Melankoliker. Hvem havde troet, at den kroniske melankoliker Drake havde et sommerhit i ærmet?
Foto: Jack Plunkett/AP

Melankoliker. Hvem havde troet, at den kroniske melankoliker Drake havde et sommerhit i ærmet?

Musik

Ti bud på sommerens hit - og en enkelt irriterende sang, vi næppe slipper for

Kapløbet om at levere sangen, der definerer lyden af sommeren 2016, er i fuld gang.

Musik

Det er juni, det er sommer og det er tid til at åbne vinduerne, skrue helt op og fortælle verden, hvordan sommeren 2016 skal lyde.

Et sommerhit kan både hænge i lysekronerne som Sia, være hybenpulver ned ad nakken som dengang i 2003, hvor O Zone fra Moldova fik folk til at gå rundt og hyle ma-ia-hii/ ma-ia-huu/ ma-ia-hoo/ ma-ia-haa-haa. Eller den kan vugge i vandkanten som Inner Circles ’Sweat (A La La La Long)'.

Men hvad bliver det i år?

Bliver det en sommer med kridhvide dansesneakers som i 1987, hvor Whitney Houston erklærede ’I Wanna Dance With Somebody?

Eller en dansksproget øreorm som Det Brune Punktums pastel-disko ’Vi skal ud i det blå' fra 1999, Lis Sørensen i et remix af ’Mine øjne de skal se’ i 1989 eller Klumben og Raske Penges tørstslukker-dancehall med ’Faxe Kondi’ i 2012? Det er længe siden, at en powerballade som Bryan Adams hæse piano-hymne om Robin Hood ’(Everything I Do) I Do It For You’ hang i luften sammen med grillosen i 1991. Måske kommer der en r’n’b-perle på banen som TLC og ’Waterfalls’ i 1995?

Her er ti musik-meteorologiske prognoser for sommerens hit. Og en enkelt sang, der ikke når forbi Sankt Hans, før man har kløe og vil klaske den som en højt summende myg.

Og husk, at det er NU man skal høre de her sange. Når vi når til august vil de alle sammen være irriterende.

1. Drake: One Dance (feat. Wizkid og Kyla)

Den her har allerede sat sig på toppen af den amerikanske hitliste. Men Drakes ubesværede mix af Kylas UK fynky og nigerianske Wizkid er så forbandet godt, at det kan holde helt, til bladene falder af træerne.

Det her er 2016-pendanten til sidste års ’I Know There’s Gonna Be (Good Times)’ fra Jamie Xx. Og hvem havde troet, at den kroniske melankoliker Drake havde sådan en knaldhætte af en sang oppe i ærmet?

2. Justin Timberlake: 'Can’t Stop The Feeling'

Et skræddersyet sommerhit. Efter Pharell Williams-modellen, der fik hele verden til klappe i takt til ’Happy’ som et gigantisk kor i en hjernevasket sekt.

Timberlake er ikke bare ude i samme ærinde, han har kopieret hele Williams’ opskift. Håndklappet disco-soul, sondtrack til en animationsfilm (bare ’Trolls’ i stedet for ’Minions’) og en video, hvor noget så eksotisk som almindelige mennesker tager sig en svingom.

Det er spekulativt for meget. Men det virker!

3. Hong Kong: 'Blomster og Porcelæn'

Vellness er et nyt dansk musikkollektiv. De har både hjemme i Odense, Kolding og Svendborg. Og så er de ikke bange for blød pop i stil med Rugsted og Kreutzfeld eller easy listening-synthezisere.

De kalder sig u-googlige navne som Franske Piger, Sjæl i Flammer og Hong Kong. Hele Vellness’ nye ’Forårsmixtape’ (på Soundcloud) er en hel aftens sommerhit på spring og lyden af isterninger, der tumler rundt i en eftermiddags-spritzer. Men skal en enkelt have lov at løbe med opmærksomheden for et øjeblik.

4. Maître Gims: 'Est-ce que tu m'aimes'?

Den fransksprogede outsider! De dukker op i det svale nord med jævne mellemrum. Fra Yé-Yé-pigernes teen-tyggegummi-pop over Vanessa Paradis’ taxi-sang til belgiske Stromaes elektroniske sommermelankoli.

I år kommer den varme vind af franske gloser fra fransk-congolesiske Maître Grims. Og her er tale om en langsom starter. ’Est-ce que tu m'aimes?' udkom allerede sidste år, men i løbet af foråret er den pludselig skudt frem i forreste geled i radioen og på hitlisterne herhjemme. Måske er den først lige begyndt at røre på sig i dansk sammenhæng?

5. Beyoncé: 'Hold Up'

Er der nogen retfærdighed og god popsmag til her i verden, bliver ’Hold Up’ en af de sange, der kommer til at blæse ud af biler, mellem telte og fra altaner over hele Danmark denne sommer. Også selv om Beyoncé gør alt for at undgå det ved at gemme sin musik væk på streamingtjenesten Tidal (derfor traileren nedenfor).

Men tro mig. I mødet mellem staccato-strygerne fra Andy Williams' 'Can't Get Used To Loosing You', et Yeah Yeah Yeahs-citat og Diplos caribiske touch opstår sangen, der kan få en hver sommereftermiddag til at virke endeløs.

6. Page Four: '17 år'

Åh ja, ungdommen. De tager faklen - og løber med den hver gang. Heldigvis!

I år kunne det godt være det danske boyband Page Four der har lavet den svulstige popsang med Limahl-krølle på, der blive studentervognshymnen over dem alle:

»Lad os tag' af sted nu/ og vær' for evigt unge/ Og være fri! Og lykkelig!«.

Det er ikke alle, der er inviteret til den her fest. Men alle kommer til at høre på den hele sommeren.

7. Volbeat: For Evigt (Johan Olsen)

Bare fordi man gerne vil gå i cowboystøvler og hellere vil have en iskold øl i næven end at vente 117 minutter på en finurligt designet og shaked drink, kan man også godt have have brug for at lufte de store sommerfølelser.

Volbeat sørger for benzin til dansk rockkultur, og med Johan Olsen som den afgørende indpisker på omkvædet, kunne 'For Evigt' let blive modgiftet til al sommerens kulørte disco og pop, der smager af sodavandsis.

Det her er for alle, der har fået grillarm af have den hængende ud af de nedrullede vinduer i bilen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

8. Blak: 'Nede Mette'

Engang var det MC Einar der drillede 'Mette Medium', men nu giver Henrik Blak hende Mette et andet image:

»Hun var altid vågen/ klar på et party/ For at glemme hvordan hun har det«.

Mette er både nede og nede med det. Og dén sproglige husmandsfinte kommer Blak utrolig langt med på et dansegulv.

9. Chance the Rapper: No Problem (feat. 2 Chainz & Lil Wayne)

Det er magisk, når Chicago-rapperen Chance the Rapper får en hård konfrontation med pladeselskaber og musikindustri til at lyde som en hyldest til solen.

Med et musikalsk pendul, der svinger jazzet frem og tilbage mellem et storslået gospelkor og 2 Chainz' benhårde rim om at gå i »School of hard knocks/ I took night classes«.

10. Jonathan Richman: That Summer Feeling'.

Ja, okay, sangen er tudsegammel. Fra 1984! Men det er faktisk pointen.

Richmans sommermelankoli er længslen efter den sommer, der aldrig kommer igen og alligevel altid vil forfølge dig. Derfor bør 'That Summer Feeling' være fast pensum hvert eneste år. Hvem kan ikke genkende sig selv i de her linjer:

When there's things to do not because you gotta

When you run for love not because you oughta

When you trust your friends with no reason notta

The joy I've named shall not be tamed

And that summer feeling is gonna haunt you one day in your life

When the cool of the pond makes you drop down on it

When the smell of the lawn makes you flop down on it

When the teenage car gets the cop down on it

That time is here for one more year

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

And that summer feeling is gonna haunt you one day in your life

Era Istrefi: 'Bonbon'

Der findes mange måder at forudsige sommerens hit på.

Man kan gå efter sin egen (sentimentale) mavefornemmelse, spørge streamingtjenesterne, hvad der har opdrift, eller høre en tjeneste som Shazam, der samler data ind fra musikbrugere over hele verden. Sidstnævnte peger på kosovoalbaneren Era Istrefis 'Bonbon' som en mulig kandidat.

I løbet af det seneste halve år har den vundet frem globalt set, og den har et perfekt kryds af Rihanna-vokal og Diplo-tvist. Men den lyder også som noget, man bliver rigtig hurtigt træt af.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce