Med lyden af pistolskud i kæmpehittet 'Paper Planes' fik M.I.A. understreget, at hun ikke stammer fra den fredeligste del af verden.
Foto: Daniel Sannwald

Med lyden af pistolskud i kæmpehittet 'Paper Planes' fik M.I.A. understreget, at hun ikke stammer fra den fredeligste del af verden.

Musik

Lyden af 2007: Musikalsk sammensmeltning, nedsmeltning og vedvarende synth

Denne sommer lytter vi til sange, der har jubilæum i år. 2007 bar præg af en hel del musikalske identitetskriser, men bød ikke desto mindre på uforglemmelige sange.

Musik

M.I.A.: Paper Planes

2007 var et år, der bød på mange sammensmeltninger af musik fra ikkevestlige lande. Den britiske sangerinde M.I.A. trak på sin tamilsk-srilankanske baggrund og brugte pistolskudsalver i sin musik for at understrege, at hun stammede fra den konfliktramte del af verden.

Hun samarbejdede med producere som Diplo og Afrikan Boy, der gik antropologisk til værks i hendes sange og inkorporerede alt fra sydafrikansk cumbia-musik til afrikansk pop.

Britney Spears: Gimme More

Før de sociale medier var den kulørte presse det sted, hvor man kunne følge de rige og berømtes liv. Og den kendis, der vakte mest opmærksomhed, var Britney Spears, der fik et sammenbrud efter næsten ti års succes som popstjerne.

I kriseåret 2007 udgav hun albummet ’Blackout’, hvor hun lagde sit nabopige-image på hylden og stod ved sit personlige rod. Man får den i dag stadigvæk stød, når man tænder for ’Blackout’.

Burial: Archangel

Da den enigmatiske producer Burial dukkede op med dubstep-værket ’Untrue’, var det, som om han satte musik på ekkoet efter den lange og stolte britiske elektroniske epoke. Det var som at høre tomrummet eller refleksionerne efter festen.

’Untrue’ var et melankolsk og flot hyldestværk til ravekulturen og en af de bedste videretolkninger af dubstep-genren, der er blevet udgivet.

Chromatics: Running Up That Hill

For nylig dukkede den gådefulde synthpop-gruppe Chromatics op i et afsnit af David Lynch nye og mærkværdige tv-serie ’Twin Peaks: The Return’. For ti år siden slog gruppen igennem i en ny bølge af italo-disco-fortolkende og Kate Bush-inspireret synthpop.

Få år efter fik de et større gennembrud, da deres nummer ’Tick Of The Clock’ medvirkede på soundtracket til Nicolas Winding Refns prisvindende film ’Drive’.

Radiohead: Weird Fishes/ Arpeggi

Da medierne skulle lave årsliste for de bedste udgivelser i 2007, var der stor enighed om, at Radiohead var årets vindere med deres niende album ’In Rainbows’.

Det er siden blevet et klassisk Radiohead-album, som de stadigvæk spiller sange fra, når de turnerer. Det er et mere afdæmpet album end deres mest berømte udgivelser, men også et af deres smukkeste og mest helstøbte værker.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce