Foto: Olga Thor
Musik

Kunstner modtog støtte til musikvideo, hvor hun skyder til måls efter politikere

Rapperen Nikoline, der i en musikvideo skyder til måls efter skydeskiver med kendte politikeres ansigter, har fået offentlig støtte. Dansk Folkepartis kulturordfører vil nu se på, om man kan skærpe rammerne for, hvad der uddeles penge til.

Musik

Det vakte opsigt, da den danske rapper Nikoline i musikvideoen til hendes nummer 'Flertallet af dumme' skød til måls efter skydeskiver med ansigterne fra en lang række danske politikere.

En af dem, der var særlig kritisk, var Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen. Han ville vide, om der var »blevet brugt skatteyderpenge til at finansiere en video, der opfordrer til drab på politikere«.

Ahrendtsen bad derfor kulturminister Mette Bock (LA) undersøge, om Nikoline havde modtaget legater fra Statens Kunstfond til arbejdet med musikvideoen.

Og nu viser det sig, at rapperen rent faktisk modtog et arbejdslegat på 35.000 kroner fra kunstfonden til »fortsat kunstnerisk arbejde«, som det fremgår af kulturministerens svar til Ahrendtsen.

Af svaret fra ministeren fremgår det samtidig, at Nikoline »over for Statens Kunstfond har redegjort for, at hun har brugt arbejdslegatet til denne musikvideo«.

»Vi skal ikke bare sidde paralyseret og nikke smilende til alle mulige hellige kunstnere, som tror, de ikke må udsættes for kritik«

Tidligere fortalte Alex Ahrendtsen til Politiken, at hvis det viste sig, at rapperen havde modtaget offentlig støtte gennem kunstfonden, skulle hun betale pengene tilbage. Og det mener han stadigvæk.

Kræver svar fra Legatudvalget

Oven på svaret fra kulturministeren vil Ahrendtsen derfor nu have Legatudvalget for Musik i Statens Kunstfond til at redegøre for deres holdning til sagen.

»Legatudvalget skal også svare på, om det vil bede rapperen om at tilbagebetale det, hun har brugt på videoen, og om legatudvalget mener, at skatteydernes penge skal gå til at lave videoer, der direkte opfordrer til mord på politikere, og om man har vidst, at rapperen Nikoline ville bruge dele af sit legat på at lave denne video«, hedder det i det udvalgsspørgsmål, Ahrendtsen netop har formuleret.

»Fra det politiske system er der stor tillid til, at kunstfonden forvalter de penge, vi bevilger, fornuftigt. Så de skal have en chance for at reagere, men jeg må sige, at deres langsommelighed bekymrer mig«, siger kulturordføreren til Politiken.

Han understreger dog, at han vil afvente svaret, inden han tager stilling til, hvad næste skridt skal være.

»Hvis Legatudvalget siger, at de ikke ser noget problem her med henvisning til den kunstneriske frihed, så vil næste skridt være at skærpe præmisserne for tildeling af arbejdslegater. Det vil være oplagt at se på, om vi skal skærpe reglerne, hvis kunstnere for eksempel laver noget, der er i direkte karambolage med straffelovens bestemmelser. Men først og fremmest handler det nu om Legatudvalgets ansvarlighed – og den skal de have en chance for at bevise«, siger han.

Misforstået armslængdeprincip

De seneste uger har der været debat om politikeres indblanding i kunst og kultur, efter at en række fremtrædende folketingsmedlemmer kritiserede de seneste afsnit af DR's serie 'Historien om Danmark'.

I Mette Bocks svar til Alex Ahrendtsen understreger ministeren, at hun vægter »armslængdeprincippet i forhold til Statens Kunstfond højt«.

Alex Ahrendtsen mener dog ikke, at hverken han eller hans kolleger bevæger sig på kanten af armslængdeprincippet.

»Det er en håbløs holdning, for armslængdeprincippet er jo ikke en blanco check til at gøre hvad som helst. Det er os politikere, der fastsætter lovene og rammerne, og derfor er det min demokratiske pligt at kritisere og debattere kunstneriske værker. Hvis ikke man kan se det, har man fuldstændig misforstået armslængdeprincippet«, siger han.

»Og hvis de, der uddeler midlerne, ikke lever op til de krav, vi politikere synes, de skal, så har vi også en pligt til at reagere. Vi skal ikke bare sidde paralyseret og nikke smilende til alle mulige hellige kunstnere, som tror, de ikke må udsættes for kritik«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce