Gilli med en af aftenens statuetter.
Foto: Mogens Flindt

Gilli med en af aftenens statuetter.

Musik

DMA beviste, at dansk musik har udvidet sit sprog

Men selv om vi aldrig har haft en mere mangfoldig musik, så omfatter mangfoldigheden endnu ikke kvinder.

Musik

---

Set i tv er Politikens daglige tv-klumme. Den skrives på skift af avisens anmeldere og journalister og er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning. I dag skriver Lucia Odoom om Danish Music Awards. Showet løb af stablen lørdag aften, men blev først vist i tv søndag aften, på TV 2.

---

Søndag aften kunne seerne følge med, da den danske musikbranche var samlet til den årlige prisfest Danish Music Awards (DMA).

Det var 12 priser, der skulle uddeles, og vinderne blev tidens mest sælgende og streamede artister.

Den toneangivne rapper Gilli var nomineret til fem priser og gik hjem med hele tre.

Og som Nikolaj Koppel, der uddelte en af priserne, rigtigt nok påpegede, så kan man tale om omvendt integration, når man skal beskrive Gillis sangtekster.

Den pæredanske rapper skyder nemlig med skarpladt nydansk poesi og fik det fremmødte publikum til at skråle højlydt med på hittet ’Habibi Aiwa’, et arabisk udtryk, som på dansk betyder »Ja«, »Yes«, »sådan« eller »100%«, »min ven eller elskede«.

Hvis man i det hele taget skal pege på en særlig tendens for årets Danish Music Awards, så var det, at dansk musik har udvidet sit sprog.

Den danske producer Hennedub, som vandt prisen som årets producer og i øvrigt står bag nogle af Gillis mest kendte sange, er inspireret af hiphop fra Atlanta. Gilli selv er inspireret af moderne fransk hiphop og afrikansk popmusik.

Nye musikalske vinde

For ti år siden var de nominerede til DMA i symbiose med den danske musikhistorie.Det var navne som Peter Sommer, som er en klassisk nordisk viseinspireret sanger, Nephew, der er inspireret af bands som Kliché og Kira Skov (Kira & The Kindred Spirits), som leder tankerne hen på Annisette og The Savage Rose.

Det tætteste på et skud ud til fortiden var den somaliskdanske sanger Skinz og hans sang ’Jeg har en pige’, som er en slags 2017-pendant til Otto Brandenburgs ’Susanne, Birgitte og Hanne’.

Her synger Skinz: »Jeg har en pige i London og tvillinger i Hong Kong/ Husker flotte Mona, hun bor i Barcelona/ Jeg har en pige i København, Katarina er hendes navn/ Så’ der smukke Lisa, som jeg mødte engang i Lissabon/ Og Madelene/ Sofistikeret pige fra Paris, ja/ Ja, Madelene/ Hun er nede med rødvin og cannabis«.

Bortset fra denne brandenburgske reference har de unge musikere i år 2017 ikke den samme forbindelse til de gamle danske musikpionerer.

Den nye generation har wi-fi og adgang til en større verden af inspirationskilder.

Sort Sol vandt Danish Music Awards’ ’Ærespris’, og i den anledning fortolkede sangerinderne Katinka, Mette Lindberg og Medina nogle af punkpionerernes største klassikere.

Men det var også den eneste bemærkelsesværdige tilstedeværelse af kvindelige musikere til prisfesten.

For i år var der nul kvinder, der vandt priser.

I Danmark er det de hurtige og rappende mandlige artister, der dominerer streamingtjenesterne.

Dem, der har øre for, hvad der rører sig internationalt. Selv om vi aldrig har haft en mere mangfoldig musik, så omfatter mangfoldigheden endnu ikke kvinder.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce