Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Alexander Jonassen
Foto: Alexander Jonassen

Nilas Holst, der er fuldt klædt som viking, drikker mjød fra et meter langt drikkehorn.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da vikingerne indtog Roskilde Festival

Roskilde Festival markerede midsommeren og åbningen af festivalbyen med et brag af en vikingefest.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hu hu hu«, lyder det.

En kappeklædt forsamling af mennesker står i en rundkreds. I midten af kredsen vrider en mand og en kvinde sig om hinanden i en umage dans.

Imellem dem holder de en pind.

Et jubelbrøl bryder ud blandt tilskuerne, da kvinden laver en elegant piruette, mens hun vrister pinden ud af hånden på manden.

»Hu hu hu«, lyder det igen, mens drikkehornene rækkes i vejret.

Det lyder måske mest af alt som en scene fra tv-serien Vikings, men faktisk befinder vi os på Roskilde Festival, hvor festivalen har inviteret til vikingegilde foran badesøen for at markere midsommeren og åbningen af festivalbyen.

Faktisk startede vi allerede klokken 8 i morges, hvor vi ofrede en dåse makrel nede i Roskilde fjor, for at bede til guderne om en god festival

En langskægget viking træder ind i rundkredsen. Hen over skulderen har han et stort skind hængende. Han udfordrer kvinden, der stadig står med pinden i hånden ved at kysse hende på panden.

Den umage dans går igen i gang, men til sidst er det den store viking, som ender med pinden i hånden.

Drikkehornene ryger atter i  vejret, sammen med en enkelt ølbong.

»Hu hu hu«

Til daglig arbejder den tro kopi af Ragnar Lothbrok, som pædagog og hedder Nilas Holst. Han skænker mig en tår mjød fra sit et meter lange drikkehorn og forklarer, at de spiller fedtpind. En ældgammel leg fra 900-tallet.

Alexander Jonassen
Foto: Alexander Jonassen

Det danske folkemusikband Asynje spiller op til dans.

»Vi er samlet for at fejre midsommerblót i stedet for Sankthans«, siger han og smiler.

»Faktisk startede vi allerede klokken 8 i morges, hvor vi ofrede en dåse makrel nede i Roskilde fjor, for at bede til guderne om en god festival«, siger han og klør sig lidt i det tredelte skæg.

»Jeg har arbejdet som security på Roskilde Festival i 13 år, men det her kunne jeg bare ikke gå glip af. Tror det er første gang, at jeg bare har været nødt til at bede om fri«.

Rigtig musik

På scenen er det danske folkemusikband Asynje netop gået i gang med at spille. Flere af medlemmerne i bandet spiller til dagligt i folkeheavybandet Huldre, som få timer forinden har spillet på Copenhell.

Scenen er udsmykket med en kopi af en gammel runesten, og foran danser en blanding af folk klædt i middelaldertøj og selvlysende regnjakker.

Bagved står de to gymnasielever Esther og Alberte og rokker frem og tilbage til musikken. De har ligesom mange andre forladt deres lejr for at høre middelaldermusik.

»Jeg synes, det er totalt fedt, at der også er plads til de her nichemiljøer på Roskilde«, siger 17-årige Esther.

Normalt lytter hun ikke så meget til folkemusik, men Alberte fik hende overtalt til at tage ned til badesøen og høre Asynje.

»Jeg er allerede lidt træt af at sidde og lytte til alle de højtalere, som prøver at overdøve hinanden omkring vores lejr. Her er der bare en meget bedre stemning. Det er jo rigtig musik«, siger hun.

I det hele taget er der ikke megen vikingefjendtlighed at spore foran den lille scene. Folk krammer, danser og svajer til musikken.

»Vores sidste sang handler om at gå ud i en mark og lede efter trolde«, siger forsangeren i Asynje, Nanna Barslev, inden hun indleder nummeret ved at slå på en stor tromme.

En gruppe mænd lader et drikkehorn gå på omgang imellem sig, mens de vipper med fødderne i takt til musikken. Da hornet er tomt, bliver det fyldt op med en Grøn Tuborg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Drikkehorn til 1500 kroner

Ved siden af scenen er der ellers mulighed for at fylde drikkehornene med den mere autentiske vikingedrik Mjød. I den lille bod bliver der flittigt delt smagsprøver ud til de interesserede festivalgæster. Anja Jørgensen ejer sammen med sin mand firmaet Mjødladen som i dagens anledning supplerer vikingefesten med den helt rigtige drik til lejligheden.

»Der var et af de bands, som spiller i aften, som sagde, at de kun ville spille, hvis der blev serveret mjød, og så blev vi kontaktet«, fortæller hun.

I den lille bod sælger de fire slags mjød med forskellige smag. Kirsebær, skovbær, æble og en mørk mjød, som er lavet på skovhonning. Men de har også drikkehorn til salg.

Alexander Jonassen
Foto: Alexander Jonassen

Der er ikke megen vikingefjendtlighed at spore foran den lille scene. Folk krammer, danser og svajer til musikken.

»Vi er faktisk blevet lidt overraskede over, hvor mange der gerne vil have et drikkehorn«, siger Anja Jørgensen.

Alle de store drikkehorn er for længst udsolgt. De har kun et enkelt tilbage. Deres største horn som koster 1.500 kroner. Men så er det også fyldt til kanten med mjød.

Til Anja Jørgensens store ærgrelse, har de desværre været nødsaget til at servere langt det meste mjød i festivalens plastik bægre, som der er pant på.

»Normalt når vi er ude på historiske markeder, er det no-go at serverer noget i plastik, men det blev for bøvlet med de keramikkrus, som vi normalt har med«, siger hun

Fedeste fest i syv år

Ved siden af scenen er der nu blevet tændt op i et stort bål, som flere forkølede festivaldeltagere står og varmer sig ved.

Men Ivan Muhlig har stillet sig op foran scenen for at vente på det næste band.

»Jeg har været på Roskilde Festival i syv år, og det her er nok den fedeste fest, jeg nogensinde har været med til«, siger han.

»Jeg synes, at vikingetiden er for fed. Jeg ville ønske, jeg havde et længere skæg, så jeg kunne få en ring i lige som nogle af de andre«.

Hans ven Thomas Damsgaard ved siden af er også begejstret for Roskilde Festivals nyeste tiltag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Til at starte med var det kun folk, der normalt spiller rollespil og går på middelaldermarkeder, som var her, men jeg tror hurtigt, at folk fandt ud af, at man ikke ville blive slået ihjel med en tohånds økse, hvis man kom herned«, siger han.

Mørket er efterhånden ved at falde på, da et af de sidste bands skal til at gå på scenen. Det er bandet ’Sorten Muld’, som fik sit gennembrud i midten af 90’erne med deres særegne blanding af elektronisk musik og skandinaviske folkeviser.

»Er I med på en vikingefest?«, siger konferencieren i mikrofonen, inden bandet går på scenen.

Det tror jeg bestemt, at Roskilde Festival er.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden