Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Illustration: Aslak Elias Kelkka
Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På Roskilde slipper vi behovet for det sære, syrede og skandaløse fri

Roskilde Festival er en mental oase, hvor anarkiet regerer, og drifterne får frit løb. Som regel går det heldigvis godt.

Roskilde Festival
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en hverdag med fremdriftsreform og statslige produktivitetskrav forstår man godt, at hver 6. dansker har følt sig alvorligt stresset inden for de seneste to uger. Og i en tid med benhårde køns- og kropsidealer er det næppe nogen overraskelse, at 40 procent af landets gymnasieungdom er utilfredse med deres udseende i en grad, så det begrænser deres daglige udfoldelse. Forventeligt, men trist.

I en præstationsfikseret tidsalder har man hårdt brug for et åndehul, en nødudgang, en oase. Midt i perfektionshysteriet skal der være en sprække, hvor det uperfekte kan sætte mærkelige blomster – og dybt inde i selvkontrollen skulle ulydighedens, ufornuftens og uordenens borebiller gerne bo.

Nogle læser fabulerende murstensromaner, andre går til begyndersamba og slipper bækkenbunden fri i aftenskolenatten. Andre igen tager til Roskilde

Nogle læser fabulerende murstensromaner, andre går til begyndersamba og slipper bækkenbunden fri i aftenskolenatten. Andre igen tager til Roskilde, hvor de giver fanden i normerne og lader kadaveret totalrenovere af en uges mudderdruk, sex og rå decibel. Der er forskel på folk. Men de fleste har brug for en social ventil.

Den russiske litterat Mikhail Bakhtin (1895-1975) har skrevet inspirerende om sociale ventiler. Med afsæt i middelalderens folkelige latterkultur skildrede han karnevallets betydning som samfundsmæssig lynafleder og det kaotiske som en kreativ kraft, der med mellemrum må gennemskylle sind og sociale hierarkier.

Hos Bakhtin – der ikke just hørte til Stalin-regimets yndlingsforskere – er menneskelivet spækket med ’karnevalske’ impulser, og jo stivere og mere ueftergiveligt et system er, des mere spirer længslen efter det sære, syrede og skandaløse. Det antiautoritære. Det bakhtinske karneval er en dans om mærkværdighed og undtagelse, en dødsforagtende fejring af »den lystige relativitet«, som forvrænger verdensordner og gør 3 og 5 lige.

Bakhtins karnevalsregler

Reglementet er simpelt:

1) Fremmede mødes, og nye fællesskaber opstår

2) Excentrisk opførsel tilskyndes

3) Alt og alle er til grin

4) Der er ingen regler

Mikhail Bakhtin kom mig bekendt aldrig på Roskilde, selvom han strengt taget godt kunne have nået det. Men hans analyser bliver til virkelighed hvert eneste år i juni, når smatten koger, og verden vender vrangen ud. Det kan ende grueligt galt. Men gør det heldigvis sjældent.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden