Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rigdom. Danskerne er rige og smider bare med flasker og dåser. Sådan lyder forklaringen fra en af de flaskesamlere, der befinder sig på Roskilde Festival. Arkivfoto: Daniel Hjorth
Foto: Daniel Hjorth/Daniel Hjorth

Rigdom. Danskerne er rige og smider bare med flasker og dåser. Sådan lyder forklaringen fra en af de flaskesamlere, der befinder sig på Roskilde Festival. Arkivfoto: Daniel Hjorth

Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flaskesamler på Roskilde: »Man føler sig som et dyr«

»Det har godt nok været voldsomt«, siger talsmand Christina Bilde om mængden af indleveret pant.

Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ligner et smadret byområde i den tredje verden: De store gennemsigtige sække fyldt med tomme øldåser og flasker, de mørke sovende kvinder, der ligger direkte på jorden eller har søgt skygge bag presenninger og affaldscontainere, afrikanerne, der hænger i vaklende plasticstole under den stærke hvide sol.

Men det er ikke et udkantsområde i Kampala eller Guatemala city, men derimod Roskilde Festivals måske mest trashy spot: Folkene her venter alle på at komme til i den sparsomt bemandede pantbod længere fremme, hvor de kan få indløst de dåser, de har samlet i nat til klingende mønt.

Hvorfor så usselt?

»I går ventede jeg tolv timer i køen. Det er helt skørt. Jeg kan ikke forstå, at festivalen ikke har organiseret det bedre«, siger 32-årige Duke fra Nigeria.

Han vil godt udtale sig men ikke lade sig fotografere. Han peger rundt på de ventende dåsesamlere:

Man kan pisse på tusind smarte måder og de kan lave øl ud af det bagefter, men os der rydder op efter alle de unge er man fuldstændig ligeglade med

»Se på de folk her. Alt i Roskilde er ellers så tjekket. Man kan pisse på tusind smarte måder, og de kan lave øl ud af det bagefter, men os, der rydder op efter alle de unge, er man fuldstændig ligeglade med. Hvorfor skal det hele være så usselt«?

Gabriel, som kom fra Rumænien i lørdags, kender mange af de romaer, som sidder eller ligger rundt på den støvede plads.

»Alle ved, at danskerne er rige, og at de bare smider deres dåser og flasker, når de er færdige med dem. Og vi ved, at man kan tjene mange penge i Roskilde, hvor der er dåser alle vegne«.

Hårdt men profitabelt

En anden rumæner i køen ventede tretten timer og fik 400 kroner, da han kom frem. Det er en lav timeløn, men i Roskilde kan en dåsesamler fra Rumænien tjene det samme, som han tjener på et halvt år i sit hjemland.

Man får en krone for en dansk dåse, men kun tyve ører for en tysk dåse.

Blandt de folk, Politiken taler med, oplyser flere, at de kan tjene 10-15.000 kr. på at samle flasker og dåser i løbet af Roskilde-festivalen.

MENNESKER PÅ ROSKILDE

»Her er 150.000 unge mennesker og alle ved, at de drikker enormt meget, og at os, der samler dåser, gør et kæmpe stort og hårdt arbejde. Men det er tydeligt, at festivalen ikke værdsætter det. Ellers ville de have organiseret det her på en anden måde. Man føler sig som et dyr«, siger Duke.

Talskvinde Christine Bilde fra Roskildefestivalen medgiver, at køerne har været voldsomme:

Vi har været ude i noget helt ekstraordinært

»Vi har været ude i noget helt ekstraordinært, det har godt nok været voldsomt. Vi har fået indleveret lige så mange udenlandske dåser indtil nu, som de var i hele sidste års dåsepant. De professionelle pantfolk har virkelig været effektive, så vi har kaldt ekstra kassefolk ind, ligesom man gør i supermarkederne for at løse situationen«.

Christine Bilde oplyser, at festivalen for et par år siden erkendte, at pantfolket og selve pantkulturen var en udfordring, og at det er gået fremad lige siden.

I et større projekt om Roskildefestivalens affaldsudfordring forsker Copenhagen Business School også i, hvordan pantsamlerne indgår i helheden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden