Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tur. Fem rundvisere og 50 gæster fra Deloitte gik fredag eftermiddag en tur rundt på Roskilde Festival for at mærke stemningen og for at stå på Orange Scene.
Foto: Emil Bergløv

Tur. Fem rundvisere og 50 gæster fra Deloitte gik fredag eftermiddag en tur rundt på Roskilde Festival for at mærke stemningen og for at stå på Orange Scene.

Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med konsulenterne fra Deloitte på VIP-runde: »Her ser jo helt civiliseret ud«

Roskilde Festival lader hvert år grupper af ellers udefrakommende få et kig ind i festivallivet.

Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Her ser jo helt civiliseret ud«, siger en mand i poloskjorte og kridhvide sko.

Han har ret. Det er omtrent det mest civiliserede sted på hele Roskilde Festival, han er. Backstage Lounge. Et sted, der ikke bare kræver et særligt backstagearmbånd, men også et ekstra for at komme ind i lige netop det her aflukke, hvor fadøllene ikke kosterne noget, og man bare tanker kaffe og ispinde, som det passer.

Sammen med omkring 50 kolleger fra konsulentvirksomheden Deloitte er han på udflugt, en slags safari, hvor han skal på guidet tur rundt på en festivalplads, der - alene bedømt på udseende - må være fjern for de fleste i selskabet.

»Hvor mange har været på Roskilde før?«, spørger Eva, den ene af guiderne.

Omkring en tredjedel rækker hånden op.

»Hvor mange har så sovet på campingområdet?«.

Lidt færre.

»Og hvor mange kan huske det?«, bryder en af turdeltagerne ind.

Spredt latter. Et par stykker taler i mobiltelefon i baggrunden. BT's chefredaktør går forbi med farsolbriller og nystrøget t-shirt.

Gruppen sætter i bevægelse ud over savannen, den nedtrådte og let smattede festivalplads.

Først til graffitivæggen, som en af guiderne, Mayaya, fortæller om. Nogen lytter. En mand med Rolex-ur, der danner bagtroppen, taler i mobiltelefon.

»Jeg bliver nødt til at smutte. Jeg er på en privat rundvisning«, siger han.

Vi går gennem Art Zone, hvor hovedfokus i år er lighed. Nemo, også en af guiderne, spørger, hvad Deloitte-gæsterne mener om, at Roskilde Festival er politiske.

»Jeg mener nærmere, I skal være samfundsudviklende end politiske. Hvis man er politisk, kommer man tit til at vælge side, og det handler Roskilde Festival ikke om«.

Det kan omviserne faktisk godt se. Vi går gennem Art Zone og hen til det, der er den afrikanske elefant i Roskilde-safarien: Orange Scene.

Eller nærmere nogle bænke til højre for Orange Scene.

»Prøv at stille jer op på dem«, siger May, også en af rundviserne.

Det er der en hel del, der gør.

»Nu står I på Orange Scene«.

Det er den gamle teltdug fra scenen, der er blevet syet om til betræk. Det griner gruppen lidt af, og de tager også billeder. Men det svarer til at se elefanten i Zoologisk Have. Det er ikke det, man tager til Afrika for.

LÆS GUIDE

»Det er der«, siger Maja, der også er omviser.

»Alle vil derop og stå. Når folk ringer og booker en tur, siger de, at de gerne vil op og stå på Orange Scene. Det kan de typisk ikke, og så tager vi den derfra«.

I stedet går vi videre til mindelunden, der er et denkmal over de ni dræbte under Pearl Jam koncerten i 2000, der gik helt galt.

»Der blev dannet en cirkel, og folk falder ned i den ring, og de bliver mast«, fortæller Nemo. Der bliver delt madbilletter ud imens.

Udgangspunktet er 100 procent fulde folk

Videre hen til Orange. Den ægte. Her fortæller den sikkerhedsansvarlige om, hvad Roskilde i dag gør for at sikre, at det der skete i år 2000 aldrig sker igen.

Det er sofistikerede systemer, der måler tryk, overvågningskameraer, der kan se, »om nogen har røde øjne på bagerste række« og en maskine med 300 mennesker, der sørger for, at alle er sikre under koncerterne. Flere af gæsterne ved noget om risk management.

En siger, at man må indregne, om folk er fulde.

»Her er udgangspunktet for vores beregninger, at folk er 100 procent fulde hele tiden«.

Et par stykker skåler stille. Det begynder at regne, og gruppen klapper af sikkerhedschefen. Med Eva i spidsen går de direkte mod loungen backstage.

»Skulle vi ikke op på Orange?«, spørger en. Desværre. Ikke i dag.

Men nu er der fællesspisning backstage, frie fadøl og musik.

Det er helt civiliseret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden