Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: BORBERG THOMAS
Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Lad festivalgæster få testet deres stoffer

Stofbrugere på Roskilde Festival skal have mulighed for at vide, hvad deres stoffer indeholder, mener rusmiddelekspert og Stofrådgivningen.

Roskildenyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig, at der stod et informationstelt på Roskilde Festival, hvor stofbrugere kunne gå hen for at få testet deres stoffer for, hvad de indeholder.

Netop den forestilling bør forvandles til virkelighed, mener en række eksperter:

»Stoffer er blandet op med så meget skidt, som – ud over stoffet i sig selv – kan gøre folk alvorligt syge, og brugerne aner ikke, hvad der er blandet i det, de tager. Derfor er det en rigtig god idé at give folk muligheden for at få testet deres stoffer«, siger Kim Gosmer, der er medicinalkemiker og igennem flere år på Institut for Retsmedicin i Aarhus har undersøgt og analyseret politiets beslaglagte kokain for tilsætningsstoffer.

Ved sidste års Roskilde Festival blev mindst fire personer indlagt på intensivafdelingen på grund af de stoffer, de havde taget, og i 2012 døde en 20-årig mand af at have taget stoffer på festivalen. Desuden blev der fundet spor af blandt andet kokain og ecstasy i en stor urinprøve fra 54.000 liter tis, der blev analyseret efter Roskilde Festival sidste år.

»Roskilde Festival har ligesom alle andre spillesteder et ansvar for gæsternes sikkerhed. De er nødt til at tage skyklapperne af og acceptere, at de ikke kan afholde folk fra at tage stoffer. I stedet for en masse forbud bør fokus være på at skadereducere og oplyse folk om indholdet af de stoffer, de indtager«, siger Kim Gosmer.

Sundhedsstyrelsens seneste rapport over narkotikasituationen i Danmark (2015) og flere analyser af beslaglagte stoffer viser, at stoffer ofte er blandet op med blandt andet koffein, kreatin og lægemidler. Særligt kokain er der blandet mange tilsætningsstoffer i, og typisk er det kun 22 procent af stoffet, der er ren, koncentreret kokain. Et af de farligste stoffer – der er tilsat i omkring 70 procent af det analyserede kokain – er lægemidlet Levamisol.

»Levamisol ødelægger immunforsvaret og kan gøre folk langt mere modtagelige over for infektioner. Desuden kan der også være hjertemedicin i, angstdæmpende medicin eller en slags smertestillende, som kan være kræftfremkaldende. Jo flere forskellige ting, der er blandet sammen, desto større er risikoen for at få bivirkninger«, siger Kim Gosmer.

Se virkeligheden i øjnene

Chef for Stofrådgivningen ved Lænke-ambulatorierne, Trine Ry, bakker Kim Gosner op.

»Der bør uden tvivl være et sted, hvor stofbrugere kan få testet deres stoffer. Hvis det nu virkede at råbe ’stooooop!’ ind i hovedet på dem, skulle vi gøre det. Men vi kan jo se, det ikke virker«, siger hun.

I USA, Belgien og Holland har flere festivaler åbnet for, at festivalgæster kan få testet deres stoffer, men herhjemme har vi en anden indstilling til emnet, mener Trine Ry.

»I Danmark har vi så svært ved at acceptere, at der bliver taget stoffer. Vi kan slet ikke håndtere at skulle forholde os til noget, der er ulovligt. Men vi er nødt til at forholde os til den virkelighed, der er, og hjælpe dem, der tager stoffer, i stedet for at lukke øjnene for det«, siger hun.

Tænk nu, hvis vi giver dem et forkert svar, og der sker noget med dem

Hun mener ikke, at man legitimerer brugen af stoffer, hvis festivaldeltagere kan få testet deres stoffer.

»Når heroinmisbrugere kan komme i fixerum i København, Aarhus eller Odense (stofindtagelsesrum, hvor det er lovligt at tage stoffer, red.), glorificerer vi jo heller ikke, at det er normalt at fixe. Det giver dem bare en mulighed for at gøre det på en måde, hvor de ikke kommer til skade«, siger Trine Ry.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Frygt for at signalere accept

Roskilde Festival vil ikke oplyse, hvor mange gæster der henvender sig til samaritterne på grund af stofindtag, men overlæge ved Giftlinjen Kim Dalhoff oplyser, at der alle årets 365 dage er stofbrugere, der ringer ind, fordi de føler, at de er blevet påvirket af rusmidler på en anden måde, end de er vant til. Ifølge ham kan deres oplevelser skyldes, at stofferne er blandet op med andre stoffer eller tilsætningsstoffer, at de ikke har fået den type stof, de troede, de havde købt, eller at stofferne er stærkere end forventet.

Alligevel mener han ikke, at der bør være et informationstelt på Roskilde, hvor gæster kan få testet deres stoffer.

»Det kan retfærdiggøre brugen af stoffer, og det er et forkert signal at sende, synes jeg. Desuden tror jeg, at det er svært at få op at køre i praksis, og jeg tvivler på, om folk rent faktisk ville gå hen og få testet deres stoffer«, siger han.

Organisationen DanceSafe, der tester stoffer på nogle af de udenlandske festivaler, oplyser, at de foretager omkring 100 test af stoffer hver aften i løbet af en festival, og at 80 procent af gæsterne ikke tager stoffet alligevel, hvis det viser sig at være noget andet end forventet.

Roskilde vil undersøge nærmere

I tråd med Kim Dalhoff mener Roskilde Festival, at test af stoffer sender et forkert signal.

»Jeg er bekymret for, om vi blåstempler, at unge mennesker tager stoffer, hvis vi tilbyder en test. Og tænk nu, hvis vi giver dem et forkert svar, og der sker noget med dem. Så har vi både et moralsk og et juridisk problem«, siger Morten Therkildsen, sikkerhedschef ved Roskilde Festival.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han understreger, at festivalens klare holdning og budskab er, at gæsterne ikke skal tage stoffer, og henviser til blandt andet oplysningskampagnen Against Drugs. Han er dog ikke helt afvisende over for idéen om lade en organisation som DanceSafe stå for at teste gæsters stoffer på fremtidige festivaler:

»Jeg vil undersøge det her nærmere og tage fat i de festivaler, der har erfaring med at teste gæsternes stoffer, og høre, hvordan de arbejder med de problemstillinger, det eventuelt giver. For jeg synes, det lyder interessant«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden