Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 CLAUS BJØRN LARSEN
Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Skanderborg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smukfest blev til drukfest

Måske er det på tide at fokusere lidt mere på musikken i stedet for fest?

Skanderborg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skanderborg var hjemsøgt – igen – i weekenden. Ikke blot af den festival, der for gang nummer 31 satte fut i den ellers så pæne provinsby, der ligger så smukt mellem søer og bakker. Nej, denne gang fulgte også en blotter med i karavanen af kontrolleret galskab.

Rygterne svirrede mellem teltene. Snart var den afklædte springfyr set her, snart der. Så svingede han med pølsen foran hotdog-boderne. For derefter at vise stiverikken frem til stand-up-comedy. Og så swingede han med klarinetten i takt til musikken fra scenerne. Inden han listede dyret ind i fremmede menneskers telte ved nattetide.

Og så endte det, som det måtte gøre. Fyren blev anholdt og hans udstyr konfiskeret. Pyha, så kunne freden endelig atter sænke sig over den idyl, man lokalt bare kalder Smukfest.

Forskellen på fri og blotter Hvor de få, som stadig var ved forstandens fulde brug, kunne spekulere lidt over, hvor grænsen går mellem at være en frisindet, beruset, midlertidigt kugleskør og måske lidt halvnøgen festivaldeltager (med sjov hat, forstås) og en pervers galning med hang til at blotte sig?

LÆS ANMELDELSE

En af den slags afgørelser, der balancerer på ryggen af et kønshår. For er det ikke netop det løsslupne, friheden og den galskab, som varer en weekends tid, vi dyrker som ventil mod hverdag, stress og pres på en festival?

Nøgenhed...er absolut tilladt
Det er i hvert fald en rimelig antagelse om et arrangement, der er forsynet med det jo ikke ligefrem politisk omvæltende slogan antihverdag.

Og i hvis program, man allerede på omslaget under ’Vores holdning til...’ kan læse, at »På de fleste områder er forbud forbudt i vores skov!«. Under ’Fest’: »Fest fordi det er væsentligt. Det er derfor, vi er her«.

Og kigger man under ’Beruselse’, er ordene blandt andet: »Ja, da«. Kaster man et blik under overskriften ’Nøgenhed’, begynder det at blive kompliceret: »Nøgenhed...er absolut tilladt. Det er ingenting, når det er bedst« er første sætning.

Druk i rå mængder
Ikke underligt, at man kan blive forvirret i den antihverdag, der nu atter afløses af hverdagen. De mange mennesker, der har fyldt op under bøgetræerne, er vendt hjem med trætte hoveder efter nogle dage, som formentlig har skæppet godt i festivalens kasse.

LÆS ANMELDELSE

Sidste år var omsætnngen på 108 millioner kroner. Og i den forlængede weekend kunne arrangørerne glæde sig over, at det gode, »tørstfremkaldende« vejr formentlig har genereret en voldsom omsætning i de mange barer, der er et særkende ved druk.... sorry Smukfest.

Nu vil det klinge svært hult, hvis undertegnede gjorde sig til talsmand for afholdenhed på for eksempel musikfestivaler. Men på den anden side er det vel ikke kun fedt og cool, at det er blevet umuligt at afholde den slags arrangementer, uden at de nødvendigvis skal indeholde druk i rå mængder?

Musikken afspejler festfokus
At publikum i Skanderborg og for den sags skyld også i Roskilde, Nibe, Jelling og på Samsø, eller hvor man ellers holder festival, har lyst til at konsumere enorme mængder af sprut for at holde festen kørende, er naturligvis ikke arrangørernes fejl.

Men de arrangører, som uden tvivl er gået ind i de store og krævende begivenheder af netop kærlighed til musik, tænker måske også over, hvorfor festen, beruselsen, flugten, forglemmelsen, eller hvad vi nu skal kalde den, efterhånden fylder så endeløst meget mere end de musikalske hovedpersoner ved de elskede festivaler.

I tilfældet Skanderborg kan man sige, at programmet fint afspejler et ønske om at feste. Med store danske navne som garanter for, at alle kan være med.

Noget at nyde til fadøllen
Med Thomas Helmig, TV-2, Shu-bi-dua, Sanne Salomonsen, Volbeat, Dizzy Mizz Lizzy, Michael Falch, Hej Matematik og Sebastian på scenerne er der noget at nyde til fadøllen for fatter og mutter på en festival med en så høj publikumsgennemsnitsalder som 35 år.

LÆS ANMELDELSE

Og med hele brigaden af yngre navne som Medina, Burhan G, Fallulah, The Floor Is Made Of Lava og eksempelvis Ginger Ninja i og omkring P3 Teltet er teenagerne også tilgodeset.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ANMELDELSE

Fint og helt i orden. Problemerne opstår fortrinsvis, når festivalens formentligt dyrt indkøbte internationale navne går på.

Rasmus Seebach fire dage i træk
Det bedste band i år, britiske The Heavy, optrådte for en mildt sagt behersket skare, mens landsmændene i Placebo, Faithless og Suede ikke rigtigt kunne leve op til de nådesløse betingelser om fest fra morgen til midnat og forfra igen.

LÆS ANMELDELSE

Hvis festen skal spille førsteviolin og musikken lægge sig til rette efter det, er der jo ingen grund til at bruge penge på at hyre udenlandske kapaciteter, som kræver fokus, nysgerrighed og opmærksomhed fra et opsøgende publikum.

Så kan man lige så godt sætte tidens populære danske navne som Rasmus Seebach til at levere fællessang i fire dage i træk.

LÆS ANMELDELSE

Men man kunne jo også sadle om. Naturligvis ikke droppe det salg af øl og andet godt, rockmusikken i Danmark og resten af verden altid har været afhængig af. Men måske forsøge at flytte fokus bare en anelse fra fest og druk i retning af den musik, der engang var rygraden i Smukfest?

Et ukønt syn i kønne omgivelser

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er fint, at de to store danske festivaler – Roskilde og Skanderborg – har hver sin profil med førstnævnte som den progressive. Men det menneskelige nærvær og den rummelighed, man kan opleve blandt de søde mennesker i skoven, kan helt sikkert også omsættes til mere musikalsk medleven og nysgerrighed.

Man kunne starte med at ændre tonen i programmet. Så bliver det også lidt lettere at kende forskellen på at være fri og nøgen på den ene side og blotter på den anden.

Ellers er der ikke ret langt til at blotte et syn på musik og mennesker, der fortrinsvis skal bruges til at generere overskud. Det vil ikke være et kønt syn i selv så smukke omgivelser som Skanderborgs.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden