Nøddeknækkeren. Et udsnit af balletdanserne ses her med dronning Margrethe og koreograf Peter Bo Bendixen i midten.
Foto: Ditte Valente.

Nøddeknækkeren. Et udsnit af balletdanserne ses her med dronning Margrethe og koreograf Peter Bo Bendixen i midten.

Scene

Dronningen redder Tivoli fra grød-brøler

Majestæten knækker nødder i årets juleforestilling i Tivoli.

Scene

Tivoli har i næste uge premiere på sin største balletopsætning nogensinde, den udødelige julefortælling 'Nøddeknækkeren'.

Og der er tale om en helt særlig, tivoliseret udgave af Marius Petipas balletklassiker med særlige gæstestjerner - både på rollelisten og bag kulisserne.

Det ubetinget største navn er vort lands regent, dronning Margrethe, der står bag kostumer og scenografi og er kommet med flere værdifulde input til handlingen, som koreograf Peter Bo Bendixen og dramaturg Henrik Lyding er hovedarkitekterne bag.

I Tivoli-'Nøddeknækkeren' befinder vi os i 1870'ernes København. Her har lille Claras familie inviteret gæster til juleaften, heriblandt digteren H.C. Andersen, balletmester August Bournonville og Tivolis daværende direktør, Bernhard Olsen.

LÆS OGSÅ

Dronningen citerede fra 'Peters Jul'
Oprindeligt havde Bendixen og Lyding forestillet sig, at familien skulle servere risalamande, men her måtte dronning Margrethe skride ind. For dengang spiste man ikke risalamande, men risengrød. Grøden tjente som forret, før de dyrere madvarer kom på bordet.

»Vi kender det fra 'Peters Jul'«, sagde Dronningen på et velbesøgt pressemøde i Tivoli:

»Med Risengrød begynder vi, husk paa, der er en Mandel i. Og saa skal Gaas vi have. Gaasens Ryg et Flag skal staa, og den har smaa Manchetter paa. Og Grankrans om sin Mave«, reciterede hun fejlfrit.

Dronningen fortalte, at hun har set mange forskellige opsætninger af 'Nøddeknækkeren' i sit liv, heriblandt fire styk på Det Kgl. Teater. Og derfor syntes hun, det kunne være særligt morsomt at være med omkring produktionen af en 'Nøddeknækker', der ikke bare skulle opføres, men også foregå i Tivoli.

Claras drømmeland er nemlig en eventyrlig have, fuld af dans og musik anført af Harlekin, Columbine og Pjerrot.

»Normalt plejer lille Clara at drømme sig til Sukkerfeens Rige, og det er jo alt sammen meget sødt og sjovt, men her drømmer hun om Tivoli på en sommeraften. Selvom det er ved juletide. Det giver så mange charmerende muligheder. Det har virkelig været morsomt at være med inde over, hvordan gangen i historien skulle fortælles. Det har de (Lyding og Bendixen, red) været så generøse at lade mig snakke med om«, grinede dronning Margrethe.

Dronningen er klog nok til at have nerver

Pressemødet i Tivolis koncertsal foregik på dansk, selvom pressekoblet talte op til flere udenlandske kamerahold. Alle fremmødte journalister holdt behørigt på formerne og tiltalte den veloplagte og storsmilende regent med 'Deres Majestæt'.

Journalisterne ville blandt andet vide, om der var noget i scenografien, dronningen var særligt glad for (det var der: en gammel rutsjebane), om børnebørnene skulle ind at se balletten (det skal de, i hvert fald de fire største), og om der var noget i forestillingen, der mindede om dronningens egen julebarndom (ja: risengrøden og juletræet).

På spørgsmålet om, hvorvidt hun havde nerver på før premieren, svarede dronningen:

»Vi har alle et medansvar for, at forestillingen fungerer, så det har man da. Ellers var man ikke rigtig klog«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce