Sammensmeltning. »De personer, jeg spiller, overtager den, jeg er. Da jeg spillede med i 'Game of Thrones', var jeg højrøstet i hele den periode og trænede enormt meget og var lidt vikingeagtig og drak mine øl lidt hurtigere. Det kan måske være lidt ubehageligt for mine omgivelser, men jeg lader det ske, for det gør mig bedre til mit arbejde«, siger Dar Salim.
Foto: Martin Lehmann

Sammensmeltning. »De personer, jeg spiller, overtager den, jeg er. Da jeg spillede med i 'Game of Thrones', var jeg højrøstet i hele den periode og trænede enormt meget og var lidt vikingeagtig og drak mine øl lidt hurtigere. Det kan måske være lidt ubehageligt for mine omgivelser, men jeg lader det ske, for det gør mig bedre til mit arbejde«, siger Dar Salim.

Scene

Edisons stjerne har haft en en kringlet vej til succesen

Dar Salim spiller en mandlige hovedrolle i 'Habe kein Angst' på Edison.

Scene

Dar Salim er uddannet pilot. Han har arbejdet som kok på en fiskekutter, været rejseleder på Mallorca, bestyrer af en sushirestaurant, portør i lufthavnen, vikar på en skole og fitnessinstruktør. Han har været i Livgarden og har det sorte bælte i karate. Og er flygtning fra Irak.

Men i dag er han først og fremmest skuespiller. Og det blev han endda nærmest ved et tilfælde, fordi Nordisk Film spurgte en mor til en af hans venner, om hun kendte nogle drenge midt i tyverne med anden etnisk baggrund.

Dar Salim tog med vennen til castingen – »bare for sjov« – og endte med at rende med en gæstehovedrolle i et afsnit af tv-serien ’Forsvar’, hvor han skulle afhøres af Paprika Steen, og Birthe Neumann var dommeren.

LÆS OGSÅ »For mig var det som en tur i Tivoli. Det var ikke noget, jeg skulle beskæftige mig med. Men jeg kunne selvfølgelig også mærke, at der skete et eller andet, som jeg var enormt tiltrukket af. Jeg havde det som en fisk i vandet, selv om jeg jo hverken havde nogen træning eller forudsætninger for at spille«, siger Dar Salim.

Internationale roller
Det var i 2003. I dag er han 35 og fuldt etableret skuespiller.

Efter ’Forsvar’ fik han hovedrollen i spillefilmen ’Gå med fred, Jamil’ fra 2008.

Siden har han spillet med i indtil flere film og tv-serier, bl.a. ’Borgen’ og den amerikanske fantasy-serie ’Game of Thrones’, der er blevet vist på tv-kanaler over hele kloden og i øvrigt har skovlet priser til sig, inklusive de prestigiøse Emmy- og Golden Globe-priser.

Levet mange liv
Også på teaterscenen har Dar Salim haft succes – og senere på måneden kan man opleve ham på Betty Nansens anneksscene Edison over for Ulla Henningsen i det Fassbinder-inspirerede stykke ’Habe kein Angst’.

Vejen til skuespillet har dog været lang og ikke særlig lige. Indimellem har det nærmest været en kamp, indrømmer Dar Salim.

»Hvis nogen havde sagt til mig for 15-20 år siden, at jeg en dag ville stå på en scene med et par hundrede mennesker, der sad og kiggede på mig, ville jeg ikke have troet på det. Jeg føler, at jeg har levet så mange liv«.

Når jeg stårpå scenen,og mine medspillere og jeg siger voresreplikker, så fødes der liv. Det er som et lyn, der slår ned. Det er det moment, man jagter hele tiden.Turbulent barndom
Vi mødes først ved en café i hans kvarter. Men den er endnu ikke åbnet, så i stedet trisser vi hjem og sætter os i hans gård, der støder op til Vesterbrogade.

Her bor Dar Salim med sin kæreste, filmproduceren Meta Louise Foldager, og deres lille søn på halvandet år, Zidane Storm.

Først er han lige inde hos naboen for at hente smøger. Så skænker han kaffe op, tænder en King’s og læner sig tilbage i havestolen.

Og så fortæller han. Hans første liv begyndte i Irak. Men hans forældre måtte væk fra Saddam Husseins regime, og efter nogle år på flugt havnede den lille familie ved et tilfælde i Danmark. Barndommen i betonbyggeriet på Amager var ensom for lille Dar, der var en indelukket dreng.

»Det kræver overskud at kunne drømme. Men når folk kommer hertil, har de ikke noget overskud. De lever i minus, og deres verden er vendt op og ned. Ofte fungerer det ikke forældrene imellem, og det var kaotisk i min familie. Jeg havde ikke noget, jeg kunne læne mig op ad, så jeg skulle lære at stå på egne ben ret tidligt«.

Ud af det lukkede miljø
Som 13-årig meldte han sig ind i en karateklub på Amager og opdagede, at der faktisk var noget, han var god til. Som 16-årig fik han det sorte bælte og kom på et ungdomstalenthold.

»Jeg fandt ud af, at hvis man sætter sig et mål, kan man også nå det. Hvis man virkelig arbejder med de små detaljer og løber lidt hurtigere end alle de andre og møder en time tidligere og går hjem en time senere, så er du i løbet af en måned eller to eller et halvt år bedre end resten af holdet. Det var begyndelsen på den mand, jeg senere er blevet. Men mit mål var at komme væk derfra. Jeg vidste, at jeg ikke ville ende som dem, der var ti år ældre end mig, for verden var større end det lukkede miljø, vi levede i«.

Pilotdrømme
Så Dar Salim »hutlede sig gennem gymnasiet«, måtte op i fuldt pensum til studentereksamen, hvor han alligevel scorede en masse 10- og 11-taller, og meldte sig derefter til militæret, hvor han kom i Livgarden og blandt andet gik rundt med bjørneskindshue foran Amalienborg.

Men her skulle han heller ikke være, kunne han mærke. En dag var han til møde hos en jobkonsulent. På hans opslagstavle hang et avisudklip, hvor der stod: ’Vil du gerne være pilot?’.

»Pilot var for mig det største, man kunne blive. Man tjener millioner, rejser rundt og ser verden, har en stor maskine og den ultimative frihed«.

Fra luften til havet
Dar Salim fik skrabet den halve million kroner sammen, som pilotuddannelsen kostede, ved at arbejde i døgndrift i tre måneder og låne resten i banken.

Midt i det hele kom terrorangrebet på World Trade Center, og det ramte flyindustrien så hårdt, at der ikke var nogen job at få. I stedet forsøgte han at blive omskolet til en anden type fly, men det kostede yderligere 100.000 kr.

Og hvor tjener man mange penge på kort tid?, tænkte han. Jo, det gør man som fisker.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Så jeg tog til Esbjerg og gik fra skib til skib i havnen, men de ville hverken have en indvandrer eller en københavner. Så var der en yngre skipper, der sagde: »Vi sejler om et kvarter. Du kan tage med, men du får ingen penge for det«. Og det gik godt, jeg var ude med dem en uge og brokkede mig ikke, blev ikke søsyg, tog mine vagter om natten og gjorde rent og skrællede kartofler«.

Vestjysk respekt
Efter den uge blev han ringet op af en anden fisker fra Hvide Sande og spurgt, om han kunne stille i Skagen kl. 6 næste dag. Som kok på en kutter.

Med til jobbet hørte også, at han – ud over at skulle servere 4-5 måltider om dagen – skulle skovle tonsvis af is i en stank af rådne fisk, tage sin tørn af nattevagter og holde til både bølgegang og den barske tone om bord. Men Dar Salim stod ud – og vandt vestjydernes respekt.

»Hvis jeg nogensinde skulle vælge en, jeg kunne stole på, ville jeg hyre sådan en jyde der. Hvor du kommer fra, og hvordan du ser ud – det kan selv de mest hardcore vestjyder tilgive dig, bare du gør dit arbejde ordentligt«.

Ny verden
Med 100.000 kroner på lommen havde han nu penge til sin omskoling – og så gik flyfirmaet konkurs. Som trøst inviterede en af Dars barndomsvenner ham en måned til Thailand.

Mens han var der, blev han ringet op og spurgt, om han ville til casting på filmen ’Gå med fred, Jamil’. Den endte han med at få hovedrollen i.

»Indtil da havde mit liv været en eller anden form for overlevelse. Dar Salim var en ildkugle, der skulle trille frem så hurtigt som muligt uden noget bestemt formål, men her mødte jeg for første gang noget kreativt. Det var en del af min personlighed, som jeg aldrig havde brugt. Pludselig kom der en sluse, hvor det hele kunne komme ud«, fortæller han.

»Men jeg lagde det væk igen, for jeg anede ikke, hvordan man gjorde, hvis man ville fortsætte inden for den branche. Jeg kendte jo ikke nogen, der var i den«.

Farvel til flyvemaskinen
I stedet blev han pilot på fuld tid, fløj passagerer rundt i Europa i en stor Airbus og tjente gode penge.

Men han var altså blevet bidt af den dér skuespillervirus, kunne han mærke, så i sin fritid tog han på kurser i London og New York og fik en privatlærer herhjemme, den danske skuespiller Sarah Boberg.

Det kræver overskud at kunne drømme. Men når folk kommer hertil, har de ikke noget overskud. De lever i minus, og deres verden er vendt op og ned.

Da rollerne begyndte at komme, slap han jobbet som pilot, som han ellers havde brugt ti år af sig liv på.

»Jeg kunne godt være blevet siddende der i den flyvemaskine de næste 30 år, og så kunne jeg dø, og så havde det været et godt liv. Men jeg kunne også se, at det var ved at blive rutine. Det var ikke nødvendigvis verdens bedste job. Det var snarere det at kunne det, at kunne rykke sig fra Hørgården, hvor jeg voksede op, til at sidde i en flyvemaskine. Det var det ryk, jeg havde haft brug for. Og hvis jeg ikke havde lavet det ryk, var jeg aldrig lykkedes som skuespiller, for så var jeg knækket i branchen«.
En kamæleon

I dag har Dar Salim agenter i udlandet, og der er ikke langt mellem jobtilbuddene.

Det, han allerbedst kan lide ved skuespillerjobbet, er transformationen. Som en kamæleon at kunne smelte ind i et hvilket som helst miljø, en hvilken som helst rolle.

»Jeg kan mærke, hvordan de personer, jeg spiller, overtager den, jeg er. Da jeg spillede Jamil, lukkede jeg mig inde i en lejlighed i to måneder og talte ikke med nogen, for jeg var ikke i stand til at være social. Og da jeg spillede med i ’Game of Thrones’, var jeg højrøstet i hele den periode og trænede enormt meget og var lidt vikingeagtig og drak mine øl lidt hurtigere. Det kan måske være lidt ubehageligt for mine omgivelser, men jeg lader det ske, for det gør mig bedre til mit arbejde«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et rigtigt menneske

Er du så på din rette plads nu som skuespiller? Skal du sidde der de næste 30 år?

»Det ved jeg ikke. Jeg ved bare, at det er en uudtømmelig kilde. Man starter forfra hver gang på et nyt job og er hele tiden nødt til at dykke ned i, hvad det vil sige at være et rigtigt menneske. Og når jeg står på scenen, og mine medspillere og jeg siger vores replikker, så fødes der liv. Det er som et lyn, der slår ned. Det er det moment, man jagter hele tiden«. »Hvis ikke jeg havde begået de mange fejl, jeg har begået i mit liv, havde jeg næppe siddet her. Hvis man overlever de tæsk, man får, kan man også rumme mere senere i livet. Så hvis du spørger mig, ville jeg gøre det hele om igen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce