Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Vagtskifte. Erik Jacobsen fratræder sin stilling som teaterchef ved årets udgang.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert om teaterchef-fyring: Der må ligge mere bag

»Timingen er mærkelig«, mener lektor Stig Jarl om fyringen af Erik Jacobsen.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kommer bag på Stig Jarl, lektor på Institut for Kunst og Kulturvidenskab på Københavns Universitet, at teaterchefen for Det Kongelige Teater, Erik Jacobsen, fratræder netop nu.

Lektoren mener, at timingen er mærkelig, fordi teaterchefen »umiddelbart er inde i en god periode«.

LÆS OGSÅ

»Jeg er meget overrasket. Hvis det her faldt i forbindelse med en af de tunge sager såsom balletdansernes arbejdsvilkår og kokainsagen på Det Kongelige, havde det givet mere mening. Men det er min opfattelse, at han har rettet skuden op og genvundet tilliden udadtil i forhold til politikerne og ministeriet«, siger han.

Det Kongelige Teaters bestyrelsesformand Stine Bosse valgte for halvandet år siden at frede Erik Jacobsen og balletmester Nikolaj Hübbe, efter en fortrolig rapport afslørede, at dansere fortalte om et stigende kokainforbrug i korpset.

Herefter fulgte en fyringsrunde, hvor op mod 100 stillinger skulle spares væk. Mange ledelseseksperter revsede Erik Jacobsens måde at håndtere forløbet på, og medarbejderne mente, at han ikke havde informeret om fyringerne i tide, men med fredningen red han stormen af.

Kort fratrædelsesperiode peger på uro i kulissen
Den korte fratrædelsesperiode på omkring en måned kan ifølge Stig Jarl være en indikation på, at der ligger noget mere konkret til grund for fratrædelsen.

»Forklaringen er ikke særlig konkret i forhold til den korte fratrædelsesperiode, så der må næsten ligge noget mere til grund for det her«.

Han pointerer, at han ikke kan pege på noget specifikt lige nu, der kan forklare den pludselige udmelding, men siger, »det måske kan være de gamle sager, der stadig ulmer«, og det, at der nu er ro omkring teatret, kan være en anledning.

Ny type chefstilling

Af pressemeddelelsen fra Det Kongelige Teater fremgår det, at bestyrelsen har vurderet, »at der er behov for et ledelsesmæssigt generationsskifte«, og at »Det Kongelige Teater skal have en kunstnerisk orienteret teaterchef«.

Hvis det er tilfældet, betyder det, at den nye teaterchefs arbejdsopgaver ændrer sig.

Forklaringen er ikke særlig konkret i forhold til den korte fratrædelsesperiode.

For ifølge Stig Jarl bestod Erik Jacobsens opgaver som teaterchef hovedsageligt af at skaffe sponsorer og et sundt økonomisk fundament, hvilket der står i pressemeddelelsen, at Erik Jacobsen er lykkedes med.

LÆS OGSÅ

»Det ser ud til, at Det Kongelige Teater er ude af de kriser, de har været i, og jeg synes, Erik Jacobsen og teatret har vist en positiv udvikling i forhold til at være mere åben overfor pressen, relevante politikere og ministerier«, siger han og påpeger, at teatret har kunstneriske chefer, der skal styre de kreative retningsskift.

Derfor forstår han ikke argumentet om, at den nye chef skal være det »samlende punkt for hele teatrets potentiale«, som der står i pressemeddelelsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden