Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Forandring. Mange danskere har oplevet og deltaget i projektet Med Andre Øjne, som nu er fjernet fra en programmet på den svenske Malmöfestivalen. Her er det politikeren Özlem Cekic, der er blevet blond.
Foto: Med Andre Øjne

Forandring. Mange danskere har oplevet og deltaget i projektet Med Andre Øjne, som nu er fjernet fra en programmet på den svenske Malmöfestivalen. Her er det politikeren Özlem Cekic, der er blevet blond.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skuespiller bag aflyst teaterprojekt: Svenskerne tager minoriteter mere alvorligt

Morten Nielsen håber, at aflysning kan give nuanceret debat om mangfoldighed.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvordan ser verden ud i et andet menneskes krop?

Det forsøger teatergruppen Global Stories at give folk svar på med projektet 'Med Andre Øjne'.

Derfor er det heller ikke skuespillere, men ganske almindelige mennesker, der bliver sminket og får lov til at opleve et par timer i en krop, der ser helt anderledes ud end deres egen.

Den rødhårede mand får sort hår og en mørkere hud, og kvinden med det mørke hår, går ud i verden med en blond pagefrisure. De får taget før- og efterbilleder, og kan gå rundt på gaden og i butikker, så længe de har lyst, før de vender tilbage til en snak om deres oplevelser.

'Med Andre Øjne' skulle have været gennemført endnu en gang på den svenske oplevelsesfestival Malmöfestivalen, men 200 protestunderskrifter og 30 klagemails fik arrangørerne til at tage mangfoldighedsprojektet af programmet.

En gruppe af svensk-afrikanske indbyggere i Malmö oplevede begivenheden som racistisk, og det kunne teatergruppens gode intentioner om forståelse og mangfoldighed ikke lave om på.

Men i stedet for at pege fingre ad svensk forbudsstat og politisk korrekthed håber skuespilleren bag projektet, Morten Nielsen, at aflysningen kan være med til at nuancere billedet af den måde, man behandler minoriteter på i Sverige.

»Jeg har ikke lavet andet end at snakke med journalister i 12 timer. I Sverige har der ikke været nogen reaktioner overhovedet. Lad os prøve at forstå, hvad der kunne ligge i det, i stedet for bare at synes, at det er alt for galt«, siger Morten Nielsen.

For det siger noget om den svenske behandling af minoriteter, at Malmöfestivalen har taget protesterne så alvorligt, synes Morten Nielsen.

»Det er min fornemmelse, at svenskerne har større tradition for at lytte til mindretal og rent faktisk drage konsekvenserne af det, der bliver sagt«, siger han.

Selvom han godt ved, at nogle synes, at flertallet ikke bør rette ind efter mindretallet, mener han alligevel, at vi kan lære noget af svenskerne.

»Det har noget at gøre med at have åbne øjne for de mennesker, der er i samfundet og lytte til dem, der står frem og siger, at de føler sig undertrykt eller uretfærdigt behandlet. At det så nogle gange får nogle i vores øjne absurde konsekvenser som for eksempel aflysningen her, det er en pris, man betaler. Jeg tror, vi kan lære noget af det, og jeg er sikker på, at svenskerne også kan lære noget af os«.

»Er der ikke flere tomater?«

Idéen til projektet 'Med Andre Øjne' fik Morten Nielsen, da han skulle spille en rolle som pakistanske Sami i teaterstykket Gidsel.

Hans mørke hår og skæg betød, at han ikke kun blev set som Samir, når han spillede sin rolle, men også i resten af døgnets timer.

»Er der ikke flere tomater?«, spurgte en dame hos grønthandleren.

»Det ved jeg ikke«, svarede Morten Nielsen.

Det var først, da en anden kunde senere spurgte til butikkens åbningstider, at det gik op for ham, at folk troede, at han arbejdede der.

»Jeg oplevede, hvor frit et liv jeg har som hvid, dansk mand. Jeg er ret sikker på, jeg med mit pakistanske ydre ikke ville blive forvekslet med bankdirektøren. Jeg følte mig sat i bås og det gør jeg ikke som Morten Nielsen«, siger han.

Den oplevelse var værd at give videre til andre, og det endte i projetet 'Med Andre Øjne'.

»Alle kan have glæde af at afprøve sig selv for en stund. Fysisk, sanseligt og kropsligt at sætte sig i et andet menneskes sted. Man får nogle erkendelser, som man ikke opnår ved bare at snakke«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tager på Malmöfestival til næste år

En af årsagerne til, at 'Med Andre Øjne' ikke blev mødt med den begejstring, som Morten Nielsen har oplevet andre steder, er, at den mindede kritikerne om de såkalde ’blackfaces’. Det fænomen, at hvide skuespillere tidligere blev sminket mørke og karikerede sorte på en måde, som de fleste i dag vil opfattet som racistisk.

Da Morten Nielsen på et debatmøde med Malmöfestivalen blev konfronteret med den kritik, gik det op for ham, at det var vigtigere at forsøge at forstå, hvordan man kunne opfatte det antiracistiske projekt som racistisk end at gennemføre det som planlagt.

Og selvom aflysningen ærger ham, har protesterne mod projektet også givet et uventet skud inspiration.

Morten Nielsen har tænkt sig fremover at prøve at inddrage publikum lidt mere og lave nogle fælles debatter om folks oplevelser med fordomme og racisme.

Malmöfestivalen har han ikke opgivet. Faktisk er gruppen inviteret til at lave en endnu større begivenhed til næste år, hvor nogle af de kritiske grupper inddrages.

»Nogle gange skal man opleve sådan nogle ting her for at finde på noget helt nyt. Så jeg er meget spændt på, hvad vi finder på sammen«, siger Morten Nielsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden