Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nok. Nu vil teaterdirektør Morten Hesseldahl ikke »græde mere«, selv om han synes, at det er »super ærgerligt«, at teatret skal spare.
Foto: Magnus Holm (arkiv)

Nok. Nu vil teaterdirektør Morten Hesseldahl ikke »græde mere«, selv om han synes, at det er »super ærgerligt«, at teatret skal spare.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det Kongelige Teater skal tjene flere penge

Folketinget pålægger Det Kongelige Teater at spare 10 mio. kr. årligt. Ærgerligt, men vi skal nok få det til at fungere, siger teatrets direktør.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det lykkedes ikke Det Kongelige Teater at undgå de besparelser på 2 procent om året, som regeringen udsætter alle offentlige institutioner om. Besparelserne bliver nu gennemført i en ny fire-årig aftale for teatret, som alle Folketingets partier på nær Enhedslisten står bag.

Teatret skal »øge sit indtjeningsgrundlag« og gennemføre »effektiviseringer og indtægtsforbedringer, som gør det muligt under en faldende bevilling at fastholde antallet af forestillinger på et niveau svarende til perioden 2012-2015«, hedder det i aftalen.

Det Kongelige Teater får en halv milliard kroner om året, og besparelserne betyder, at der årligt bliver barberet omkring 10 millioner kroner af det tilskud.

Slut med brokkeri

Selv om teaterdirektør Morten Hesseldahl kalder det »super ærgerligt«, at teatret bliver pålagt besparelser, så har han ikke tænkt sig at græde mere over det.

»Vi skal nok få teatret til at fungere inden for de rammer. Nu gider vi ikke brokke os mere, men vil se, hvad vi selv kan gøre for at øge indtjeningen«, siger han.

Morten Hesseldahl er derfor godt tilfreds med, at fordelingen på store og små forestilllinger, ny- og genopsætninger ikke fortsat være den samme som i perioden 2012-2015.

»Vi kommer til at differentiere forestillingerne mere end i dag«, siger han.

Der bliver færre, store omkostningstunge forestillinger i fremtiden?

»Ja. Man kan se nogle forestillinger med det helt store udtræk, og så andre hvor opgaven bliver at lave det for et betydeligt mindre beløb«.

Flere genopsætninger

De dyreste produktioner på Det Kongelige Teater er operaerne. Og her fremhæver Morten Helsseldahl den nyligt opsatte 'Boulevard Solitude', som et eksempel på en opera, det lykkedes at lave billigt på grund af en »utroligt opfindsom scenografi«.

Samtidig vil teaterdirektøren have, at der bliver skruet op for genopførsler af klassikere som La Traviata, La Boheme, Carmen - forestillinger, hvor man kan genbruge den scenografi, der er lavet en gang, og derfor spare i produktionsomkostningerne.

»Der har været en tradition for, at alt skulle være nyopsætninger - også hvis vi satte en klassiker op. Men andre operaer kører med en backliste af forestillinger, som de tager frem igen nogle gange over 10 år. Det kan vi også«, siger Morten Hesseldahl.

Et andet område, hvor Det Kgl. kommer til at skære, er i de mange gratis forestillinger i teatrenes foyer og debatarrangementer. Fremover koncentrerer teatret sig om sine kerneområder - skuespil, ballet og opere - mens »randaktiviteterne« kommer til at stå for skud.

Morten Hesseldahl har under forhandlingerne truet med, at besparelser kunne medføre, at teatret blev tvunget til at sælge en af sine scener, formentligt Gamle Scene på Kongens Nytorv.

På spørgsmålet om det stadig er en mulighed, svarer han i dag.

»Nu går vi ind og kigger på alting og ser, hvordan vi kan løse den opgave, vi er blevet pålagt. Men jeg ser ikke for mig, at vi bliver nødt til at lukke en scene«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

S: God aftale

Socialdemokraterne er godt tilfredse med aftalen med regeringen om Det Kongelige Teater, selv om partiet gerne havde undgået besparelserne.

»Vi er tilfredse med, at aftalen er mindre specifik end tidligere, så teatret får luft til at tilrettelægge mere selv. Og vi peger på en række områder som anvendelsen af personale, arbejdstilrettelæggelsen og administrationen, hvor det kan finde ekstra penge til kunst. Og så er vil glade for, at teatret fortsat er forpligtet til at række ud til hele Danmark gennem turneforestillinger, livetransmissioner til biografer og transmissioner til DR. Ligesom fokus på børn er fastholdt i aftalen«, siger kulturordfører Mogens Jensen.

Kulturminister Bertel Haarder (V) siger i en pressemeddelse, at aftalen understreger en tillid til at teatrets ledelse sørger for, at teatret også i fremtiden leverer kunst af høj kvalitet for hele landet.

»Det Kongelige Teater er hele Danmarks teater. Dyrt, men dejligt«, udtaler han.

Enhedslisten ønskede ikke at være med i aftalen, fordi partiet ikke kan acceptere besparelser på Det Kongelige Teater, hvis de sparede penge ikke bliver brugt et andet sted i kulturlivet.

»Vi vil ikke være med til besparelser på kulturen, for at A.P. Møller-familien kan slippe billigere i skat eller afgifterne på sodavand skal sættes ned. Vi går til finanslovs-forhandlingerne med et krav om at alle besparelser på kulturområdet bliver taget af bordet«, siger kulturordfører Søren Søndergaard.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden