0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

P1-program er helt igennem sygt godt. På den raske måde

Det medicinsk-sundhedsvidenskabelige radioprogram ’Sygt nok’ kommer godt ud i krogene, og Maja Thiele er en virkelig god vært.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lægeuddannede Maja Thiele har den store fordel, at hun som forsker er på niveau med sine højtuddannede ekspertgæster. Det mærkes.

Set og hørt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Set og hørt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Ikke så mange er klar over, at det, der virkelig adskiller menneskene fra primatfætrene i de store skove og zoologiske haver, er den overudviklede gluteus maximus, den store rombeformede muskel, som udspringer fra den bageste del af hoftebenet.

Det er den, der gør det muligt for os ubesværet at gå oprejst og løbe på to ben.

Det handlede et afsnit af P1-programmet ’Sygt godt’ om.

Og det var spændende på en facon, denne ellers blaserte mediebruger af en skribent skal helt tilbage til barndommens første erfaringer med Robert Louis Stevensons romaner for at kunne matche.

For syv sytten da, hvor var det klar lim til nyrerne, når den eminente vært Maja Thiele og hendes kompetente og pædagogiske formidlingsivrige gæster øste af deres faglige overskud, så jeg fik lyst til at sende dem til en flaske drikkelig Bourgogne via mobile pay.

P1 et har en større portefølje af ekspertvært-drevne programmer, hvilket er en vidunderlig modvægt til og modgift mod det hav af formater, hvor sprogligt forarmede noksagter gør deres bedste for at sænke overliggeren til et niveau, hvor man skal være elitelimbodanser for at kunne komme under, men intet som helst for at passere over.

Det er imidlertid ’Sygt nok’, der har vundet mit hjerte for alvor.

Og det blev understreget med denne uges udsendelse, der handlede om det kontroversielle, men også interessante fænomen ’mikrodosering’ – altså det forhold, at mennesker i terapeutisk eller mentalt optimerende øjemed indtager psykedeliske stoffer i en tiende- eller tyvendedel af den mængde, man normalt ville bruge for at få et rigtigt trip.

For er det gas, er det sensationelt eller bare en dille med en vis indebyrd?

Lægeuddannede Maja Thiele var interesseret forbeholden, men ikke desto mindre fuldt ud i stand til at interviewe og konversere sine gæster – en antropolog, en læge og formanden for Psykedelisk Forening – så emnet blev afdækket i al sin kompleksitet.

For er det gas, er det sensationelt eller bare en dille med en vis indebyrd? Ja, det fik vi så at vide, og den engelskbaserede danske psykedelicaekspert og psykiater David Erritzøe kunne gå breaking med resultatet af en undersøgelse, der viste, at mikrodoseringens positive virkninger lige så meget handler om positive forventninger som om egentlig medicinsk effekt i hjernen.

Men inden det kom dertil, havde vi været omkring en granskning af forskningsstrategier i et mineret område som psykedeliske stoffer og fået en brugerredegørelse for, hvordan det føles at være på miniatureudflugt til Syreland.

Det var så rart at høre forstandige mennesker diskutere stoffer i stedet for den sædvanlige ideologisk funderede snak fra politikerside, hvor von Hören Sagen og fordomme nyder fremme, og hvor enhver brug af euforiserende og bevidsthedsudvidende stoffer per definition er misbrug.

Helt igennem sygt godt. På den raske måde.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce