Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tingfinder. Pippi er på papiret en fabelagtig figur til et spil: stærk, selvstændig og et forbillede for verden. Men det nye Nintendo DS-spil formår ikke at fange nuancerne i et skuffende simpelt spildesign.

Tingfinder. Pippi er på papiret en fabelagtig figur til et spil: stærk, selvstændig og et forbillede for verden. Men det nye Nintendo DS-spil formår ikke at fange nuancerne i et skuffende simpelt spildesign.

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spilanmeldelse: Bomstærke Pippi mangler sin galskab og gakkethed

'Pippi Langstrømpe' er rykket på børnespil, men mangler i høj grad bøgernes gnist.

Spil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Norden bryster vi os - med rette - af en stærk tradition for børnelitteratur.

Så når en svensk superstjerne som Astrid Lindgrens ' Pippi Langstrømpe' tager springet ind på de digitale medier, er der god grund til at glæde sig. Men udfordringen er hvordan.

LÆS GUIDEN

Hvordan overfører man loyalt et så ikonisk figurunivers som Pippis til et virtuelt spilunivers, hvor ungerne selv kan trække i langsokkerne som verdens stærkeste jente med den sortplettede hvide hest Lille Gubben og den altid nysseligt påklædte abe hr. Nilsson? Det norske spilstudie Ravn Studio har netop givet deres bud, der dog desværre beviser, hvor bred kløften er mellem at skabe solide børnefortællinger som litteratur og som spil.

For på mange punkter appellerer ' Pippi Langstrømpe'-spillet i højere grad til os børneforældre og vores nostalgi og gode Pippi-minder end til vores børns nuværende digitale spilkultur.

Stilmæssig kontrast Æstetisk set er ' Pippi Langstrømpe' generelt glimrende, men det er også med lånte fjer. Den danske tegner Ingrid Vang Nymans genkendelige streg præger dele af spillet, mens man bevæger Pippi rundt i spillets tre hovedområder i hendes hus Villa Villekulla, i byen og i det tilrejsende cirkus.

Største hage er, at spillets egen grafik fremstår underligt gnidret og diffus på skærmen, hvilket skaber en skæv stilmæssig kontrast mellem Nymans statiske tegninger og selve spillets animationer.

Men spillets største mislyd ligger dog i selve motoren: spildesignet.

Tingfinder x 1000

Selv om der er små kække minispil, hvor børnene f. eks. skal jagte flag, kaste med vandballoner eller tæmme en lille hundehvalp, så ændrer det ikke ved, at grundkernen i spillet er nedladende ensformig.

Hovedudfordringen er, at Pippi - som i bøgerne - er tingfinder, så derfor handler spillet hovedsageligt om at storme rundt og hitte ting for spillets forskellige figurer som f. eks. hendes bedste venner Tommy og Annika.

Findeløn udbetales i mønter, som Pippi bruger til at låse op for større dele af spillet, men mens budopgaverne triller ind, følger den dræbende monotoni.

LÆS TJEK

Mine unger faldt hurtigt fra, og uden en central hovedhistorie var det forståeligt, for her er end ikke en flig af bøgernes suverænitet med Pippi som den centrale nærved Jesuslignende figur inkarneret i den evindelige stærke rødstrømpe med ildrødt hår.

Kun brugen af Nymans tegninger og de mere varierede minispil redder de to hjerter i land, for ultimativt er ' Pippi Langstrømpe' trods sit oplæg et fortidslevn.

Prisen er for høj, indholdet alt for begrænset, og spillet er fanget af begrænsningerne på Nintendo DS. Og det undrer, at det kun er præsenteret til Nintendo DS i stedet for at blive lanceret til f. eks. iPhone, Android-mobilerne eller sågar iPad, som er godt i gang med at blive de nordiske børns foretrukne mobile spillemaskiner.

En skam, for verden trænger stadig til at blive Pippi Langstrømpet, blot ikke i et tandløst spil, der skyller galskaben og oprøret ud af verdens stærkeste pige og reducerer hende til verdens travleste stikirenddreng.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden