En relativ lille, prisbillig og tværfaglig indsats kan forbedre ernæringstilstanden blandt ældre beboere på plejehjem.
Foto: JOACHIM ADRIAN

En relativ lille, prisbillig og tværfaglig indsats kan forbedre ernæringstilstanden blandt ældre beboere på plejehjem.

Nyt om mad

Varm kakao kan redde ældres liv

Høj forekomst af undervægt på plejehjem kan ændres med en lille indsats.

Nyt om mad

Mange ældre beboere på de danske plejehjem vejer for lidt.

Det øger risikoen for sygdom og død og mindsker de ældres fysiske, mentale og sociale funktionsevne. Men en lille indsats kan gøre en stor forskel viser to nye undersøgelser fra Fødevareinstituttet DTU.

»Mange ældre, der er meget dårlige, har svært ved at spise selv, men nemmere ved at drikke. En kop varm kakao med piskefløde eller en koldskålsdrik med fløde kan de fleste godt selv klare. Og det har en meget positiv indvirkning på deres vægt«, siger projektleder og seniorforsker Anne Marie Beck.

Ændret vægt på 11 uger Selv en relativ lille, prisbillig og tværfaglig indsats kan forbedre ernæringstilstanden blandt ældre beboere på plejehjem. 121 beboere på 7 plejehjem deltog, og indsatsen bestod i fysioterapi og tandpleje et par gange om ugen, lidt chokolade, kakao og piskefløde.

I løbet af blot 11 ugers indsats blev ernæringstilstanden såvel som de ældres trivsel fysisk, socialt og mentalt forbedret blandt deltagerne i interventionsgruppen sammenlignet med kontrolgruppen. Deltagernes vægt, energi- og proteinindtag steg for eksempel signifikant i forhold til kontrolgruppen, ligesom mere end halvdelen af interventionsgruppen fik bedre balance og gribestyrke.

»Vores undersøgelser viser altså, at det er muligt at gøre noget ved problemerne - oven i købet med relativt enkle midler. Undervægt og vægttab skal derfor ikke accepteres som en naturlig del af det at komme på plejehjem«, siger Anne Marie Beck.

Mange ældre vejer for lidt
Der er en høj forekomst af undervægt og vægttab blandt ældre beboere på plejehjem i Danmark. Det fremgår af den ene undersøgelse i lighed med en lang række tidligere undersøgelser. Blandt 441 beboere på 11 plejehjem havde 16% af de ældre en BMI på mindre end 18,5, som er defineret som undervægt.

Dårlig spiseevne er ofte skyld i undervægt

Udover forskellige kroniske sygdomme er den primære årsag til den dårlige ernæringstilstand problemer relateret til spiseevnen. Blandt de ældre i undersøgelsen havde 31% behov for hjælp med at spise, 21% besvær med at tygge, 10% besvær med at synke og 3% smerter i munden. Alt sammen faktorer, som det er muligt at gøre noget ved med flydende kalorier i stedet.

Undersøgelsen viser også, at de ældre gerne vil deltage i en sådan indsats.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce