MADVANER. Danskerne er blkevet vilde med ost, viser ny undersøgelse.
Foto: Kåre Viemose

MADVANER. Danskerne er blkevet vilde med ost, viser ny undersøgelse.

Nyt om mad

Ost er en fedtbombe i danskernes kost

Se her om du spiser for meget fed og farlig ost.

Nyt om mad

Et stykke brød med en eller to gode skiver velsmagende 45 + ost.

Eller måske endda en, der er federe.

Sådan starter mange danskere deres dag. Faktisk er indtaget af ost steget med hele19 procent hos voksne og 13 procent hos børn de seneste fem til otte år. Det viser en stor, ny kostundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

DOKUMENTATION Læs hele rapporten her (eksternt link).

Indtaget bekymrer læge og seniorrådgiver Agnes Pedersen, der har været med til at lave undersøgelsen.

Mere usundt end vi tror Mange tænker måske, at de par skiver ost om dagen ikke kan betyde det store for den samlede mængde af fedt i kosten. Men det gør det.

Ost er nemlig en af de væsentligste kilder til det usunde fedt.

LÆS ARTIKEL

»Størstedelen af den ost, der bliver spist er den fede, så det gør en forskel, hvis osten er mere end 45+ eller 30 procent«, siger Agnes Pedersen.

Lidt, men godt
Hun har følgende råd til folk, der sætter stor pris på en ost med stor smag, som ofte er de fede.

LÆS ARTIKEL

»Så må man sige til sig selv: Så skal det være lidt, men godt. Og forsøge at spise tyndere eller færre skiver, så man stadig får den ost, man holder af«.

Det gennemsnitlige daglige indtag af ost og osteprodukter svarer omtrent til en skive ost á cirka 20 gram for børn og halvanden skive for voksne, viser undersøgelsen. Og det er altså for meget, hvis osten er fed.

Indeholder det usunde fedt

Problemet med den fuldfede ost er, at den indeholder mættede fedtsyrer, som er den største skurk i forhold til risikoen for hjertekarsygdomme.

LÆS ARTIKEL

Derfor bør man altså så vidt muligt holde sig fra 45+ ostene og vælge de mere magre.

»Der er en tendens til, at folk tænker, at ost ikke er så usundt, men det er en fedtbombe, som ikke bare bruges på brødet, men eksempelvis også til gratinering. Så vi vil gerne gøre folk bevidst om, at ost er dejligt, men at man skal passe på«, forklarer lægen.

Hun kan dog ikke sige, hvor mange gram ost under 45+, man kan spise dagligt med god samvittighed. Det kommer nemlig an på ens øvrige kostsammensætning.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce