Foto: Olesen Peter
Nyt om mad

USA indfører klonede dyr i maden

USA og EU kan komme på konfrontationskurs, efter USA åbner for, at klonede dyr og deres afkom kan komme på middagsbordene.

Nyt om mad

Der er ingen risiko ved at spise fødevarer, der kommer fra klonede dyr eller deres afkom.

Det er den amerikanske fødevarestyrelse (FDA) kommet frem tilo efter længere tids studier.

De klonede dyr og deres unger er nøjagtig lige så sikre som dyr , der er kommet til verden ved naturlig forplantning, lyder konklusionen på en næsten tusind sider lang rapport, der i går blev offentliggjort i Washington Post.

Kloninger er dyre »Dermed har FDA i realiteten fjernet den sidste hindring for markedsføring af kød og mælk fra klonede kvæg, grise og geder«, skriver avisen.

Kun prisen kan stadig holde amerikanske landmænd på afstand af de klonede kreaturer.

Der er endnu kun produceret nogle få kopier, som er overordentlig kostbare. De er kloner af de fineste husdyr, der nogen sinde er blevet født.

De forventes at blive kopieret eller avlet i stadig større tal, så de i løbet af nogle år kan komme på supermarkedernes hylder.

EU overvejer også kloner

Den europæiske fødevarestyrelse offentliggjorde fredag en foreløbig rapport, der når samme resultat: Der er ikke noget grundlag for at frygte madvarer fra klonede dyr .

Hverken mennesker eller miljø løber nogen risiko, lyder afgørelsen fra de europæiske eksperter.

Faktisk vil klonerne sikre sundere fødevarer, argumenterer tilhængerne. De dyr, der bliver kopieret, vil være stærke og modstandsdygtige over for sygdomme, hvilket vil reducere behovet for medicin. De vil blive udvalgt for deres magre, møre kød og kvaliteten af deres mælk.

Etik frem for sundhed
Men i Europa er både liberale og socialdemokratiske politikere skeptiske.

»For mig handler det her mere om etik og moral end om sundhed. Af etiske grunde siger vi nej. Og jeg tror heller ikke, det har en kinamands chance for at blive tilladt. Der er meget bred modstand mod det her i den europæiske befolkning. Min personlige grænse går der, hvor man begynder at klone en gris, der giver særlig gode koteletter, eller en ko, der giver god mælk«, siger Dan Jørgensen fra Socialdemokraterne i Europaparlamentet.

V er imod
Niels Busk fra Venstre er også imod af etiske grunde.

»Kloning er på et så tidligt stadie, at man endnu ikke kan købe et amerikansk pund kød fra et klonet dyr . Og jeg vil heller ikke købe det. Det er ikke ad den vej, vi skal skaffe os flere fødevarer«, siger Busk.

Men de internationale handelsregler i WTO gør det vanskeligt og somme tider strafbart at holde andre landes varer ude af etiske grunde. Det kan let opfattes som et forsøg på at beskytte sit eget marked.

Forbud mod hormonbøffer
Derimod kan man godt afvise varer, der kan være sundhedsskadelige. Efter flere års kamp lykkedes det f.eks. EU at finde belæg for, at de amerikanske hormontilskud til kvæget giver risiko for kræft.

»Vi har fået lavet et forbud i forbindelse med hormonbøffer. Men jeg må indrømme, at vi har nogle problematikker i WTO-regi«, siger Niels Busk.

I første omgang er det EU-kommissionen, der skal tage stilling til, om fødevarer fra klonede dyr skal gøres lovlige, eller om unionen skal tage endnu en konfrontation med USA.

Venter på meningsmålinger
Sundhedsvurderingen af klonerne er nu i høring og i maj bliver den endelige rapport offentliggjort. Kommissionen har desuden bedt om en vurdering af de etiske aspekter af sagen, før der skal træffes beslutning senere på året.

»Vi tager fødevaresikkerhed meget alvorligt, så vi må vente på disse vurderinger. Desuden vil vi se på vores meningsmålinger i de 27 medlemslande, før vi træffer en beslutning«, siger EU-kommissionens sundhedstalsmand til Reuters.

Forbrugerne er skeptiske

Tyskland og Storbritannien fører an i forsøget på at lovliggøre fødevarer, der stammer fra klonede dyr .

Men forbrugerne er skeptiske. I en ny meningsmåling lavet for International Food Information Council siger halvdelen af de adspurgte, at de næppe ville købe noget, der stammer fra klonede dyr .

ritzau/Reuters

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce