Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overflod. Danskerne elsker udstyr, men bruger det ikke altid. Heller ikke MAD-redaktionen, som snildt kunne holde loppemarked med næsten ubrugt køkkenudstyr. Bemærk ’Cooking Torch’ - kan brænde sukkeret på en crème brulée – som ifølge byttemærket på bagsiden er købt i december 2003, men ikke er pakket ud endnu, til trods for at den var et stort ønske.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Overflod. Danskerne elsker udstyr, men bruger det ikke altid. Heller ikke MAD-redaktionen, som snildt kunne holde loppemarked med næsten ubrugt køkkenudstyr. Bemærk ’Cooking Torch’ - kan brænde sukkeret på en crème brulée – som ifølge byttemærket på bagsiden er købt i december 2003, men ikke er pakket ud endnu, til trods for at den var et stort ønske.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskernes skabe bugner af støvet køkkengrej

Et flertal mener, at mange køkkenredskaber bare gør livet sværere.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mindst 40 procent har en eller flere ting liggende, som de aldrig bruger.

Blenderen. Instrumentet til sundhed og velvære, vital i produktionen af hjertesunde smoothies, uundværlig til humus, supper og drinks.

Men samtidig en maskine, der i rekordmange hjem står og samler spindelvæv og døde fluer i køkkenets skammekrog.

TJEK

Blenderen er en af de mest almindelige køkkenmaskiner i danske hjem. Næsten otte ud af ti danskere har en blender i husstanden.

Men næst efter vaffeljernet er den også det køkkenhjælpemiddel, som danskerne hyppigst nævner, når de bliver spurgt, hvilke af deres indkøb de aldrig bruger.

I en repræsentativ undersøgelse blandt 1.895 danskere, som FDB Analyse har foretaget for Politiken, skulle folk svare på, hvorfor køkkenhjælpemidlet ikke blev brugt.

Vi gider ikke besværlig rengøring
For blenderen var svaret simpelt nok. I langt de fleste tilfælde skyldes det, at den er for svær at gøre ren. Det samme gælder foodprocessoren og saftpresseren, der ligger på tredje- og fjerdepladsen over maskiner, der samler støv.

»Det overrasker mig lidt, at blenderen står så højt på listen. Hvis det havde været for fem år siden, havde jeg forstået det, men siden er der kommet en trend omkring smoothies. Men den store barriere for alle køkkenmaskiner er, at man skal gøre dem rene, og i forhold til at lave smoothies kan man komme rigtig langt med en stavblender«, siger kostvaneforsker Sisse Fagt, DTU Fødevareinstituttet.

LÆS ARTIKEL

»Det er også klart, at det er et specielt segment, der er vilde med smoothies. Det er nok ikke landhusmoderen, det er nok ikke mænd, det er snarere unge kvinder, der bor i storbyen«, siger hun.

Håndmikseren topper
FDB Analyse bad 1.875 danskerne krydse af på en liste over fyrre almindelige køkkenhjælpemidler, alt fra pastamaskiner, fadølsanlæg og riskoger til røremaskiner, elektriske stegetermometre og frituregryder. Danskerne ejer i gennemsnit 12 af køkkenhjælpemidlerne.

Se resultaterne her - klik nedenfor for at gøre skemaet større.

Ældre ejede væsentlig flere end yngre danskere, velhavende mennesker flere end fattige, og folk fra tyndt befolkede egne flere end folk i storbyerne – måske fordi folk på landet laver mere mad fra grunden, måske fordi folk i byen ikke har plads i køkkenet til et væld af maskiner.

LÆS ARTIKEL

Den mest almindelige ’gadget’ blandt danskerne i undersøgelsen var håndmikseren, derefter kom mikrobølgeovnen, blenderen, stavblenderen og pizzaskæreren.

I en betragtelig del af danske hjem kommer maskinerne ikke ud af skabet. 40 procent svarede, at de har en eller flere maskiner, som de aldrig nogensinde bruger.

Det rigtige tal er formentlig højere, vurderer Lars Aarup, analysechef for FDB Analyse, eftersom der givetvis er en del, der ikke lige kan huske, at de har en gasbrænder, citronpresser eller elektrisk brødkniv gemt af vejen et sted inde bag bagemaskinen.

Gadgets på vej ud?
En grund til, at der står så mange køkkenmaskiner og samler støv, er, at vi på et tidspunkt gik amok i forbrug.

»Vi købte utrolig mange gadgets i luksusklassen, og der har været tale om et overflodsforbrug. Der var lige lovlig meget friværdi, som blev konverteret til blandt andet espressomaskiner. Meget af det står og griner ad os i dag«, siger Anne Glad, medejer af Sunrise Reklamebureau og ekspert i ’Kender du typen?’ på DR 1. Hun mener, at salget af hightech-køkkenmaskiner vil aftage i den kommende tid.

LÆS ARTIKEL

»Der vil stadig være nogle, som vil købe køkkengadgets til vanvittige priser, men det vil ikke være den brede folkesport i de kommende år. Vi vender tilbage til de mere basale ting, og det hænger også sammen med krisen og klimaet. Vi vil gå mere efter ting uden strøm i. Vi vil have den gode kniv, det gode spækbræt og en træslev, som er håndskåret af nogle kvinder i Afrika«, siger hun.

»Det bliver det helt basale. Man kan også se tendensen i tv-madprogrammerne, hvor der bliver lavet mad, alle kan gå ud i køkkenet og lave bagefter. Der er meget lidt konstrueret mad med pipetter og elektroniske gadgets ind over. Det er jo rigtig sjovt med Adam og James Prices våbenkapløb, men det er en meget maskulin ting. Elektriske køkkenmaskiner eksploderede, da mændene indtog køkkenet. Drenge går aldrig ned på udstyr«, siger hun.

»Vi kan bare ikke lide vafler«
Det er dog ikke bare de dyreste Kitchenaid-maskiner, der samler støv. Det ikke særlig fashionable vaffeljern scorer som nævnt førstepladsen som den køkkenmaskine, vi finder mindst gavn i. 43 procent af danskerne ejer et vaffeljern, men maskinen topper statistikken over køkkenhjælpemidler, som folk aldrig bruger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvorfor det? Ifølge svarerne som regel, fordi folk ikke bryder sig om vafler. »Tiden er løbet fra det«, skriver en. »Børnene er væk«, står der i en anden besvarelse.

LÆS ARTIKEL

Det er også det typiske svar, hvad angår æbleskivepanden, toastmaskinen og kaffemaskinen – »vi drikker ikke kaffe mere«, står der, og så er der da heller ikke det store behov for at eje en maskine, der kan brygge det. Hvad toasteren angår, går mange af besvarelserne på, at toast er usundt.

Det er også den hyppigst anførte grund til, at frituregryden ligger på topti over ubrugte køkkenhjælpemidler.

Andre maskiner ender ifølge undersøgelsens svar i skabet, fordi de er for svære at bruge: Det gælder i høj grad pastamaskinen – lidt af en klassiker blandt hengemte maskiner – og det samme gælder bagemaskinen, raclette-grillen og espressomaskinen.

Ryd op
Lars Sonne-Hansen, forstander på Suhrs Husholdningsskole, siger, at et køkken skal være et effektivt værksted, der ikke bør indeholde ting, man aldrig bruger, og som man skal tage ting ud af skabet for at få adgang til.

»En gang om året skal man tage alt sit køkkenudstyr frem og se på, om man bruger det. Hvis ikke, bør man flytte det op på loftet eller sende det på loppemarked. Faktisk minder jeres liste over maskiner, der samler støv, da også lidt om udbuddet på de gængse loppemarkeder i provinsen. Her kan du altid snildt finde et vaffeljern«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Når blenderen og foodprocessoren scorer så højt på listen over maskiner, der samler støv, kan det betyde kronede dage for brugtmarkedet og Den Blå Avis. For ironisk nok står blenderen og foodprocessoren samtidig højest på danskernes ønskeliste sammen med bagemaskinen ifølge FDB Analyse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også ismaskinen og saftpresseren er at finde på danskernes ønskeliste, når man spørger dem.

Nem espresso hitter

Espressomaskinen, et af symbolerne på boligboblen, er stadig populær, fortæller butikkerne til Politiken. Der er dog alligevel sket noget i forhold til tiden, hvor folk købte espressomaskiner til 8.000 kroner, inklusive et kursus i at presse den hjemmekværnede kaffe med det helt korrekte tryk. Topsælgerne er nu Nespressos relativt billige Citiz-maskiner, der bruger præfremstillede kaffekapsler. Ifølge Nespresso køber folk dem i høj grad for at spare penge på cafékaffen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden