Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ANDERS BIRCH
Foto: ANDERS BIRCH
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbud mod plastikposer breder sig

Tre år efter et gennembrud i byen San Francisco breder poseforbud sig i USA.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I morgen hærger ’posemonsteret’ i San Francisco.

100 mennesker iført dragter lavet af hver 500 brugte, knitrende plastikposer vil løbe rundt i byen som synligt udtryk for, hvor mange af de svært nedbrydelige poser en gennemsnitsamerikaner bruger på et år.

Posemonstrene er led i en kampagne, der skal støtte to stykker banebrydende lovgivning, der er ved at blive forhandlet igennem henholdsvis bystyret i San Francisco og Californiens statslige kongres.

LÆS ARTIKEL

Tre år efter at San Francisco som den første by i USA forbød store supermarkeder at bruge engangsposer, overvejer hele staten Californien nu at følge trop.

Guvernør Arnold Schwarzenegger har udtalt sin støtte til lovgivningen, der allerede er halvvejs gennem en godkendelse i den statslige kongres. I denne uge skal det behandles i delstatens senat.

LÆS ARTIKEL

Samtidig er San Francisco i gang med at udvide sit eksisterende poseforbud, så det bliver udbredt til at dække stort set hele detailhandelen – dog stadig med undtagelser for f.eks. renserier og for små poser til frugt og grønt.

LÆS ARTIKEL

Bystyrets forslag er udtryk for flere byrådsmedlemmers frustration over, at det foreslåede forbud på statsniveau ikke går langt nok.

Både i byen og i staten er der lagt op til, at det også skal til at koste noget at få udleveret poser af genbrugspapir i butikker – formentlig mellem 30 og 60 øre pr. pose. Men politikerne bag de to lovforslag siger, at målet er at få folk til selv at tage poser af stof eller andet genbrugeligt materiale med på indkøb.

Flere stater kigger på

Ifølge netavisen stateline.org er der meget, der tyder på, at de udvidede forbud i Californien også kan inspirere andre stater.

LÆS ARTIKEL

Der er allerede masser af amerikanske storbyer – deriblandt hovedstaden Washington, D.C., der har indført poseforbud.

Men selv om der har været love fremsat i 24 af USA’s 50 stater er der endnu ikke vedtaget et eneste statsligt forbud. Men Californien har flere gange tidligere gået forrest med nye miljøtiltag, og staten Oregon er blandt dem, der ser ud til at være klar til at følge trop.

LÆS ARTIKEL

Ifølge San Franciscos miljømyndigheder har det delvise poseforbud betydet, at der hvert år er blevet smidt 100 millioner færre plastikposer ud i byen. I landets hovedstad, Washington, D.C., har et studie af floden Anacostia vist, at en fjerdedel af alt affald større end fem kvadratcentimeter var plastikposer.

Tankerne om forbud falder ikke i lige god jord hos alle.

Den amerikanske kemikalieindustri er aktiv modstander, og Sacramento-avisen Capitol Weekly bragte forleden en leder under overskriften: ’120 milliarder i gæld, 12 procent ledige og stadig ikke noget budget – og så forbyder vi indkøbsposer?’.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden