Kokken Rasmus Kofoed får topkarakterer af madanmelderne for sin raffinerede kunnen. Selv er han til grød, økologi og en god surdejspizza.
Foto: ASTRID DALUM (arkiv)

Kokken Rasmus Kofoed får topkarakterer af madanmelderne for sin raffinerede kunnen. Selv er han til grød, økologi og en god surdejspizza.

Nyt om mad

Mesterkok guider til sine yndlingssteder

Rasmus Kofoed fra Geranium - nu med 6 kokkehuer - er til hip hop og te.

Nyt om mad

Det kræver et chipkort og en kode at køre helt op til toppen af dansk gastronomi. Så man kan ikke selv tage elevatoren op på ottende, hvis man kommer udenfor Geraniums åbningstid.

Indehaver og kok Rasmus Kofoed må selv kalde elevatoren op, før man får adgang til den fornemme restaurant.

»Noget at drikke? Kaffe, te, æblejuice?«, spørger han belevent, mens han giver hånd.

»Lad os sætte os her i lyset«.

Vi sætter os i loungens bløde, lave stole med gråt uldbetræk, hvor der er udsigt ud over Fælledparken gennem panoramvinduer.

Gylden æblejuice skænkes i store krystalglas på stilke.

Til topkarakter Kofoed er én af de få kokke, der har fået både Politikens anmelder Helle Brønnum Carlsen og Berlingske Tidendes Søren Frank til at give den sjældne topkarakter seks ud af seks mulige.

Søren Frank beskrev besøget som »en gennemført blæret aften med knivskarp, men samtidig let og nemt spiselig mad, fuldstændig pletfrit eksekveret og serveret«.

LÆS KOKKEHUERNE

Kofoed er også trænet i, at intet skal overlades til tilfældighederne. Derfor har han også kunnet vinde både bronze og sølv i verdens mest prestigefyldte konkurrence for kokke, Bocuse D'or.

LÆS ARTIKEL

Nu sidder han - midt under finanskrisen - i sin og Søren Ledets nye og aldeles eksklusivt indrettede restaurant med udsigt over hele byen. On top of things, så at sige.

Her kan man prøve Kofoeds bud på en særlig gastronomisk oplevelse. Men hvordan bruger kokken selv København? IBYEN.dk beder ham om at fortælle om sine favoritter.

Jægersborggade
Den 36-årige Kofoed har boet i København, siden han var 18, hvor han kom til byen for at gå i lære som kok.

Han har boet i Kartoffelrækkerne, Nyboder og seks forskellige steder på Nørrebro. Aktuelt har han adresse 500 meter fra den brogede Jægersborggade, som han elsker.

Den gade har lidt at det spræl, som kokken mener København ellers savner.

LÆS

Vordingborgmester i 'Bubble-bobble'
Her kan han blandt andet dyrke arkadespillet ’Bubble-bobble’, et spil, hvor en drage skal fange monstre i bobler og sprænge dem. Det spillede han som barn om og om sammen med sin bror.

Faktisk så meget, at han har klaret sig frem til bane nummer 100 og derfor kan kalde sig Vordingborgmester i ’Bubble-bobble’.

( eksternt link)

På Jægersborggade kan man lege med dragen både i den lille kombinerede cafe og musikbutik Musiksmag og hos frisørerne Ruben og Bobby.

»De har også alle mulige mærkelige ting fra 80’erne – Heman-figurer, Swatch-ure og tøj. Og så klipper de godt, det er billigt, og de spiller old school rap musik. Det kan jeg lide. Faktisk har jeg hørt hiphop længere, end jeg har lavet mad«.

Selv om Rasmus Kofoed både har oplevet biler i brand om natten og set en pusher, der var blevet skudt i benet på gaden, overvejer han ikke at flytte fra den hårde bydel.

»Det er både et råt og kreativt miljø, og det er der noget tiltrækkende ved. Og så åbner der hele tiden nye steder. Der er lige åbnet en chokoladebutik og snart åbner Meyer et bageri«.

»Men det kan da godt være, at det ikke er det bedste kvarter, hvis der kommer børn til«, tilføjer han.

LÆS ARTIKEL

Kaffebar til en urtetedrikker
Det nærmeste Rasmus Kofoed kommer et stamsted er The Coffee Colletive i Jægersborggade, hvilket kan virke lidt besynderligt, eftersom han faktisk prøver at lade være med at drikke kaffe.

»Jeg fungerer bedre på urtete og grøn te. Jeg kan mærke det både på hænderne og tankerne, når jeg har drukket kaffe. Det kører hektisk. Jeg drikker slet ikke kaffe op til en konkurrence«.

Alligevel kan han ikke holde sig fra den lokale gourmetkaffebar.

»Den her duft af ristede kaffebønner, der bølger ud på gaden, når man cykler forbi dufter bare så sindssygt godt, så man må smide cyklen fra sig, selv om man er på vej på arbejde«, forklarer han.

Elsker at blive restaureret
Når kokken ikke selv står i køkkenet for at lave mad til gæster eller træne til det forestående Bocuse D’Or-mesterskab, går han gerne selv ud for at spise. Og allerhelst på fornemme steder som Herman i Nimb eller Noma. Ikke for at blive inspireret, men for at blive restaureret.

»Jeg elsker at få god mad og vin, at blive serviceret og forkælet. Ja, at blive restaureret«.

LÆS ANMELDELSE

Men han besøger også gerne mindre steder, så længe kvaliteten er i orden.

For eksempel roser han vegetarbrunchen på Café Europa på Amagertorv, for her er grøden helt i top. Store ord fra manden, der sammen med producenten Aurion, har stået bag Irmas store succes med gourmetgrødblandinger og var en af de første, der serverede grød på en michelinrestaurant.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg plejer at få byttet det hårdkogte æg til en ekstra portion grød. De serverer den med kold mandelmælk, ristede sprøde mandler og tørrede frugter«.

LÆS CAFEKONTROL

Riccos tykke skiver
Han bryder sig til gengæld ikke om brunchbuffeter, hvor gæster stresser for at få fyldt mest muligt på tallerknerne.

I stedet fremhæver han den lille økologiske restaurant Biom, hvor morgenmaden bæres frem i flere serveringer.

LÆS ARTIKEL

Eller Riccos Kaffebar, hvor man får en god kop kaffe sammen med en grov bolle med en skive ost.

»Det smager sindssygt godt. Selv om osten er i lidt for tykke skiver«, lyder den alvorlige anke fra Kofoed.

LÆS CAFEKONTROL

Hidsig i supermarkedet

Man er ikke i tvivl om, at kvalitet og detaljer er helt afgørende for kokken. Derfor er han også glad for udviklingen, der har betydet, at København gennem de sidste tyve år har fået flere og bedre restauranter, mere økologi i butikkerne, bedre råvarekvalitet og et større udvalg.

Det er dog sjældent at mesterkokken selv går i supermarkedet. For det kan hans ellers rolige gemyt ikke klare.

»Jeg bliver så sur på de andre handlende. Jeg bliver simpelthen rasende over de dårlige ting, de kan finde på at putte i deres kurve«, siger han.

Så når han selv skal have en nem maddag står ikke på mikroretter fra frysedisken, men på sushi eller på en slap søndag: pizza.

»Men ikke en hvilken som helst pizza. Så cykler jeg gerne ind til Gothersgade til Pizzahuset for at bestille eller også tage jeg på Mother (i Kødbyen, red.) for at få en med surdejsbund. Og så altid med ekstra champignon ovenpå. Det elsker jeg«.

LÆS ARTIKEL

RASMUS KOFOED OM...

KONGENS HAVE: »Bare at ligge på en jakke eller et tæppe og lade sig lune af solen, læse en avis, døse lidt hen, komme i tanke om en ret og skynde sig at skrive den ned…«

MASH: »Det er sådan nede på jorden og hyggeligt«. Normalt spiser Kofoed ellers ikke kød. Store bøffer som på Mash bliver det kun til cirka en gang om året. Selv julen er vegetarisk, og her står menuen som regel på nøddepostej og salater, som han laver sammen med sin mor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

D'ANGLETERRE: »Det er sådan et sted, jeg mødes med drengene for at få et glas champagne eller en gin og tonic i baren, og så sidder vi og vender mulighederne, før vi går videre. Baren er ikke folkelig, men man behøver ikke at være fin på den«

DRAGSHOLM SLOT: »Det bliver jeg restaureret max. Her kan man gå tur blandt træer og på marker, sove i en god seng i et værelse uden tv og bagefter gå ned og få et fantastisk måltid mad. Sidste gang sov vi i samme værelse som Mia Lyhne og Frank Hvam havde i et Klovn-afsnit«.

LÆS ANMELDELSE

KØDBYEN: »Jeg går er blevet så gammel, så jeg synes, der er for meget larm på klubberne, men nogle gange ender jeg i Kødbyen. Men som regel er det mere hyggeligt at stå udenfor end indenfor«.

FREMTIDEN: »Vi mangler et godt lille økologisk spisehus. Man kan få meget ud af grøntsager. Det vil jeg gerne åbne med min mor. Om et års tid. Hun er den bedste vegetarkok, jeg kender. For nylig holdt hun lanternefest, hvor vi alle sammen lavede lanterner og bagefter serverede hun en fantastisk græskarsuppe og boller bagt med kartoffel og ost. Der var så meget smag! Den oplevelse vil jeg gerne give videre til andre. Det kunne være en sjov kontrast til Geranium«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce