Købmænds afviser fidus: Fedtafgiften er ikke gratis

De Samvirkende Købmænd forklarer ekstra høje fødevarepriser med, at fedtafgiften er dyr at administrere.

Nyt om mad

Det koster mange penge, når de danske supermarkeder skal indføre en fedtafgift på smør, ost og cremefraiche.

Det mener Brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd, som afviser Søndagsavisen historie om, at de danske supermarkeder har udnyttet fedtafgiften til at skrue ekstra op for priserne på fede fødevarer.

»Uanset om man er fødevareproducent, importør af fødevarer, butikskæde eller fødevarebutik er fedtafgiften forbundet med store omkostninger«.

»Og de omkostninger vil i sidste ende blive betalt af forbrugerne«, siger Claus Bøgelund Nielsen, underdirektør i De Samvirkende Købmænd.

Skatteministeriet med til at lave regnestykke Søndagsavisen har sammen med Skatteministeriet lavet en gennemgang af priserne på en lang række fede fødevarer i otte supermarkeder før og efter, at fedtskatten blev indført.

Den viser, at blandt andre Aldi, Kvickly og Lidl tager mere for de fede fødevarer end fedtskatten berettiger til.

LÆS ARTIKLEN

Claus Bøgelund Nielsen mener dog, at priserne er taget ud af den blå luft.

»Søndagsavisens historie tager udgangspunkt i, at der overhovedet ikke er nogen omkostning til at administrere en fedtafgift. Og der må man jo bare sige, at sådan hænger verden ikke sammen«, siger han.

Ikke gratis at gennemgå tusindvis af fødevarer

Claus Bøgelund Nielsen oplyser, at blandt andet store spillere som Dansk Supermarked og Coop skal gennemgå tusindvis af fødevarer.

»De har i runde tal 20.000 varer, som de bogstaveligt talt skal have op i hånden og sige om de er med elleruden fedtafgift. Det er klart, det ikke er gratis«, siger direktøren.

Enhedslisten vil nu gribe ind over for butikker, der har hævet prisen på fede fødevarer med mere end fedtskatten.

LÆS ARTIKLEN

Ifølge fødevareordfører Per Clausen bør regeringen genindføre en ordning fra tidligere, hvor det var muligt at føre en priskontrol.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
    Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

    Henter…

    I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

  • 
    A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

    Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce