Foto: THOMAS BORBERG
Nyt om mad

Dyreforkæmpere: Bæredygtig luksussushi rulles af truet dyreart

Alex Sushi serverer Bluefin tun. Det får skarp kritik af konkurrenter og miljøorganisationer.

Nyt om mad

Det er forkasteligt at sætte Bluefin tun på menukortet.

Så kort kan indholdet af en række mails, som Ibyen.dk har modtaget, efter vi i sidste uge kunne berette, at gourmetrestauranten Alex Sushi med stolthed kunne præsentere en bæredygtig version af den sjældne spise.

For som både marinbiologer, Greenpeace, WWF og restauratører efterfølgende har gjort Ibyen.dk opmærksom på, er den store, eftertragtede spisefisk en truet art. Og derfor bør man holde sig helt fra den.

Det understreger Gitte Seeberg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden:

»Der findes ikke bæredygtigt produceret blåfinnet tun, alle bestande er presset helt i bund! Desuden vejer de to 'krabater' som Alex sushi har købt 34 og 25 kilo, hvilket er to unge fisk, der formentlig endnu ikke har gydet. Voksne tun vejer mellem 130-680 kilo«.

Og hun fortsætter:

»I WWF fraråder vi danskerne at spise den blåfinnede tun. Vi opfordrer alle sushirestauranter og forbrugere til at gå uden om den blåfinnede tun. I stedet anbefaler vi at gå efter de tunarter, der er MSC-certificeret og kan spises med god samvittighed«.

LÆS ARTIKEL

I København har Umami, én af byens andre gourmetsushirestauranter, tidligere serveret Bluefin, men er stoppet.

Og efter en rundringning til blandt andre Letz Sushi, Fifty Fifty og Sticks'n Sushi viser det sig også, at flertallet af førende sushirestauranter tager afstand til brugen af den truede fiskeart.

IUCN, der overvåger bestanden af truede dyrearter, har da også Bluefin tun på sin 'røde liste' over kritisk truede dyrearter. Organisationen rapporterer, at fra 1973-2009 er antallet af Bluefin tun styrtdykket med 85 procent, og der er ingen tegn på, at arten er ved at komme sig.

LÆS MERE HOS IUCN ( eksternt link)

Alex Sushi henholder sig til, at den tun, de bruger er fra 'Clean Seas - sustainable seafood' og mener dermed, at den Bluefin tun, som restauranten serverer som sashimi, nigiri og i særlige ruller, er bæredygtig.

LÆS ANMELDELSE

Bryder uskreven regel
Clean Seas indfanger unge tun fra den vilde bestand ud for den australske kyst ud fra fastlagte kvoter. Herefter fedes de små fisk op i indhegnede vandområder, før de sælges til restauranter som 'bæredygtig Bluefin-tun«.

Og brugen af den betegnelse kritiseres skarpt:

»Der findes ingen bæredygtig tunfangst, og allermindst Bluefin! (...) Samtidigt er det i mine øjne forkasteligt at give omtale til en restaurant, der bryder den uskrevne regel blandt seriøse kokke i DK, nemlig ikke at bruge Bluefin«, skriver Anton Weye Tranberg fra restaurant Firefly i en mail til Ibyen.dk.

Han sammenligner brugen af Bluefin tun på en sushirestaurant med, at en bøfrestaurant reklamerede med grillet babypanda.

LÆS ARTIKEL

Tun fra opdræt

Alex Sushi henholder sig til, at restauranten har indhentet de nødvendige garantier for, at tunen er fanget inden for lovlige kvoter.

»Vi har nøje undersøgt og fået garanti fra vores leverandører om, at alle kvoter og regler bliver overholdt. Men ligesom med foie gras er der mange holdninger til det her. Det er fint, at man drøfter det, men vi undersøger forholdene løbende, og det gør, at vi med god samvittighed kan have Bluefin tun på menuen i den her korte periode«, siger Lærke Hesselholt, der er bestyrelsesformand for Alex Sushi.

Men gør det ikke indtryk, at både miljøorganisationer og restauratører tager afstand fra brugen af Bluefin?

»Undersøgelser viser, at opdræt er den bedste måde at undgå rovdrift på tun-bestanden. Vi er opmærksomme på fremgangsmåden hele tiden. Det bruger vi meget energi på«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce