Farlig eller sund. Myndighederne og forfatterne af Kernesund-bøgerne er uenige
Foto: THOMAS BORBERG

Farlig eller sund. Myndighederne og forfatterne af Kernesund-bøgerne er uenige

Nyt om mad

Danskere advares mod mælkeråd

Kernesund-bøgerne, der anbefaler at droppe komælk til små børn, er så populære, at Sundhedsstyrelsen nu advarer.

Nyt om mad

Ægteparret Mauritsons næste bog ’Kernesund Familie Fitness’ udkommer på fredag på Politikens Forlag.

»Det er lige før, at det skærer i hjertet at se et lille barn drikke modermælkserstatning med komælk«, lyder det i den populære bog ’Kernesund Mad’, der råder til at bruge erstatning med gedemælk i stedet.

Modermælkserstatning med gedemælk er ulovligt i Danmark, men det fremgår ikke af bogen.

»Børn under 3 år skal ikke en gang smage på mælk«, skriver forfatterne, som mener, at en kost uden mælk (og sukker og gluten) kan kurere hyperaktivitet, autisme og gentagne øreinfektioner hos børn.

Bøgerne har for længst fundet vej til hylderne i mange danske hjem, og nu kommer kostrådene atter i fokus i TV 2’s nye serie ’Kerne(sund) familie’.

En reaktion er nødvendig
Men sundhedsmyndighederne advarer.

I en højst usædvanlig skrivelse på deres hjemmeside, og nu også i sundhedsplejerskernes fagblad, advarer Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen mod at følge de »skadelige« kostråd.

»Det sker meget, meget sjældent, at vi advarer mod de mange mere eller mindre lødige kostråd, der bliver givet. Men disse bøger er meget populære og giver nogle råd målrettet spædbørn og småbørn, som er decideret skadelige. Derfor er vi nødt til at reagere«, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, Christine Brot.

Forfatterne anbefaler modermælkserstatning med gedemælk til spædbørn i stedet for den, vi normalt bruger i Danmark, der er baseret på komælk. Hvorfor er det råd farligt?

»Spædbarnet er i den særlige situation, at det kun lever af én ting i de første seks måneder, nemlig moderens mælk eller modermælkserstatning, samtidig med at hjernen og organerne vokser. Derfor er der meget strenge regler til indholdet af modermælkserstatningen. Vi har ingen videnskabelig dokumentation for, at gedemælkens protein er egnet til spædbørn, som altså risikerer at blive fejlernæret, hvis forældre bruger dette ulovlige produkt«, siger afdelingslæge Christine Brot.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Olie forskyder balancen Hvad er konsekvensen af fejlernæring?»Så udvikler barnet sig ikke, som det skal. Det vokser ikke, som det bør. Motorikken bliver forringet og immunforsvaret svagere«. Tilsæt hørfrøolie i modermælkserstatning, lyder et andet råd. Er der noget galt med det?»Ja, for modermælkserstatning er sammensat sådan, at babyen får præcis de næringsstoffer, det har behov for. Hvis du tilsætter olie, så forskyder du balancen, så babyen enten bliver mæt, før det har fået de nødvendige vitaminer og mineraler, eller spiser for meget, og dermed får meget fedt«.

Rismælk er ikke mælk
Forfatterne anbefaler helt at droppe komælk til børn under 3 år og blandt andet bruge kalkholdige fødevarer og rismælk i stedet. Hvad siger I til det?

»At man skal være opmærksom på, at rismælk intet har med mælk at gøre og på ingen måder kan erstatte de vigtige næringsstoffer, der er i mælk. Fra seks måneder og op til 3 år er det ekstremt vigtigt med en rigtig ernæring, fordi barnet vokser hurtigt og hjernen udvikler sig voldsomt. Hvis det ikke må få mælk og gluten, som de anbefaler i bøgerne, udelukker det så mange fødevarer fra kosten, at det kan blive meget svært at dække barnets behov, og dermed risikerer barnet at blive fejlernæret«, siger Christine Brot fra Sundhedsstyrelsen.

Forfatterne uenige med myndigheder
Den ene forfatter til bøgerne, Morten Mauritson, mener, at kritikken er helt forfejlet.

»Når myndighederne skyder med skarpt og advarer så voldsomt mod vores bøger, opnår de kun at afspore debatten, og det, synes vi, er ærgerligt«, siger Morten Mauritson.

Men hvad siger I til selve kritikken, om at I giver nogle decideret farlige kostråd?

»Vi er dybt uenige, så det får os ikke til at ændre kurs. I bøgerne lægger vi frem, hvad vi selv har gjort med vores børn. Vi påstår ikke, at vi har sandheden, og forsøger ikke at bilde folk ind, at vi er ernæringseksperter«, siger Morten Mauritson.

I giver dog en masse kostråd og henviser til eksperter, som understøtter jeres råd.

»Ja, og det gør vi for at vise, at man kan kurere mange lidelser og problemer hos børn ved at droppe mælk og gluten«, siger Morten Mauritson.

Myndighederne er 'betalt'

Han mener, at sundhedsmyndighederne er spændt for en mejerivogn: »Meget af forskningen om den ’gode’ danske mælk er betalt af mejeriselskaber, som har kæmpe store økonomiske interesser i, at vi drikker mælk. Danmark er det land i verden, der drikker mest mælk, så jeg vil sige, at i Danmark har vi sundhedsråd, der tenderer markedsføring«. Sundhedsmyndighederne har som nævnt indrykket en advarsel i sundhedsplejerskernes fagblad, Sundhedsplejersken. Det har de gjort, fordi sundhedsplejersker landet over har rapporteret om forældre, der er blevet forvirrede efter at have læst kostrådene.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce