0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bacongrisen reddet fra at uddø

For to år siden så det sort ud for den klassiske gris. Nu avles den igen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Bent Nielsen
Foto: Bent Nielsen
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der var 36 eksemplarer tilbage i landet. Så blev der slået alarm, der blev afsat midler og lagt planer, og nu har Fødevareministeriet netop proklameret, at »Danmarks baconsvin er reddet« – før det var gået op for de fleste af os, at den overhovedet var truet.

Levende kulturarv kasseret
»Bacongrisen røg ud til fordel for grise med mere kød og mindre fedt, men den er vigtig at bevare, fordi dens genetiske koder er ret forskellige fra den moderne gris, og vi mister en ressource, vi senere kunne få brug for. F.eks. kan den vise sig at være resistent over for en bestemt sygdom, som de moderne svin bukker under for.

Samtidig er bacongrisen også en del af vores levende kulturarv«, fortæller specialkonsulent Helle Palmø, der er sekretær for Udvalget til Bevarelse af Genressourcer hos Danske Husdyr.

Svin går af mode
Baconsvinet er en velkendt del af Danmarkshistorien. Den lange gris med sit fremavlede ekstra ribben eller to var mere eller mindre rygraden i dansk landbrugs svimlende eksportsucces fra Første Verdenskrig og frem til 1970. Det var svinet, der gjorde Danmark synonymt med begrebet ’Danish Bacon’, på godt og ondt.