Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: PETER HOVE OLESEN
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er gourmetsalt overhovedet pengene værd?

Du kan få salt til 3 kr. pr. kilo - og du kan få salt til 331 kr. pr. kilo.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er den almindelige salt, der koster under en femmer for et kilo. Og så er der den meget dyre gourmetsalt, der 90 gange dyrere.

Men er det pengene værd? Det har gratisavisen 24timer kigget på i en omfattende smags- og konsistenstest af det dyre gourmentsalt.

Rent snobberi?
Testens dyreste salt fra Santa Maria koster 90 gange mere, end du betaler for en tilsvarende mængde almindeligt groft køkkensalt. Dommerne er som udgangspunkt ikke helt enige om, hvorvidt de dyre gourmetsalte smager bedre, eller om det er rent snobberi.

»Noget salt er mere salt end andet«, mener kok Tina Øvre.

LÆS ARTIKEL

»En kemiker, vil nok sige, at du er fuldstændig bims i bøtten, det er jo alt sammen natriumklorid«, siger kollegaen Søren Damgaard, der ikke forventer at finde nævneværdige forskelle på de seks medbragte salte.

»Utrolig smukt salt«
Konsistensen er den første forskel, de to smagsdommere bider mærke i. Tina Øvre er vildt begejstret for de store flager af saltkrystaller fra den dyre Santa Maria-salt, som hun mener er ‘utroligt smukke’.

Smagsmæssigt finder begge dommere den dyreste salt for kraftig. Sydesaltet fra Læsø er de heller ikke vilde med. Til gengæld mener de at kunne smage, at havsaltet fra Maldon og Guerandesaltet fra Føtex’ Princip-serie har en mere balanceret og rar saltsmag.

Det er en svær opgave, indrømmer de to kokke efter at have tygget sig gennem en mængde æg, der formentlig overskrider Sundhedsstyrelsens anbefalinger for dagligt kolesterolindtag.

»Det er ikke pengene værd«
»Men det gør altså en forskel for mig, og jeg synes, det er fint, at man betaler lidt ekstra. Jeg ville aldrig koge pasta med en dyr salt, men når det skal drysses direkte på bøffen eller en lækker mad, er det altså en bedre oplevelse«, siger Tina Øvre.

Kollegaen erkender, at der er forskel på smagen. Men ikke nok til, at han vil lange ekstra penge over disken.

»Man lader sig hurtigt forføre af udseende og konsistens, men jeg synes altså ikke, at det er det værd. Det handler om livsstil og signalværdi og ikke så meget andet,« lyder dommen fra Søren Damgaard.

I juni 2008 fik Tjek.dk foretaget en lignende test af salt. Den viste, at man skal bruge det billige salt, når man skal bage og drys det dyre på ægget. For dyrt salt smager godt, viser en test af ni forskellige slags salt.

LÆS TESTEN

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • 
    Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

    Du lytter til Politiken

    14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
    14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

    Henter…

    Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

  • Du lytter til Politiken

    13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
    13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

    Henter…

    I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden