Arkivfoto.
Foto: JENS DRESLING

Arkivfoto.

Nyt om mad

Uægte pinjekerne skyld i 'pinjemund'

De kinesiske pinjekerner er fjernet fra markedet.

Nyt om mad

Det var ’uægte’ kinesiske pinjekerner, der har været årsag til fænomenet pinjemund.

Det oplyser Fødevarestyrelsen på baggrund af informationer fra EU.

I sommer oplevede forbrugere i Danmark og resten af Europa at de mistede smagssansen midlertidigt efter at have spist pinjekerner.

»De har alle oplyst, at de fik en metalsmag i munden cirka et døgn eller to efter, de havde spist pinjekerner, og bagefter har folk ikke kunnet smage noget i en periode på en til to uger. Så er smagssansen heldigvis kommet tilbage«, sagde miljøkemiker i Fødevarestyrelsen Lulu Krüger til 24timer ved den lejlighed.

Blandet med ægte pinjekerne
Dengang havde Fødevarestyrelsen ikke svar på, hvorfor forbrugerne oplevede disse ubehageligheder.

LÆS ARTIKEL

Men det ved man nu.

»Pinjemund er relateret til visse pinjekernearter fra Kina (pinus armandii og pinus massoniana – også kendt som chinese white pine og chinese red pine), som er meget små og runde/trekantede. Disse arter har været solgt som pinjekerner og har også været blandet med ’ægte’ pinjekerner for at imødekomme en stærkt stigende efterspørgsel på pinjekerner«, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Eksporten er stoppet
En af de ramte var den 69-årige pensionist Grethe Andersen.

»Jeg anede ikke, hvor den mærkelige smag kom fra, og jeg har prøvet at holde mig fra ost og frugt, men uden held. Og nu viser det sig så, at det desværre nok er pinjekernerne, jeg skal holde mig fra«, sagde hun til politiken.dk.

LÆS ARTIKEL

Men det kan nu godt være, at hun kan spise en pose igen.

Andet fedtindhold
For EU-Kommissionen oplyser, at kineserne stoppede eksporten af ’uægte’ pinjekerner til EU, da de blev opmærksomme på problemet. Der kan dog stadig være mindre partier af de ’uægte’ kinesiske pinjekerne på det danske marked.

De ’uægte’ kinesiske pinjekerner, som kan give pinjemund, har en anden fedtsyreprofil end de almindelige ’ægte’ pinjekerner. Det er endnu uvist om symptomet med pinjemunden er relateret til fedtsyreindholdet eller til andre stoffer.

Det generelle indtryk er dog, at ikke alle personer udvikler pinjemund ved indtag af de ’uægte’ pinjekerner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden