Foto: Franco Arnulfo/AP
Nyt om mad

Homo-guide til de nysgerrige

De københavnske homosteder blir' flere og flere, snart er der regnbuefarver overalt. iBYEN guider til klassikerne, de bysmarte og de frække.

Nyt om mad

DANSENDE PIGER OG SMALLTALK

Bag fine malede glasruder med kinesiske damer gemmer sig en af Københavns mest originale og smukke barer, Vela i Viktoriagade.

For to et halvt år siden overtog Isabell Vela Orient Bar, der var en af Vesterbros ældste beværtninger. Orient Bar var kendt som luderbar med gennemgang til strip hos naboen.

Men den nye ejer sadlede i den grad om: Vela er opkaldt efter ejerens efternavn, der på spansk betyder lys, og klientellet er lesbiske og deres homovenner.

Hæle møder lårkort
Indenfor er den oprindelige indretning bevaret med kinesiske motiver på tapetet, udskårne drager i de høje, mørke træpaneler, bløde velourstole – og et forhæng af hårde jernkæder, som barens gæster ynder af dingle lidt i, efterhånden som de mange jordbærmargaritas bliver skyllet ned. I hjørnet er et bordfodboldspil eneste nye tiltag, og piger i såvel FCK-trøjer og kasket som høje hæle og lårkort mødes omkring bordet.

Ud af højtalerne vælter homohits som ’Glor på vinduer’ og ’Drama Queen’, ligesom den sexede reggaeton-musik er populær. Vela er et feststed, og især torsdag, fredag og lørdag danses der til den lyse morgen med en sjælden varm stemning

Kontakt mellem de mange kvindelige gæster etableres hurtigt, der ryges intens og udveksles smalltalk over udlån af lightere og smøger. Og så giver det altså en helt særlig stemning, at man overalt, hvor man kigger hen, glor ind i et par opsøgende ungpigeøjne.

  • Vela. Viktoriagade 2-4, Kbh. V. Ons-tors kl. 20-24 (eller når de sidste går) og fre-lør kl. 20-05. Gratis entré.

SUTTELABYRINT OG SAUNA

En klassisk del af homomiljøet er saunakulturen, hvor mænd opsøger mænd. Steder som disse udvisker grænserne mellem bi- og homoseksuelle, og grænser og lyster prøves af.

Det sker typisk i Pisserenden og på Vesterbro. I Kingosgade ligger Body Bio, som er en samling forskudte, sammenbyggede lejligheder, hvor der blandt andet findes en kæmpe ’suttelabyrint’ eller ’suttebiks’. Her stikker man kalorius igennem et såkaldt ’glory hole’ og håber på, at en venlig sjæl på den anden side af MDF-pladen ’bider’ på. Der er naturligvis også bad og sauna, darkroom og filmkabiner.

Stort set samme udvalg findes i Københavns største sauna, Amigo Sauna, i Studiestræde, plus dampbad. Med 800 kvadratmeter fordelt på tre etager er Amigo den mest populære sauna.

Både Body Bio og Amigo Sauna har travlt om eftermiddagen efter almindelig arbejdstid, i Amigo kommer mange også om natten ved et-to-tiden, og så er søndag eftermiddag en populær saunadag i homomiljøet.

  • Body Bio. Kingosgade 7, Kbh. V. Dagligt kl. 12-01. Entré: 50 kr.
  • Amigo Sauna. Studiestræde 31A, Kbh. K. Søn-tors kl. 12-07, fre-lør kl. 12-08. Entré: 99 kr.

DEKADENCE OG FÆLLESSANG

På det pæne Frederiksberg ligger homomiljøets svar på Bakkens Hvile.

Café Intime, der så dagens lys i 1920’erne, dufter af en svunden tid med sine blyindfattede ruder, mørkerøde vægge og stearinlys i messingstager. Café Intime er en bøsse/lesbisk bar, men der kommer masser af heteroer, hvilket ikke gør det store, da stedet ikke er et egentligt scorested.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et flygel troner i rummet, hvor musik og morskab er kodeordene. Hver aften styrer en kapelmester pianobaren. Det udvikler sig ofte til fællessang med melodier som ’Gå med i lunden’, ’Titte til hinanden’ eller alt godt fra Kim Larsen. Café Intime har for nylig fået installeret nyt udluftningssystem, og den renere luft indvirker positivt på sangorganet. Ofte kan man også opleve galskab, komik og varieté med dragshows.

Lørdag 2. juni kan man f.eks. se ’Zofia and the dark Flavur’ kl. 20. Hver mandag er der åben flygel og sangaften, ligesom man er velkommen til at smide en lakplade på rejsegrammofonen og dreje håndsvinget, til tonerne lyder.

  • Café Intime. Allégade 25, Frederiksberg. Dagligt kl. 18-02. Ingen entré.

NOSTALGI FOR ÆLDRE BØSSER

Bag de lukkede gardiner gemmer sig en anden af de københavnske homoperler, Centralhjørnet. Verden udenfor glemmes i hovedstadens ældste bøssebar.

Her er hverken cocktails eller smarte dj’s, men derimod et traditionelt værtshus. »Et nostalgi-bøsse-værtshus«, kalder stamgæsterne selv deres hjørne, hvor klientellet er de voksne bøsser, der gerne nyder en guldøl og en håndmad fra nabo-smørrebrødsbiksen.

Bag baren står ofte kønsskifteopererede Kisser, der beskriver sig selv som stedets mormor og gerne synger en sang. Centralhjørnet er berygtet for sine hjemmebryggede shots, ’kromutters morgenurin’.

  • Centralhjørnet. Kattesundet 11, Kbh. K. Dagligt kl. 12-02.

BERLINERSTEMNING OG MØRKE KROGE

Det var et hårdt slag for Ekstra Bladets redaktion, da stamstedet McGintys Pub – i daglig tale ’Skotten’ – skråt over for redaktionen i Vester Voldgade 10 for snart et år siden blev opkøbt og omdannet til den homofriendly bar Dunkel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der hersker nemlig gennemført tusmørke og Berliner-stemning i den über-smarte bar, der appellerer til de yngste i homomiljøet såvel som clubkids-, new rave- og MySpace-generationen – og ikke så meget til tørstige bladsmører. Det er en virkelig smuk bar med grafiske skovsilhuetter, udstoppede dyr og mørkmalede vægge.

Stemningen er dunkel og musikken elektronisk, byens bedste dj’s inden for genren spiller her som f.eks. Djuna Barnes, Minimal Martin og DØD. En ældre bøsse i læderkasket vil med andre ord falde en del udenfor, her hvor pyntetørklæder, hornbriller og neonfarver er standarduniformen.

Da iBYEN sidst var på Dunkel, stod der en pige i toiletkøen med teksten ’Jeg går ned med et smil’, hvilket må siges at være en smuk form for homohumor. I kælderetagen ved toiletterne findes en del mørke krinkelkroge, der indbyder til kysseri og hemmeligheder.

  • Dunkel Bar & Natklub. Vester Voldgade 10, Kbh. K. Alle dage undtagen søndag åben kl. 18-05.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce