Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
I Danmark er det forbudt at sprøjte med kobber af hensyn til miljøet. Kobber er giftigt for mikromiljøet i jorden under frugttræerne.
Foto: KIM AGERSTEN

I Danmark er det forbudt at sprøjte med kobber af hensyn til miljøet. Kobber er giftigt for mikromiljøet i jorden under frugttræerne.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udenlandske øko-æbler er sprøjtet med kobber

Danske økologiske æbleproducenter er ved at stoppe, fordi de ikke kan konkurrere med udenlandske producenter, der må sprøjte deres øko-æbler med kobber.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske forbrugere får sværere ved at finde danske økologiske æbler, og ifølge de danske producenter skyldes det blandt andet, at de udenlandske konkurrenter må sprøjte deres æbler med tungmetallet kobber og alligevel kalde dem økologiske.

Det gør de danske æbler dyrere. I Danmark er det nemlig forbudt at sprøjte med kobber af hensyn til miljøet. Kobber er giftigt for mikromiljøet i jorden under frugttræerne.

Forbrugerne tror vilkårene er de samme »Det store svindelnummer er, at forbrugerne tror, æblerne er produceret under samme vilkår, men det er de ikke. Det er horribelt, at man importerer en masse økologiske varer, som er produceret efter metoder, som vi ikke må bruge i Danmark«, siger Henning Bæk Hansen til Jyllands-Posten.

Henning Bæk Hansen er en af de 92 frugtavlere, der er organiseret i Dansk Kernefrugt, som står for produktion og salg af cirka halvdelen af den danske æblehøst.

Får det røde danske økomærke
De importerede æbler bliver pakket i Danmark og får det røde danske statskontrollerede økomærke, hvis de er produceret økologisk, selv om de i hjemlandet er sprøjtet med midler, som end ikke er tilladt i konventionel avl i Danmark.

I Tyskland, Italien og for eksempel Argentina og Kina er det tilladt at sprøjte æbletræerne med kobber.

Vi ønsker ikke kobber tilladt

»Vi har intet ønske om at få kobber tilladt i Danmark. Kobber har nogle miljømæssige konsekvenser. Det slår mikrolivet i jorden ihjel«, siger direktør i Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck til Jyllands Posten.

Han tilføjer, at der ikke kommer økologiske varer ind i Danmark, som ikke lever op til de danske økoregler.

»Den producent, der vælger ikke at bruge kobber på æblerne er blot gået et skridt videre og har mulighed for at anprise det på emballagen«, siger Paul Holmbeck.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden