Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Karaffelilt. Unge og tillukkede vine kan have godt af en tur i karaflen, men også såkaldt reducerede vine, der ofte dufter kål- og æggeagtigt, kan få et løft.  Foto: Lars Hansen

Karaffelilt. Unge og tillukkede vine kan have godt af en tur i karaflen, men også såkaldt reducerede vine, der ofte dufter kål- og æggeagtigt, kan få et løft. Foto: Lars Hansen

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinkender: Gør vinen bedre ved at dekantere

En karaffel er god, når man skal ilte vinen eller undgå bundfald. Vi guider til hvordan.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Synet af den smukke, graciøse karaffel.

Den røde væske, der venter på at blive skænket i krystalglassene. Stearinlys og yndefuldt porcelæn. Forventning. En oplevelse af de store venter – en fin gammel bordeaux, hvis bundfald er separeret fra og blevet i flasken. Ah, det skal blive godt.

Eller er det hele bare blændværk? Har krisen kradset kælderen tom, så den nu står på oversøisk marmeladevin i treliters boks, der i dagens anledning er havnet i en karaffel, så det hele ser lidt finere ud? Begge dele er muligt og illustrerer relevant anvendelse af en karaffel.

For sådan én bør man have i hvert et vininteresseret hjem. Og lad os så håbe, at det var mulighed 1, som var virkeligheden. Altså en fin, gammel bordeaux.

LÆS UGENS VINTEST At dekantere betyder at hælde en væske – her vin – fra en flaske til en anden beholder. Det vil i denne sammenhæng sige en karaffel. Langt hovedparten af vine behøver slet ikke at komme i nærheden af en karaffel – og kommer det heller ikke. Hvornår skal man så dekantere? Man kan dele motiverne op i tre: for at adskille klar vin fra bundfald, for at ilte vinen eller for at øge den æstetiske oplevelse. Og så kunne man i vinfreaksenes verden tilføje endnu én: hvis man vil servere en vin blindt for sine gæster. Til kamp mod bundfald Mange ældre vine afsætter bundfald – nogle sågar rigtig meget. Det er især, hvis vinen er tappet uden filtrering, ligesom visse vintyper, det vil sige druesorter, har større tendens til at give bundfald. Det er ikke altid helt forudsigeligt, hvilke vine der giver meget bundfald, medmindre man kender aftapningsteknikken. Der er heller ingen entydighed i vinens alder og mængden af bundfald.

LÆS ARTIKEL

Tilmed er der visse importører, som forlanger, at vinene til dem skal leveres uden filtrering, hvilket betyder, at samme vin kan optræde både med og uden bundfald.

Se på flasken op mod lyset

I langt de fleste tilfælde kan man konstatere det ved at belyse flasken bagfra. Og det skal man helst gøre i god tid, da en vin, der skal dekanteres på grund af bundfald, skal have stået op i god tid inden, i hvert fald i flere timer, for at få bundfaldet ned at ligge i bunden af flasken.

Helst i bagsiden af flasken – modsat etiketten.

Når man så hælder vinen på karaflen, holder man flasken, så etiketten vender opad. Så ser man dels det truende bundfald hurtigere, og dels er risikoen for, at etiketten tilsmudses, mindre.

Håndteres forsigtigt
Flasken håndteres herefter forsigtigt for ikke at hvirvle bundfaldet op, og proppen trækkes op med nænsomhed.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her kan man med fordel bruge nogle af de proptrækkere med vægtarm, der tillader en forsigtig optrækken af proppen. Er man uheldig og ryster bundfaldet op, kan man stille flasken op i en halv time.

Man tager nu et fast greb i den nedre del af flasken og karaflen i den anden hånd. Dekanteringen foregår over en god lyskilde – for stemningen kan anbefales stearinlys. Man hælder forsigtigt, mens man lyser lige under vinflaskens hals. Er man dygtig og trænet, kan næsten al vinen hældes klar og fin i karaflen. Men pas på ikke at svinge for meget rundt. Det skal helst foregå i en ubrudt og rolig bevægelse. Et nys er mindre heldigt i denne stund!

Man har nu en fin og klar væske. Er vinen gammel, skal den i reglen drikkes relativt hurtigt, for at den ikke falmer, når den nu har fået et skud ilt.

Iltning
Hvor separering af bundfald fra klar vin altså skal gøres med største forsigtighed, er det en anden snak med iltning. Her vender man bare bunden i vejret på flasken og giver vinen mest mulig ilteksponering. Og gentager eventuelt processen et par gange for at øge iltningen.

En del vine vinder ved at blive iltet. Man kan tænke på processen som en opspeedet udvikling på flaske, hvor en begrænset iltpåvirkning vil skabe en ændring af duftoplevelsen fra enkle, frugtige til mere komplekse dufte. Og i smagen vil eventuel tannin blødgøres, så man får en rundere smagsoplevelse.

Men ikke alle vine vinder ved dekantering, og der er forskellige holdninger til at dekantere. Nogle foretrækker at tage vinen direkte fra flasken og lade den udfolde sig i et (stort) glas. Der er også en del, som mener, at dekantering af sarte og delikate vine som bourgogne er helligbrøde.

LÆS

Personligt smager jeg på vinen, lige når den er åbnet, og vurderer, om den vil vinde ved en iltning. Generelt kan man sige, at meget unge og tillukkede vine vil åbne sig ved en kraftig iltpåvirkning.

De fleste vine har fået tilsat en lille mængde svovl inden tapning for at undgå yderligere gæring. Dette svovl kan til tider fornemmes og vil ofte dampe af ved dekantering.

For sent når proppen er taget af
Der er også vine, som lider af ’iltmangel’, er reducerede – hvilket er det modsatte af oxiderede. De har en kål- og æggeagtig duft, der skygger for frugten. Også her kan man redde seancen med iltning. I øvrigt vil lagring på flaske oftest klare problemet – men det er ligesom lidt for sent, når proppen er taget af.

Man skal være opmærksom på, at ikke kun rødvine vinder ved iltning. Også hvide kan med fordel få en tur i karaflen og få frigjort duftpotentialet. Sågar er der producenter i Champagne, som anbefaler dekantering – hvilket dog vil reducere oplevelsen af ’champagne’, da boblerne stort set vil forsvinde.

LÆS

Så er der jo det æstetiske. Der er næppe nogen, som vil benægte, at en bag-in-box-vin vil gøre sig bedre i en pæn karaffel end i den uklædelige papkasse, som omgiver vinposen. Og det samme kan vel siges, hvis ikke flasken gør sig på et bord. Og for at øge den visuelle nydelse bør man unde sig en smuk karaffel. Formerne er forskellige, og hver må finde sin foretrukne.

Fjern kalk med eddike

Man skal dog være opmærksom på, at visse karafler er svære at få ordentlig rene, og husk, at der er kalk i vores vand, så der kommer med tiden kalkrester i bunden. Der vil afsættes rødvinsfarve i denne kalk, og med tiden bliver bunden brunrød. Det spiller ikke den store rolle med rød vin i karaflen, men med hvidvin ser det ikke så kønt ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man kan hælde lidt eddike i karaflen og fylde op med vand og lade det stå en dag eller to. Så er kalken væk. Husk at skylle meget grundigt med vand bagefter! Endelig er der blindsmagningen, hvor en karaffel betyder, at ingen kan sidde og gætte ud fra flaskeformen, som man kan, hvis flasken serveres med sølvpapir om. Men blindsmagning er vist mest for nørder, så det glemmer vi i denne omgang. Der er grunde nok til at købe en karaffel, hvis man ikke har en eller flere i forvejen.

Regn med 300-400 kroner for en rigtig nydelig én, men de kan fås både billigere og dyrere.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden