De gen-modificerede æbletræer er nu tre meter høje, og forskerne forventer, at de giver æbler næste efterår.
Foto: Århus Universitet

De gen-modificerede æbletræer er nu tre meter høje, og forskerne forventer, at de giver æbler næste efterår.

Nyt om mad

Forskere genmodificerer æbler mod allergi

Over en kvart million danskere er plaget af fødevareallergi. Nu skal æbler og peanuts gensplejses, så de fremkalder mindre allergi.

Nyt om mad

Når man som allergiker spiser noget, man ikke kan tåle, kan man i værste fald stille træskoene.

Specielt hvis der er jordnødder involveret, for de er spækket med de såkaldte allergener.

Det ved de mere end 250.000 danskere, der er plaget af fødevareallergi, men nu er der måske hjælp på vej.

To forskere fra Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har gang i hvert sit forskningsprojekt, hvor de genmodificerer jordnødder og æbler for at gøre dem mere allergivenlige.

Det skriver Landbrugsrådets ugemagasin FoodCulture i sit kommende nummer.

Æbler og jordnødder Professor i sygdomsforebyggende ernæring, Lars O. Dragsted, er involveret i et EU-forskningsprojekt, hvor formålet er at lave allergivenlige æbler.

»Vi genmodificerer æbleplanten, så den selv hæmmer det allergifremkaldende protein. Man neutraliserer det allergifremkaldende gen ved at bygge et hæmmende genetisk spejlbillede«, forklarer han.

De gen-modificerede æbletræer er nu tre meter høje, og forskerne forventer, at de giver æbler næste efterår.

Peanuts er pakket med allergener
Professor i planteforædling, Sven Bode Andersen, beskæftiger sig med jordnødder, som er pakket med allergener.

»Det er lagerproteinerne, som er allergifremkaldende. Men planterne skal bruge lagerproteinerne for at vokse, så vi kan ikke fjerne dem helt. Vi kan i stedet erstatte dem med noget knap så allergifremkaldende, så de på den måde bliver mere lav-allergene«, forklarer han.

Alle fødevarer kan gøres lav-allergene

Hverken Lars O. Dragsted eller Sven Bode Andersen mener, at brugen af gmo begrænser sig til æbler og jordnødder.

»I princippet kan vi gøre alle vores fødevarer lav-allergene ved at genmodificere og forædle dem. Både de animalske og organiske. Kompleksiteten er den største udfordring«, mener Sven Bode Andersen.

Og hvis man for eksempel kan fremstille ikke-allergifremkaldende hvede, så er de to professorer helt sikre på, at allergikerne vil tage imod gmo-hvede med kyshånd.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce