Foto: ANNE FONNESBECH
Nyt om mad

Nu bliver din lightsodavand sundere

Et naturligt sødemiddel udvundet fra en staude er på vej ind på markedet.

Nyt om mad

Det har været holdt ude af markedet af stærke kræfter i sødemiddellobby og store læskedrikselskaber.

Det mener i hvert fald fortalerne for stevia, et sødemiddel udvundet fra staudeplanten Stevia rebaudiana.

Går alt som planlagt, bliver det naturlige sødemiddel endelig godkendt af EU til efteråret. Mere end 30 år efter, at det blev godkendt i Japan.



»Der har aldrig været en videnskabelig grund til, at stevia ikke blev godkendt i EU og USA. Men nu har store internationale firmaer fået øjnene op for det«, siger lektor og ph.d. Per Bendix Jeppesen, Aarhus Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet, der igennem ti år har presset på for at få stoffet godkendt.

Stevia, der har været kendt og indtaget i mange hundrede år, blev erklæret ulovligt af amerikanske fødevaremyndigheder i 1991 efter en anonym industriklage.

Først da både Coca-Cola og PepsiCo indsendte en ansøgning om at få godkendt deres steviabaserede sødemiddel i 2008, fik midlet en godkendelse.

I Frankrig, der har fået særtilladelse, er sødemidlet blevet en stor succes.



Ifølge Bendix Jeppesen kan stevia blive et gennembrud i kampen mod fedme, livsstilssygdomme og diabetes 2. Dels fordi sødemidlet smager bedre end de kunstige varianter, dels fordi det formentlig er sikrere, og dels fordi det i forsøg tilsyneladende kan sænke diabetikeres blodsukker.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden