Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MORTEN LANGKILDE
Foto: MORTEN LANGKILDE
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forny dine hverdagsretter

Der er intet i vejen med lasagne og hakkebøffer. Hvis du gerne vil have fornyelse, så tænk nye idéer ind i livretterne.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er du en af de forældre, der synes, du kører i ring med menuerne med dårlig samvittighed? Så er her gode råd at hente: Bare slap heeelt af!!! For hvorfor må vi ikke det? Er det ikke en fornøjelse at se børnene spise maden igen og igen?

Vi lever i en kultur, hvor vi – hvis vi vel at mærke er på A-holdet – skal uddanne os, udforske verden, være opdateret, leve vores drømme ud.

Ikke godt nok med hverdagsmad
Og til det står lasagnen og hakkebøffen pludselig i skærende kontrast. Pludselig er det ikke godt nok at spise nævnte retter ofte.

Nuvel, selvfølgelig skal vi variere vores mad, så vi ikke kun spiser tomat og gulerod, men med en lille indsats kan for eksempel selleri og persillerod komme med i menuen.
Mangel på frodighed

I Danmark er vi ikke til kænguru, krokodille og emu. Vi kan godt lide gris, okse og lidt lam.

Det kunne være sjovt med mere frodighed, men sådan er vi altså ikke i Danmark. Det, mener jeg, skal anerkendes. Hvorfor kan vi ikke bare hive innovations-stikket ud, når vi kommer hjem og så lave de retter, der passer til familien og børnene? Gudesmukke kogekoner Det er da også svært ikke at komme til at sammenligne sine egne gryder og anretningen derhjemme med madprogrammer, hvor gudesmukke kogekoner som for eksempel Nigella Lawson med struttende bryster og erotiske bevægelser anretter og smager på maden.


Eller med anden kogekunst, der ligner en million og tager alt for lang tid at anrette. Så falmer middagsbordet pludselig.

Fem gode råd
Mit motto er at møde folk der, hvor de er, så kan vi ’lege’ med udgangspunkt i det. Hvis du er inden for mad-terapeutisk rækkevidde, er de gode råd derfor:

1. Skriv alle de retter ned, som du ved, din familie elsker (der er flere, end du tror).

2. Prøv at tænke variation, grøntsager, smag, lidt reduktion af fedt og sundhed ind i retterne.

3. Se, om der kunne være plads til at servere noget ’sjovt’ til: En kold salat med varme brødcroutoner, en hjemmelavet salsa – eller måske skulle du riste de kogte kartofler i olivenolie med et drys af tørret yndlingskrydderi. Når man først sidder med blokken, dukker ideerne op.

4. Man kan indføre jævnlige familie-mad-ide-dage, hvor alle bidrager med menu-ideer. Man kan endda lave en konkurrence ud af det og for eksempel lade den med den bedst smagende ret bestemme, hvilken dessert man som belønning må få om lørdagen.

5. Det betaler sig at bruge en lille smule tid på familiemenuen – det kommer tifold igen. Og på den måde kan du med ro og smag servere dine hakkebøffer og lasagne, lige så tosset du vil – indimellem krydret med lidt variation i form af de nævnte eller dine helt egne idéer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden