Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: PETER HOVE OLESEN
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Salt truer hjerte og hjerne

For meget salt i maden fører til tusindvis af blodpropper hvert år. Hjerteforeningen og HjerneSagen kræver lovgivning.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi danskere spiser næsten dobbelt så meget salt, som vi burde. Konsekvensen er, at alt for mange får blodpropper i hjernen eller hjertet.

Det skriver 24timer

Bare tre gram mindre om dagen ville redde livet for 10 procent af de 14.000 danskere, der dør af blodprop i hjernen eller hjertet. Med andre ord kan 1400 danskere om året undgå de alvorlige hjerte-kar tilfælde.

Også hjerneskader og svære handikap som følge af blodpropper kunne undgås, vurderer overlæge Lars Ovesen, som er landets fremmeste ekspert på området.

300.000 kender ikke deres blodtryk Han undrer sig over, at opmærksomheden omkring de skadelige virkninger af salt er så lille i Danmark.

»Der er meget lidt politisk bevågenhed på området, selv om der er masser af videnskabelig dokumentation for, at det fører til forhøjet blodtryk, når vi spiser for meget salt. Og når man har forhøjet blodtryk, er der stor risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme,« forklarer Lars Ovesen til 24timer.

Ifølge Hjerteforeningen har en million danskere forhøjet blodtryk, og 300.000 af dem ved det ikke.

Salt er skjult i maden
Hver dag spiser voksne danskere 8-11 gram salt, selv om anbefalingerne lyder på 6 gram salt om dagen – og gerne mindre.

Langt størstedelen, 70 procent, stammer fra forarbejdede fødevarer som kødpålæg, brød, ost og morgenmadsprodukter. Færdigretter, fastfood og kantinemad er også fyldt med salt.

Resten af saltet, 30 procent, er fordelt på det naturlige saltindhold i maden og det, som vi selv tilsætter når vi laver mad og drysser salt på ved bordet.

Færdig mad skal afsaltes

For at gøre noget ved saltindtaget er man nødt til at holde fødevareindustrien bedre i ørerne, end det sker i dag, mener Hjerteforeningens direktør, Susanne Volquartz.

»Det er meget svært selv at gøre noget ved sit saltforbrug, fordi industrien putter enorme mængder salt i den mad, vi køber. Og som forbruger er det tilmed umuligt at gennemskue, hvor meget der rent faktisk er i, fordi det ikke er lovpligtigt, at det skal stå i varedeklarationen. Politikerne burde kræve en mærkning, der er let at afkode, og samtidig skulle de indføre grænseværdier for, hvor meget salt der må være i forskellige typer fødevarer,« siger hun til 24 Timer.

I HjerneSagen er Lisa Beha Erichsen enig.

»Der skal advarselsmærkater på, så folk ikke kan være i tvivl om, at det her handler om deres helbred,« siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden