0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

nedgang Toprestauranter fyrer og strammer op

De danske toprestauranter er hårdt ramt af krisen. Flere frygter for Danmarks status som gourmetland.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Thomas Rode fra Kong Hans har før selv vasket tallerkener af, når krisen har kradset. Københavns gourmetrestauranter er så pressede, at det måske snart sker igen. Arkivfoto: Jonathan Bjerg Møller

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den økonomiske krise rammer hårdt i disse måneder.

Ikke mindst hos byens gourmetrestauranter, hvor man tydeligt kan mærke, at danskerne ikke har nær så meget lyst til at spendere flere tusinde kroner på at gå ud og spise som før.

Den Michelinstjernesmykkede Kong Hans Kælder har for nylig fyret fem medarbejdere og strammer op alle steder, hvor det er muligt.

»I tidligere krisetider er jeg selv gået i køkkenet for at vaske op. Nu er jeg blevet mere magelig, men det kan godt være, vi snart kommer dertil igen«, siger køkkenchef Thomas Rode Andersen.
Nytter ikke at spare på menukortet

Det er den slags forholdsregler, en toprestaurant må tage, når økonomien vakler. For det nytter ikke at spare på menukortets udvalg, fortæller køkkenchefen.

»Vi har fejret krisen med at putte en ekstra ret på menuen og sætte trøfler på. Vi kan ikke tåle at devaluere vores produkt. Det er det, som mange mennesker kender, og det er derfor, de kommer hos os. Det er andre steder i restauranten, vi skal spare«, siger Thomas Rode Andersen.

Samme melding lyder fra Mads Refslund fra Michelinrestauranten MR på Kultorvet, uden at han dog vil klage over omsætningen her i januar.
»Det er gået i stå«

»Lige nu er vi okay, men i sidste kvartal af 2008 gik vores omsætning 20 procent ned. Der var gæster, men de brugte slet ikke så mange penge som normalt. Vi kan også se, at der ikke er ret mange firmaer, der kommer og fejrer, at de har lukket en deal for tiden. Det er gået i stå«.

Refslund frygter, at den dårlige afslutning på 2008 er en indikator for de ting, branchen har i vente. Og ligesom på Kong Hans Kælder bliver fyringer konsekvensen på MR, når krisen rammer.

»Det eneste, vi kan justere på, er personalet. Vi kan jo ikke købe billigere ind og slække på varerne«.