Traditionelle nordiske fødevarer som frugt, kål, rodfrugter og rugbrød giver en bedre kost end pasta med olivenolie og hvedebrød, viser en ny undersøgelse.
Foto: MARTIN LEHMANN

Traditionelle nordiske fødevarer som frugt, kål, rodfrugter og rugbrød giver en bedre kost end pasta med olivenolie og hvedebrød, viser en ny undersøgelse.

Nyt om mad

Rugbrød og kål vinder over middelhavskost

Traditionel nordisk mad som havregryn, fisk, kål og frugt forlænger dit liv.

Nyt om mad

Danskerne spiser ofte italienske pastaretter eller krydrede asiatiske retter, men der er god grund til at holde fast i de nordiske spise vaner.

Nordiske råvarer er nemlig i særlig høj grad med til at booste vores sundhed og forlænge vores liv, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Det skriver Videnskab.dk.

Rugbrød er sundest Det er især de seks sunde nordiske fødevarer rugbrød, fisk, kål, havregryn, rodfrugter og frugt, som æbler og pærer, der har en positiv effekt, forklarer forsker Anja Olsen ved Kræftens Bekæmpelse, som sammen med andre forskere har fulgt 50.290 midaldrende danske mænd og kvinder i 12 år.

Det viser sig, at spiser vi de seks fødevarer frem for en masse pasta med olivenolie, hvedebrød og andet Middelhavskost, lever vi sundere og længere. Det er især rugbrød og kål, som er gavnligt.

LÆS ARTIKLEN

»Rugbrød har et højt indhold af fuldkorn, som er en væsentlig del af en sund kost, og rugen har i sig selv muligvis nogle særlige sundhedsfremmende egenskaber. Måske er vores daglige fuldkornsrugbrød den allersundeste del af vores traditionelle kost«, siger Anja Olsen over for Videnskab.dk og tilføjer

»Derudover indeholder både kål og rugbrød masser af kostfibre. Det fylder godt i maven, mens det ikke fylder så meget i energiregnskabet«.

Point for maden

I undersøgelse skulle deltagerne uddele mellem nul og seks pointe på et såkaldt Nordisk Mad Index. En score på seks betyder, at man spiser mere end gennemsnittet af alle fødevarerne, mens nul betyder, at man spiser gennemsnittet.

LÆS MERE

»De personer, som havde en høj score, det vil sige fire-seks på indexet, havde en markant lavere dødelighed«, siger Anja Olsen overfor Videnskab.dk.

Forskerne har kun set på dødeligheden, men det er også meningen at undersøge om den nordiske kost modvirker og forebygger især kræft i tyk- og endetarmen.

Læs mere på her (eksternt link til Videnskab.dk)

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce