Risiko. Indtager du dagligt sød læskedrik  tyder studier på at du kan få en 22 procent højere risiko for at blive ramt af diabetes 2 senere i livet.
Foto: Thomas Borberg

Risiko. Indtager du dagligt sød læskedrik tyder studier på at du kan få en 22 procent højere risiko for at blive ramt af diabetes 2 senere i livet.

Nyt om mad

En læskedrik om dagen øger risikoen for diabetes

Britisk forskning frikender dog light-produkter.

Nyt om mad

Vælg vand i sommerheden, når tørsten skal slukkes.

En daglig flaske sodavand, saft, sød iste eller anden form for drik med sukker øger ifølge et nyt studie risikoen for at få diabetes 2 senere i livet med helt op til 20 procent.

LÆS OGSÅ

Værst er sodavand som cola – vel at mærke i den klassiske udgave og ikke lightversionerne, skriver den britiske avis The Independent.

Stort forsøg
Undersøgelsen, som er udført af forskere på Imperial College i London, er den hidtil største af sin art i Europa.

Forskerne sammenlignede det daglige mad- og væskeindtag hos 12.000 mennesker, som havde diabetes 2, med 16.000 kontrolpersoner fra ni europæiske lande inklusive Storbritannien.

LÆS ARTIKEL

Konklusionen var, at de personer, som indtog en dåse eller flaske (33 cl) sød læskedrik om dagen havde en 22 procent højere risiko for at blive ramt af diabetes 2 senere i livet.

Og tallet var stort set var det samme, nemlig 18 procent, når man tog højde for testpersonernes overvægt, og hvor meget de spiste.

Kan fremkalde insulinresistens

Sødede læskedrikke er meget kalorierige og bidrager til overvægt og fedme, hvilket i sig selv kan give diabetes.

Men desuden viste forskningen, at drikkene i sig selv øger risikoen for diabetes, muligvis fordi de fremkalder insulinresistens. Også normalvægtige har øget risiko for at udvikle sukkersyge, hvis de drikker en sodavand om dagen.

Kunstigt sødede læskedrikke derimod øger tilsyneladende ikke risikoen, når der tages højde for deltagernes vægt og kalorieindtag. Heller ikke naturlig frugtjuice lader til at øge risikoen.

LÆS OGSÅ

»Hypotesen for frugtjuice er anderledes. Vi ved, at de har et naturligt sukkerindhold, men frugter forbindes ikke med diabetes. Tværtimod beskytter de mod sygdommen, formentlig fordi antioxidanterne i frugterne modvirker sukkerets skadelige effekt«, siger Dora Romaguera fra Imperial College til Independent.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden