Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kattens almene sundhedstilstand afgør hvor store summer foderet behøver koste.
Foto: JACOB EHRBAHN

Kattens almene sundhedstilstand afgør hvor store summer foderet behøver koste.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Katte lever fint af billigt foder

Det dyre kattefoder er en garanti for, at kvaliteten er i top, men en normal og rask kat kan godt kan spise det billige.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv den mest egenrådige kat vender knurhårene hjemad, når sulten kalder.

Men skal man så hælde Aldis det billige eller dyrlægens det dyre op i madskålen?

Prisforskellen er helt op til 100 kroner per kilo, viser en stikprøve, som Lørdagsliv har foretaget.

Og i langt de fleste tilfælde er det billige foder godt nok, vurderer eksperter:

»Der er ikke markant forskel på det dyre og det billige foder, så hvis ens kat fungerer godt på det billige fra supermarkedet, er der ingen grund til at være bekymret for, at den bliver fejlernæret«, siger ph.d. Charlotte Bjørnvad.

Hun er dyrlæge og adjunkt på Institut for Mindre Husdyrs Sygdomme ved Københavns Universitets Biovidenskabelige Fakultet.

Tegnene på, at katten har det godt på det valgte foder, er, at den har blank pels, ikke fælder for meget, forbliver normalvægtig og har normal afføring, forklarer Charlotte Bjørnvad.

De dyreste produkter på markedet er mærker som Hill’s Science Plan, Eukanuba samt Specific, der udelukkende sælges gennem dyrlægerne. Alligevel er Dyrlægeforeningen enig i, at det billige foder ofte er godt nok.

»En sund og almindelig kat, der hverken er killing eller gammel, kan sagtens få det billige foder. Men man skal se på sin kat og dens livsstil. Hvis den for eksempel er en stor musejæger, skal den nok have et foder med færre kalorier, end hvis den er en indekat«, siger dyrlæge Johanne Østerbye fra Dyrlægeforeningen.

De foderprodukter, som I dyrlæger sælger, er markant dyrere end supermarkedernes produkter. Hvordan kan det være?
»Fordi produkterne er gennemtestet på levende dyr, og det er meget dyrt. Desuden er der et løbende samarbejde mellem forskere og dyrlæger om foderudvikling, som også er meget dyrt«, siger Johanne Østerbye.

Doven norsk skovkat
Men dyrlægerne har vel også en god fortjeneste?
»Selvfølgelig har de en fortjeneste. Men med foderet følger en garanti for, at indholdet er sammensat optimalt i forhold til kattens ernæringsbehov samtidig med, at du får en kvalificeret vejledning, og den betaler du indirekte for. Du kan jo ikke prikke Nettomanden på skulderen og spørge, hvad din norske hankat på 8 år, som er lidt doven, skal have at spise«, siger Johanne Østerbye.

Kvalitetsgaranti
Også Charlotte Bjørnvad fra Københavns Universitet mener, at der ligger en kvalitetsgaranti i de dyre produkter, som produceres af store virksomheder, der forsker i dyrefoder.

»Når du køber det dyre foder, køber du også en forsikring for, at de nyeste forskningsresultater hurtigt kommer ind i produkterne. For eksempel når man finder ud af, at der skal mere fiskeolie i foderet, fordi katte ikke er gode til at nedbryde andre olier«, siger Charlotte Bjørnvad.

Hun sammenligner det at købe dyrt foder med at tage en vitaminpille:

»Det er måske ikke strengt nødvendigt, men hvis man nu ikke spiser varieret nok, så hellere være på den sikre side. Især med katte i voksealderen og gamle katte«.

Med den rette pleje og pasning kan en kat leve 15-20 år. Derfor er senioralderen en forholdsvis lang periode i kattens liv, fremgår det af hjemmesiden netdyredoktor.dk

Svære varedeklarationer
De to eksperter påpeger begge, at varedeklarationerne på pakkerne ikke kan bruges til at vurdere kvaliteten.

»Man kan se, hvilke overordnede råvarer der er i, men som regel uden angivelse af mængden, så det siger ikke noget om kvaliteten, og om foderet er godt sammensat«, siger Charlotte Bjørnvad, Københavns Universitet.

Hun bakkes op af sin kollega i Dyrlægeforeningen:

»Det er rigtig svært at læse varedeklarationen. Reglerne siger, at den ingrediens, der er mest af, skal stå først, men et kyllingeprodukt kan lige så godt dække over hønseaffald eller næb og klør. Dét kan man ikke se«, siger Johanne Østerbye.

Spørger man en ægte katteelsker som Birger Persson, der driver et katteri i Sønderjylland, er der ingen slinger i valsen:

»Jeg kunne ikke drømme om at bruge det billige foder, for det er fyldt med affaldskød, kødmel og fyldstoffer som majs. Jo bedre råvarer, jo bedre har din kat det«, siger Birger Persson.

Han sværger til ét mærke – Orijen – som er canadisk, og som han køber via nettet.

»Når vi går på udstillinger med vores katte, bruger vi ikke kosmetik og olier til deres pels. Vores katte skinner af sig selv, og det skyldes helt sikkert, at de får foder af høj kvalitet«, fastslår Birger Persson.

Der er 650.000 katte i danske familier, og de er kæledyr i cirka 370.000 hjem, viser tal fra Danmarks Statistik. Til sammenligning er der i alt 550.000 hunde fordelt på 450.000 hjem.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden