Kattens almene sundhedstilstand afgør hvor store summer foderet behøver koste.
Foto: JACOB EHRBAHN

Kattens almene sundhedstilstand afgør hvor store summer foderet behøver koste.

Nyt om mad

Katte lever fint af billigt foder

Det dyre kattefoder er en garanti for, at kvaliteten er i top, men en normal og rask kat kan godt kan spise det billige.

Nyt om mad

Selv den mest egenrådige kat vender knurhårene hjemad, når sulten kalder.

Men skal man så hælde Aldis det billige eller dyrlægens det dyre op i madskålen?

Prisforskellen er helt op til 100 kroner per kilo, viser en stikprøve, som Lørdagsliv har foretaget.

Og i langt de fleste tilfælde er det billige foder godt nok, vurderer eksperter:

»Der er ikke markant forskel på det dyre og det billige foder, så hvis ens kat fungerer godt på det billige fra supermarkedet, er der ingen grund til at være bekymret for, at den bliver fejlernæret«, siger ph.d. Charlotte Bjørnvad.

Hun er dyrlæge og adjunkt på Institut for Mindre Husdyrs Sygdomme ved Københavns Universitets Biovidenskabelige Fakultet.

Tegnene på, at katten har det godt på det valgte foder, er, at den har blank pels, ikke fælder for meget, forbliver normalvægtig og har normal afføring, forklarer Charlotte Bjørnvad.

De dyreste produkter på markedet er mærker som Hill’s Science Plan, Eukanuba samt Specific, der udelukkende sælges gennem dyrlægerne. Alligevel er Dyrlægeforeningen enig i, at det billige foder ofte er godt nok.

»En sund og almindelig kat, der hverken er killing eller gammel, kan sagtens få det billige foder. Men man skal se på sin kat og dens livsstil. Hvis den for eksempel er en stor musejæger, skal den nok have et foder med færre kalorier, end hvis den er en indekat«, siger dyrlæge Johanne Østerbye fra Dyrlægeforeningen.

De foderprodukter, som I dyrlæger sælger, er markant dyrere end supermarkedernes produkter. Hvordan kan det være?
»Fordi produkterne er gennemtestet på levende dyr, og det er meget dyrt. Desuden er der et løbende samarbejde mellem forskere og dyrlæger om foderudvikling, som også er meget dyrt«, siger Johanne Østerbye.

Doven norsk skovkat
Men dyrlægerne har vel også en god fortjeneste?
»Selvfølgelig har de en fortjeneste. Men med foderet følger en garanti for, at indholdet er sammensat optimalt i forhold til kattens ernæringsbehov samtidig med, at du får en kvalificeret vejledning, og den betaler du indirekte for. Du kan jo ikke prikke Nettomanden på skulderen og spørge, hvad din norske hankat på 8 år, som er lidt doven, skal have at spise«, siger Johanne Østerbye.

Kvalitetsgaranti
Også Charlotte Bjørnvad fra Københavns Universitet mener, at der ligger en kvalitetsgaranti i de dyre produkter, som produceres af store virksomheder, der forsker i dyrefoder.

»Når du køber det dyre foder, køber du også en forsikring for, at de nyeste forskningsresultater hurtigt kommer ind i produkterne. For eksempel når man finder ud af, at der skal mere fiskeolie i foderet, fordi katte ikke er gode til at nedbryde andre olier«, siger Charlotte Bjørnvad.

Hun sammenligner det at købe dyrt foder med at tage en vitaminpille:

»Det er måske ikke strengt nødvendigt, men hvis man nu ikke spiser varieret nok, så hellere være på den sikre side. Især med katte i voksealderen og gamle katte«.

Med den rette pleje og pasning kan en kat leve 15-20 år. Derfor er senioralderen en forholdsvis lang periode i kattens liv, fremgår det af hjemmesiden netdyredoktor.dk

Svære varedeklarationer
De to eksperter påpeger begge, at varedeklarationerne på pakkerne ikke kan bruges til at vurdere kvaliteten.

»Man kan se, hvilke overordnede råvarer der er i, men som regel uden angivelse af mængden, så det siger ikke noget om kvaliteten, og om foderet er godt sammensat«, siger Charlotte Bjørnvad, Københavns Universitet.

Hun bakkes op af sin kollega i Dyrlægeforeningen:

»Det er rigtig svært at læse varedeklarationen. Reglerne siger, at den ingrediens, der er mest af, skal stå først, men et kyllingeprodukt kan lige så godt dække over hønseaffald eller næb og klør. Dét kan man ikke se«, siger Johanne Østerbye.

Spørger man en ægte katteelsker som Birger Persson, der driver et katteri i Sønderjylland, er der ingen slinger i valsen:

»Jeg kunne ikke drømme om at bruge det billige foder, for det er fyldt med affaldskød, kødmel og fyldstoffer som majs. Jo bedre råvarer, jo bedre har din kat det«, siger Birger Persson.

Han sværger til ét mærke – Orijen – som er canadisk, og som han køber via nettet.

»Når vi går på udstillinger med vores katte, bruger vi ikke kosmetik og olier til deres pels. Vores katte skinner af sig selv, og det skyldes helt sikkert, at de får foder af høj kvalitet«, fastslår Birger Persson.

Der er 650.000 katte i danske familier, og de er kæledyr i cirka 370.000 hjem, viser tal fra Danmarks Statistik. Til sammenligning er der i alt 550.000 hunde fordelt på 450.000 hjem.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce