Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Læs om sukkerindholdet bag på juicekartonen. Arkivfoto.
Foto: Rune Pedersen

Læs om sukkerindholdet bag på juicekartonen. Arkivfoto.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Juice er sukkersødt som sodavand

Juice er ikke kun sund frugt, det er også fyldt med sukker. Derfor skal man holde sig til ét glas juice om dagen.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når du drikker et glas appelsinjuice, indtager du hvad der svarer til 10 sukkerknalder.

Selv om sukkeret i juicen kommer naturligt fra appelsinen, skal man passe på med at hælde juice indenbords i større mængder, advarer flere eksperter. Det skriver 24timer.

»Særligt på en varm sommerdag og efter træning kan man komme til at drikke det meste af en liter juice, og dermed får man hældt alt for mange kalorier ind,« siger Michael René, levnedsmiddelkandidat fra Suhrs Videncenter.

Drik max et glas om dagen Hos Fødevarestyrelsen karakteriserer ernæringsfaglig Karen Eriksen juice som en drik med et højt indhold af frugtsukker.

»Sukkerindholdet i juice svarer til sukkerindholdet i sodavand og saftevand, men juice indeholder også vitaminer og mineraler og er derfor klart at foretrække frem for sodavand. Man bør dog maksimalt drikke et glas juice om dagen, for kostrådet lyder, at man skal slukke tørsten i vand,« siger Karen Eriksen.

 • Læs også:

Hun fortæller, at man højest må erstatte ét af de anbefalede seks stykker frugt og grønt om dagen med frugtjuice.

»Lever man sundt i øvrigt, er det i orden at drikke et glas juice om dagen. Ellers bør man nok begrænse det til et par gange om ugen,« siger Karen Eriksen.

Naturlig frugtsukker
Hun understreger, at frugtsukker ikke er tilsat juicen, men findes naturligt i frugten.

Ifølge Michael René er der ikke nogen mærkbar forskel på sukkeret i juicen og det hvide sukker.

»Frugtsukker og sukker fra sukkerskålen er kemisk sammensat forskelligt, men de virker på kroppen på nøjagtig samme måde. Hvis man får for meget af det, kan man blive overvægtig,« siger Michael René og understreger, at juicen indeholder frugt og derfor giver en masse gode vitaminer.

Vinderen af de seks testede juicemærker er, ifølge Michael René, Rigtig Juice fra Rynkeby, fordi den smager bedst.

Juicen med mindst sukkerindhold er dog af mærket '16 søde appelsiner fra Cuba' som har hvad der svarer til 14,84 gram sukker i 200 ml. juice.

 • Læs også:

Frugtkød er godt
»I supermarkedet skal man sørge for at købe en med pulp – frugtkød – for hvis det er sorteret fra, går man glip af nogle gavnlige stoffer fra frugten,« siger Michael René.

Preben Vestergaard Hansen, kandidat i human ernæring og underviser på Suhrs Seminarium, anbefaler, at man spiser frugt i stedet for at drikke juice.

»Problemet med juice er, at man hurtigere får hældt en masse frugtsukker indenbords. De fleste spiser ikke seks appelsiner, men de kan godt drikke saften fra seks pressede appelsiner. Juicen mætter ikke så meget, som de rigtige frugter,« siger han og fortæller, at appelsinjuice er en god kilde til c-vitamin og antioxidanter, der hæmmer livsstilssygdomme som kræft og hjertekar-sygdomme.

 • Se tv:

Forældre skal være opmærksomme

Mogens Werge, forbrugerpolitisk direktør hos Coop Danmark, der blandt andet forhandler mærket X-tra appelsinjuice, lægger ikke skjul på, at der er en del frugtsukker i appelsinjuicen:

»Som forældre skal man da være opmærksom på sukkerindholdet, når man giver sine børn juice. Men de fleste ved godt, at det ikke skal drikkes i ubegrænsede mængder. Juicen indeholder jo også mange gode vitaminer, så hvis alternativet er en sukkersødet sodavand, er det bedre at vælge juice,« siger Mogens Werge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden