Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Din bøf med bearnaisesause kan være slagtet halal, selv om du har købt den i et almindeligt supermarked. Det er nemmest, siger slagterierne.
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

Din bøf med bearnaisesause kan være slagtet halal, selv om du har købt den i et almindeligt supermarked. Det er nemmest, siger slagterierne.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Din bøf er halal - uden du ved det

Masser af halalslagtet kød ender i almindelige supermarkeder - uden at kunder eller supermarkeder er klar over det.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den bøf, som ender på gaflen i danske hjem, er ofte muslimsk velsignet, selv om det er købt i det lokale supermarked eller hos Slagter Jensen.

Tonsvis af halalslagtet oksekød ender nemlig hver uge i supermarkeder og hos danske slagtere, skriver Nyhedsavisen.

Det bekræfter flere slagterier, som avisen har været i kontakt med.

Nemmest at slagte alt halal Hos Mogens Nielsen Kreaturslagteri i Herlufmagle på Sjælland slagter man stort set 100 procent halal, oplyser Anne Nielsen, datter af Mogens Nielsen, der ejer slagteriet.

»Vi kan sagtens halalslagte noget, uden at det sælges som halal,« siger hun og forklarer, at det er nemmere, da man så ikke skal sortere kødet, når det sælges til halalslagtere.

Nogle kunder ønsker ikke halal
Også Århus Slagtehus sælger halalkød til supermarkeder og til danske slagtere.

»Hvis man ikke udtrykkeligt beder sig fri, kan man godt risikere at få noget kød, der er halalslagtet,« bekræfter slagtermester Knud Erik Nielsen.

På Århus Slagtehus slagtes der cirka 420 tons oksekød om ugen, hvoraf omkring 170 tons er halal. Den eneste årsag til, at det hele ikke er halal, er, at nogle kunder absolutet ikke ønsker det.

Coop handler hos halalslagteriet
»Det ville være nemmere at slagte det hele halal, men der skal også være kød til dem, der ikke vil have det,« siger Knud Erik Nielsen.

En af kunderne hos Århus Slagtehus er supermarkedskæden Coop Danmark, som blandt andet står bag supermarkeder som Irma, Fakta, Kvickly og Super Brugsen.

Chefen for kødindkøb i Coop Danmark, Esben Meier, afviser dog i første omgang, at der sælges halalslagtet oksekød i Coops supermarkeder.

Mærkning er ikke nødvendig
Men da Nyhedsavisen spørger, om Coop har frabedt sig det halaslagtede kød, erkender Esben Meier, at det har supermarkedskæden ikke gjort.

Han var dog ikke var vidende om, at kødet var halalslagtet før nu.

»Vi vil ikke overveje at gå ind og mærke kødet, da det jo gælder hele branchen. Jeg formoder, at alle køber varer fra de samme slagterier, så umiddelbart så vil vi ikke mærke det,« siger Esben Meier.

Dansk Supermarked afviser kommentarer

Han ser ikke noget problem i at sælge halalslagtet oksekød, med eller uden mærke, så længe kødet er godkendt af Justitsministeriet.

Ministeriet har i samråd med Det Dyreetiske Råd lavet en bekendtgørelse om, hvordan slagtedyr skal behandles. Ifølge Dyrenes Beskyttelse er der ingen dyrevelfærdsproblemer ved halalslagtning i Danmark.

Dansk Supermarked, som står bag Netto, Føtex og Bilka, ville i går ikke svare på, om der sælges halalslagtet oksekød i kædens supermarkeder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden