Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Thomas Borberg
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Máu! Ny Vesterbro-vietnameser går tilbage til rødderne

Good Morning Vietnam i Abel Cathrinesgade tager kampen op mod den hippe Vietnam-succes Lê Lê.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De seneste års bølge af vietnamesiske restauranter begyndte på Vesterbro med Lê Lê Nhà Hàngs københavnske version af det vietnamesiske gadekøkken.

Derefter knopskød vietnameserne med Saigon Quan og Viet Nam-Nam på Godthåbsvej, Lá Lua på Frederikssundsvej og Restaurant Kim på Åboulevarden, i fornuftig afstand fra den populære landsmand på Vesterbro.

Men nu tager den nyåbnede Good Morning Vietnam udfordringen op med en placering i Abel Cathrinesgade, knap 200 meter fra Lê Lê.

Fra fixerum til nudelsuppe De to restauranter kommer dog ikke til at træde hinanden fuldkommen over tæerne. Hvor Lê Lê har en hip profil med barlounge og fancy cocktails, er Good Morning Vietnam en traditionel, vietnamesisk restaurant, hvor maden er i fokus.

Restaurantlokalet, som er lyst og uden den store pynt, er et tidligere møntvaskeri, der i mange år dublerede som ubemandet varmestue for dem, der ikke havde andet tag over hovedet i den narkoplagede Abel Cathrinesgade.

Vaskeriet kunne dog i længden ikke klare opgaven som uofficielt fixerum, og lukkede forrige år.

Genboen, Restaurant Cofoco, tog herefter over med planer om at åbne cocktailbar i lokalet, men den plan strandede på stedets sociale arv, der trak kraftigt på restaurantens ressourcer. Og slutresultatet er nu blevet, at Vesterbro har fået sin vietnameser nummer to i Abel Cathrinesgade nummer 6.

Friske varer hver dag
Good Morning Vietnam er ejet af Mac Tieu Van, som også driver asiatiske restauranter i Albertslund og på Fredrikssundsvej. Bestyreren er erfaren dame ved navn Lai Thi Minh, som kom til Danmark som bådflygtning fra Hanoi for 28 år siden.

Også hun har før haft kinesiske og thailandske restauranter, men hjemlandets mad ligger hendes hjerte nærmest, til trods for, at det er dyrt at drive en vietnamesisk restaurant.

»Vietnamesisk mad kræver helt friske råvarer. Da jeg havde thairestaurant, kunne jeg nøjes med at købe ind to gange om ugen. Her skal jeg have nye varer hver dag«, forklarer Lai Thi Minh.

Mad og øl direkte fra 'Nam
Mac Tieu Van og Lai Thi Mihn har hentet Good Morning Vietnams kvindelige kok til Danmark fra Huè, den gamle vietnamesiske kejserby, der har en stor kulinarisk tradition. Og menukortet kommer vidt omkring i Vietnams køkken.

Der er vietnamesiske salater med papaya og rejer til 85 kroner, grillede svinekødsspyd med nudler til 75 kroner og sprøde pandekager med rejer og svinekød til 85 kroner.

Good Morning Vietnam giver også mulighed for at prøve specialiteten Hot Pot, hvor en stor gryde med kogende, krydret suppe sættes på bordet, og et utal af ingredienser efter eget valg tilberedes direkte deri.

Og for den, der har rejst i Vietnam, vil synet og smagen af nudelsuppen Phó, præcis som de laver den i Hanois gadekøkkener, garanteret kunne få minderne frem, ligesom de importerede øl Hanoi Beer og Saigon Beer.

Sproghjørnet

På det store, lysende skilt over hoveddøren står stedets navn anført som Good Morning Vietnam Nhá Háng.

Den første del af navnet stammer ikke overraskende fra filmen af samme navn - en af de mere letfordøjelige sager om amerikanernes tid in country, hvor Robin Williams som radiovært speedsnakker sig gennem kugleregn og kærlighed til en lokal pige.

Men de opvakte vil måske allerede have bemærket den sidste, vietnamesiske del af navnet, der er samme "efternavn" som Lê Lê (Nhà Hàng) bærer.

Der er dog ikke nogen hemmelig Viet-kæde-kartel på spil. iBYEN kan, efter nærmere forespørgsel hos Lai Thi Minh, oplyse, at det simpelthen betyder restaurant på vietnamesisk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden