Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD
Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Belastende. Men hvis mange mennesker fremover vælger at spise mere kød fremfor kulhydrater, vil det belaste miljøet hårdere, siger lektor på Fødevareøkonomisk Institut ved Køvenhavns Universitet.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Stenalderkost belaster miljøet

Hvis vi spiser mere kød, øger vi samtidig den globale opvarmning.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Masser af protein fra kød, fisk og æg - helst både morgen, middag og aften - er en af grundstenene i modediæten stenalderkost, der også vinder frem i Danmark.

MADKLUB Få 'Stenalderkogebogen' som velkomstgave i Politiken Madklub

Men hvis mange mennesker fremover vælger at spise mere kød fremfor kulhydrater, vil det belaste miljøet hårdere.

Kød kræver skovfældning
»Det vil være et stort skridt i den forkerte retning«, siger Henrik Saxe, dr. agro og lektor på Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet.

LÆS ARTIKEL

»Et større forbrug af kød betyder fældning af mere skov for at skaffe jord til at dyrke foder på. Det øger den globale opvarmning og påvirker biodiversiteten«, uddyber han.

I forvejen spiser vi dobbelt så meget kød, som vi gjorde for 50 år siden.

Fisk spiser soja
At spise mere fisk er heller ikke umiddelbart miljømæssigt holdbart.

Mange vilde bestande er overfiskede, og opdrættede fisk har en slagside:

»De bliver også fodret med soja, som skal dyrkes på områder, hvor der før var skov«, siger Henrik Saxe.

Det ville belaste miljøet mindre, hvis vi mennesker selv spiste de proteinholdige sojabønner i stedet for at fodre dyr med det, påpeger han.

Kræftrisiko ved rødt kød
Samme holdning har Gitte Gross, chef for afdelingen for ernæring i DTU Fødevareinstituttet:

»Det er mere bæredygtigt at spise flere kulhydrater frem for mere kød«, siger hun og tilføjer, at World Cancer Organisation anbefaler, at man af sundhedsmæssige årsager - især i forhold til tarmkræft - spiser mindre end 500 gram rødt kød om ugen.

Insisterer man på at spise kød, er det imidlertid ud fra en miljømæssig betragtning ikke lige meget, hvad det er for noget kød.

Økologi belaster også

Målt på udledning af drivhusgasser er oksekød klart det værste, mens hvidt kød som svin og kylling er relativt mindre belastende.

Og det er ikke nok at vælge økologisk for at være miljøbevidst, siger Henrik Saxe - tænker man over, hvordan ens spisevaner påvirker miljøet, er der ikke nogen vej uden om at spise mindre kød.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden