Foto: SARA GALBIATI
Nyt om mad

Birkesød er ikke kernesund

Sødemidlet Birkesød markedsføres som et naturprodukt og sælger godt i helsekostbutikker. Lodret misinformation, mener ernæringsekspert.

Nyt om mad

»Det er næsten for godt til at være sandt. Du kan bruge det helt ligesom sukker, og det har hverken bivirkninger eller en grim bismag«. Sådan beskriver en ekspedient i City Helse ved Nørreport i København sødemidlet Birkesød, da Lørdagsliv agerer kunde en tirsdag morgen.

Hun henviser til, at Birkesød »jo er det, de bruger i Kernesund Familie-bogen og i bogen ’10 år yngre på 10 uger’«.

Samme begejstring møder vi hos Helsemin i indkøbscentret Fisketorvet, hvor ekspedienten betegner Birkesød som »godt for kroppen« og henviser til selv samme bøger.

Disse ligger i øvrigt stablet på disken.

Begejstrede tilhængere
Forfatterne til disse bestsellere, Morten og Ninka-Bernadette Mauritson samt Thorbjörg Hafsteinsdottir, har overbevist tusinder af danske familier om, at Birkesød er et suverænt alternativ til sukker blandt andet med den påstand, at sødemidlet er et rent naturprodukt:

»Birkesød er xylitol udvundet af træer, grøntsager eller anden naturlig afgrøde«, lyder det for eksempel i bestselleren ’Kernesund Mad’, der udkom i april.

I forgængeren, ’Kernesund Familie’, anbefales Birkesød som et acceptabelt sødemiddel, fordi det er »udvundet fra birkebark«.

Samme argument fremføres i bogen ’10 år yngre på 10 uger’, hvor der også står, at kroppen kan genkende stoffet.

Birkesød er et kunstigt fremstillet tilsætningsstof
Men intet kunne være mere forkert, hævder udviklingskonsulent i Viffos – Videnscenter for Fødevarer og Sundhed, Christian Hovmann:

»Birkesød er et tilsætningsstof, E967, der er kunstigt og industrielt fremstillet. Det er ikke et naturprodukt, sådan som det markedsføres, og derfor betragter jeg påstandene i bøgerne som ren misinformation«, siger Christian Hovmann, der desuden er professionsbachelor i human ernæring.

Den barske kritik kommer bag på forfatterne til ’Kernesund’-bøgerne.

Hemmelighedskræmmeri hos firmaet

»Det er rigtigt, at xylitol er et kunstigt fremstillet stof, men Birkesød kommer fra en naturlig kilde. Det har producenten fortalt os og dokumenteret over for os, så det må vi stole på, indtil andet er bevist«, siger Morten Mauritson, der har skrevet de to bøger sammen med sin kone.

Natur Drogeriet i Hørning står som producent af Birkesød, men producerer det ikke selv, erfarer Lørdagsliv.

Firmaet ønsker ikke at oplyse, hvem der er deres producent på grund af »konkurrencehensyn«, oplyser direktør P.M. Christiansen, som heller ikke ønsker at tale om, hvad Birkesød er fremstillet af.

Mere vildledning
Birkesød er 22 gange dyrere end almindeligt sukker og indeholder lige så få næringsstoffer som sukker, siger Viffos’ udviklingskonsulent, Christian Hovmann.

Og hvad værre er, har sødemidlet nogle alvorlige bivirkninger, som bøgerne skøjter for let henover, mener han:

»Man skal ikke spise mere end 20 gram Birkesød (xylitol) om dagen, før man risikerer at få diarre eller luft i maven. Sådanne komplikationer har almindeligt sukker slet ikke, så jeg ser ingen som helst grund til at bruge Birkesød«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sukkeralkohol giver mavegener
Advarslen om mavegener bakkes op af professor ved Institut for Human Ernæring, Lars Ove Dragsted:

»Xylitol er et sukkeralkohol, som man ikke skal bruge i større mængder, fordi det giver maveproblemer. Stoffet skaber nemlig problemer med vandbalancen i tarmen«.

Det er med sødemidler som med alt andet, vi putter i munden, pointerer Lars Ove Dragsted:

»Alle, der siger, at man skal gøre én ting, har misforstået det helt basale kostråd om, at man skal spise varieret«.

Bedre end sukker

Forfatter Morten Mauritson mener ikke, at hans og hustruens bøger lægger skjul på, at Birkesød kan virke afførende: »Hele vores koncept bygger på, at intet kan tåle at blive spist uhæmmet. Heller ikke xylitol, og vi påstår ikke andet«. En af de store fordele ved Birkesød, mener han, er, at midlet ikke påvirker blodsukkeret i nær høj stor grad som almindeligt sukker. »Vores koncept går ud på, at man skal holde sig helt væk fra sukker, fordi det påvirker blodsukkeret meget. Så det er også af dén grund, at vi anbefaler Birkesød«, siger Morten Mauritson.





Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden