SVÆRT. Ernæringsforskeren Arne Astrup mener, at mange vil have svært ved at overholde forbuddet mod stivelse i den populære LCHF-diæt.
Foto: JOACHIM ADRIAN

SVÆRT. Ernæringsforskeren Arne Astrup mener, at mange vil have svært ved at overholde forbuddet mod stivelse i den populære LCHF-diæt.

Nyt om mad

Sundhedsprofessor: Ny fedtdiæt er svær at overholde

Men den nye LCHF-diæt, der har fedt i højsædet, får alligevel mange til at tabe sig.

Nyt om mad

Man kan godt spise store bøffer med fedtkant, garneret med flødesovs eller kryddersmør, og alligevel opleve, at vægten falder.

Hvis man vel at mærke samtidig holder fingrene fra brødkurven og har skiftet pommes frites ud med grønne bønner på tallerkenen.

LÆS ARTIKEL

I store træk er det, hvad den i Danmarks relativt nye og populære diæt LCHF går ud på - færre kulhydrater (og slet ingen sukker og stivelse), men til gengæld mere fedt, end de fleste er vant til at spise.

Stabil vægt eller færre kilo
LCHF - der står for Low Carb High Fat - er ikke tænkt som en slankekur, men som en livsstil, der forbedrer ens velvære, understreger Jane Faerber.

Hun blogger om LCHF, har selv lagt sin kost om og netop udgivet en bog om diæten med 70 opskrifter, der baserer sig på LCHF-principperne.

»Men mange opdager, at når de lægger kosten om til LCHF, så taber de sig, eller deres vægt holder sig stabil. Man kan sige, at vægttab er en ekstra bonus«, siger hun.

Mere mæt af proteiner
At det er muligt at tabe sig, selv om man spiser fedt, bekræfter professor Arne Astrup, leder af Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Han har ikke set kogebogen og dens opskrifter, men siger generelt om LCHF:

»Fidusen er, at det lave indhold af kulhydrater automatisk øger indholdet af fedt og protein i kosten«, siger Arne Astrup og uddyber, at et højt indtag af protein stimulerer mæthedshormonerne i højere grad, end kulhydrater gør.

Han har netop sammen med andre forskere offentliggjort et studie, der beviser dette.

Fedt som lokkemad
Hvis man altså spiser mere protein og fedt på bekostning af kulhydraterne, får man - uden at tænke over det - færre kalorier indenbords, end man forbrænder. Derfor taber man sig.

»Vægttabet resulterer i en udtalt forbedring af bl.a. blodtryk, blod-kolesterol og blodsukker. Så selv om man lokkes med, at man kan spise en masse fedt, så betyder kurens virkning, at man reelt spiser mindre fedt«, forklarer Astrup.

LÆS ARTIKEL

Alligevel mener han ikke, at man skal gå på LCHF-diæt, hvis formålet er at smide nogle kilo.

»Mit største problem med LCHF er faktisk, at det på sigt nok er svært at overholde kuren. Man siger jo nærmest farvel til brød, ris, pasta, frugt og bær. Personligt mener jeg ikke, at det kan lykkes for de fleste – og det er heller ikke nødvendigt«, siger han.

Spis de rigtige kulhydrater

Arne Astrup står selv bag verdens største kostforsøg, kaldet Diogenes.

Det har senere har udmøntet sig i slankekuren og -bogen Verdens Bedste Kur, som Astrup har udviklet sammen med Christian Bitz, der er forskningschef på Herlev Hospital og fra 1.august studievært på DR1 med et ugentligt program om ernæring og sundhed.

Principperne bag Verdens Bedste Kur - hvor man ikke forsager f.eks. groft brød - giver lige så stort vægttab som LCHF, mener han.

»En lille reduktion af kulhydrat, lidt mere protein, og så fokus på de rigtige kulhydrater, de lav-glykæmiske, virker ligeså godt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden