Nyt om mad

Gmo-eventyret er aflyst i Danmark

Den sidste forsøgsmark med genmodificerede afgrøder er opgivet i Danmark, og kemivirksomheden Monsanto dropper nu helt at fremme gmo-afgrøder i Europa.

Nyt om mad

Det er fremtiden for dansk landbrug og en af løsningerne på verdens sultproblemer.

Sådan lød det, da VK-regeringen anført af daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen i 2009 fremlagde visionen for flere genmodificerede afgrøder – gmo – på danske marker. Det er særligt genesplejsede sorter, der kan modstå sprøjtemidler, insektangreb, eller som har bedre holdbarhed.

På vej til Ukraine I dag, seks år efter, ligger visionerne i ruiner. Den store globale kemivirksomhed Monsanto har opgivet den sidste danske forsøgsmark med gmo-afgrøder og trækker nu følehornene til sig i det meste af Europa med Spanien og Portugal som de sidste bastioner.

Nu vil Monsanto satse på lande i øst som Ukraine.

Tre andre producenter af genmodificerede afgrøder, Basf, Bayer og Syngenta, har allerede opgivet Europa efter betydelig folkelig modstand. Lige nu er den eneste gmo-afgrøde i Europa en særlig majs, der er resistent over for den europæiske borebille. Majsen udgør kun 1 procent af produktionen.

For og imod
Afgrøder, der er genetisk manipulerede til at få nye egenskaber, har længe været ekstremt kontroversielle.

På den ene side argumenterer industrien med, at man kan skabe afgrøder, der giver højere udbytte med mindre brug af pesticider.

LÆS ARTIKEL

På den anden side står miljøorganisationer og forbrugerorganisationer, der mener, at gmo-afgrøder og -fødevarer kan være farlige for mennesker og natur.

Skal fremgå tydeligt
Det er lovligt at sælge genmodificerede fødevarer i danske butikker, men det skal stå på etiketten.

Ingen store supermarkedskæder har dog i dag gmo-varer på hylderne. Det samme kan ikke siges om foderet.

Langt hovedparten af danske konventionelt producerede høns, kyllinger, køer og grise er opfodret på genmodifceret majs og soja, og det skal ikke mærkes.

Vi vil vide det

Foderet er typisk importeret fra Syd- eller Nordamerika.

LÆS ARTIKEL

I en ny undersøgelse foretaget af Epinion for DR-programmet ’Kontant’ siger 77 procent af danskerne, at det bør mærkes, hvis dyr er opfostret på gmo-foder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden