Litervis. Det tager et døgns tid for Tage Rønne at tappe en dunkfuld saft fra et birketræ. Træer med store kroner afgiver mere saft end træer med små  helt op til 25 liter kan de bløde i løbet af et døgn.
Foto: Jan Grarup

Litervis. Det tager et døgns tid for Tage Rønne at tappe en dunkfuld saft fra et birketræ. Træer med store kroner afgiver mere saft end træer med små helt op til 25 liter kan de bløde i løbet af et døgn.

Nyt om mad

Sådan bliver birkesaft tappet

Det er bare saft fra et træ, men det bliver serveret på dyre gourmetrestauranter, og breder sig også på butikshylderne:

Nyt om mad

Politiken tog med saft-tapper Tage Rønne i skoven for at se, hvordan han udvinder birkesaft.

Lige nu er sæsonen på sit højeste.

Tage Rønne standser op midt i skoven. Han drejer sig langsomt rundt, mens han gransker birketræerne omkring sig med et vagtsomt blik. De visne blade rasler under hans grove brune læderstøvler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det perfekte kilde Han sørger altid for vælge sine træer med omhu, forklarer han og stryger sin hårdhudede næve hen over barken på en af stammerne. Det skal være et sundt træ, helst 15 centimeter i diameter. Men hvis han borer det forkerte sted, kan birkesaften blive gul og misfarvet. »Jeg plejer at gå uden om de steder på barken, hvor der tidligere har siddet en gren«, forklarer Tage Rønne, der har beskæftiget sig med træer de seneste 30 år og lever af at passe og pleje dem i byerne.

Han fisker den kraftige grønne Bosch-boremaskine op af tasken, sender endnu et undersøgende blik gennem de forgyldte briller, hvorefter han med kirurgisk præcision placerer spidsen af bordet på den ru stamme. Han borer skråt opad med en hældning på cirka ti grader, for at birkesaften bagefter uden problemer kan pible ud af hullet.

Tage Rønne trykker på knappen, så en brummen giver genlyd mellem træerne. Han kører boret ind og ud af træet. Det skal ind til midten af træet, hvor der er mest tryk på saften.

»BORET SÆTTER SIG NOGLE GANGE FAST, SÅ DET KAN GODT VÆRE SVÆRT«, råber han for at overdøve larmen.

Lidt efter bliver der stille. De første klare dråber birkesaft drypper ud ad hullet og ned på bladene i skovbunden, mens en fugl pipper fra en af trækronerne.

De klare dråber
Lige nu er det højsæson for birkesaft. Den begynder gerne midt i marts og kan vare til omkring sidst i april, hvor træerne så småt begynder at springe ud.

Tage Rønne er en af de få herhjemme, der tapper birkesaft professionelt. Han begyndte i 2001, og de seneste par år har han mærket en stigende efterspørgsel efter den økologiske birkesaft, han har tilladelse til at indhente i Ryget Skov tæt på Farum sø i Nordsjælland.

Interessen for birkesaft kommer især fra gourmetrestauranter, hvor der de senere år har været fokus på at bruge alskens nordiske råvarer. Tage Rønne leverer blandt andet til Noma og Saison og et kursuscenter i Hellerup.

Desuden har han et samarbejde med mikrobryggeriet Skovlyst i Værløse. Her bliver saften blandet i en øl, fordi den fremhæver smagen af humle og malt.

Birkebryg, som øllen kaldes, fås blandt andet hos Irma, hvor Tage Rønne også af og til sælger sin saft ufortyndet på flasker til cirka 20 kroner stykket for 250 milliliter.

For øjeblikket kan man også finde birkesaft i Coop Danmarks butikker.

Også som sirup
Tage Rønne fisker en blomstersprøjte i hvid plastik op af rygsækken, hvorefter han sprøjter vand ind i det hul, han lige har boret i birketræet. Det er for at fjerne boresmulden, forklarer han. Hvis den ikke kommer væk, kan der gro bakterier og svampe.

Derefter tager han en gennemsigtig plastikslange med en blå plastiktut i den ene ende, som han hamrer ind i hullet med en gummihammer.

I den anden ende af plastikslangen sidder et rødt skruelåg, som passer til en dunk, han har stillet op ad træet.

Birkesaft er blevet drukket gennem generationer på hele den nordlige halvkugle. Blandt andet af samerne i Skandinavien og indianerne i Nordamerika.

Fødevareinstituttet ligger ikke inde med data om, hvorvidt der er fordele eller ulemper ved at drikke saften, idet der endnu ikke er foretaget nogen officielle test af den herhjemme. Af samme grund skal man indtil videre afholde sig fra at tappe den selv, lyder meldingen.

En procent sødme
Omkring 99 procent af saften består af vand, der er blevet filtreret på sin vej op gennem træet, og den sidste procent er sukker. Drikken er mere krystalklar at se på end vand, og den har en sødmefuld eftersmag.

»Når folk hører ordet birkesaft, har de en forestilling om, at det smager af friske jordbær eller sådan noget. Og sådan er det jo ikke. Men når man smager drikken ved siden af vand, kan man godt smage, at den smager anderledes«, siger Tage Rønne.

Birkesaften er blandt andet kendt for sin smagsforstærkende effekt. På restauranter bliver den ofte brugt til at fremhæve smagen i andre ingredienser. Ikke mindst i sorbetis eller hyldeblomstsaft.

Andre gange bliver den kogt ind til sirup, men det kræver hele 10 liter saft til en deciliter sirup. Den bliver lige så tyk i konsistensen som ahornsirup, men mere mørkebrun i farven og med en eftersmag, der minder lidt om balsamico.

Med snor
I uforarbejdet tilstand plejer birkesaft at have en holdbarhed som mælk. Har man først taget kapslen af en flaske birkesaft, kan drikken som regel holde sig fire-fem dage i køleskabet. Tage Rønne griber fat om plastikslangen og skruer det røde låg på plastikdunken, som han binder fast til træet med et stykke sejlgarn.

Han sørger for at bruge garn, der er stærkt. For et birketræ giver typisk mellem 8 og 10 liter saft om dagen, ja, faktisk kan det give helt op til 25 liter, hvis træets krone er stor.

Saftmængden er som regel afhængig af størrelsen på kronen – et træ med en stor krone har oftere et kraftigere saftflow end et træ med en lille krone.

Natten over

Tage Rønne holder altid øje med, at saften er klar og ikke misfarvet, før han skruer låget fast på dunken. Han træder et par skridt tilbage i de visne brune blade. Dråber af klar birkesaft drypper hastigt ned i dunken, hvor der allerede har samlet sig et par millimeter klar væske i bunden. Rundt omkring i skoven hænger allerede flere af samme slags. Nu er det bare at lade dunken hænge natten over og så komme igen og hente fangsten. Til trods for, at der mest tryk på saften i bunden af træet, hænger Tage Rønnes dunke altid i brysthøjde. Og det er ikke kun, fordi hans ryg har bedst af det, siger han. »Der kan jo komme en ræv forbi om natten og pisse på dunken. Dyr kan godt også godt lide birkesaft«.


Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce