Test. Det kræver lidt teknisk gå-på-mod at gå i byen for BitCoins. Baren The Jane afprøver den digitale valuta fra på fredag.
Foto: Esben Zøllner Olsen

Test. Det kræver lidt teknisk gå-på-mod at gå i byen for BitCoins. Baren The Jane afprøver den digitale valuta fra på fredag.

Nyt om mad

Nu kan du betale dine drinks med BitCoins

Den københavnske bar The Jane indfører betaling med digital valuta.

Nyt om mad

For første gang i Danmark kan man nu betale sin barregning med BitCoins.

Cocktailbaren The Jane, der ligger i store lokaler på Gråbrødre Torv i det indre København, indfører betaling med den digitale valuta fredag 22. november.

Det betyder, at gæster fremover kan betale deres øl, gløgg eller Long Island Icetea med internetpenge via BlockChain eller en anden BitCoin-app.

Der ligger både ideologiske og praktiske overvejelser bag tiltaget, forklarer Simon Haugaard Pedersen, der driver The Jane sammen med Bjarke Rewentlow.

»Bitcoins giver mulighed for en fri, ikke-statslig økonomi. Det er fantastisk at have en valuta som udelukkende bestemmes af udbud og efterspørgsel. Den ide vil vi gerne støtte. Og så tror vi desuden, at kryptovaluta er kommet for at blive og som forretningsfolk er det intererssant at stifte praktisk bekendtskab med det«.

Nogle mener, at Bitcoins er for penge, hvad mail har været for breve. Altså en uafhængig og lynhurtig måde at overføre værdier fra en person til en anden part. Og lynhurtigt har Bitcoin vist sig levedygtig som en digital decentral valuta, der dag for dag spiller en større rolle i verdensøkonomien.

LÆS OM THE JANE

BitCoins på bardisken
Rent praktisk fungerer den digitale valuta sådan, at man køber BitCoins i forvejen online (f.eks. BitCoin Nordic), hvorefter man så får pengene overført til sin 'wallet' (digitale tegnebog).

Når man køber en Manhattan i baren, taster bartenderen prisen på drinken ind på sin tablet i danske kroner, hvorefter et program omregner til den aktuelle BitCoin-kurs og skaber en QR-kode, som kunden så scanner med sin telefon. Herefter kan man se beløbet, godkende og sende beløbet til barens 'wallet' med et klik på telefonen.

»Så viser man bare skærmen til bartenderen, så han kan se, at købet er autoriseret, og så siger han 'god fornøjelse med din cocktail«., forklarer Simon Haugaard Pedersen.

Så er det da noget nemmere at bruge kontanter eller dankort?

»Det kan man godt sige. Men når først man har BitCoins, er det gratis og hurtigt at bruge, og så er de privatlivssikre. Det er ikke sikkert, at du - af principielle årsager - vil have, at nogen skal vide, at du køber cocktails på The Jane. Jeg tror, at flere og flere sætter pris på, at de ikke er overvågede - ikke mindst set i lyset af NSA-skandalen«.

Støtter møder op

BitCoins er stadig et nyt fænomen i Danmark, og indtil videre er det kun få steder, man kan anvende den digitale valuta - som eksempel kan nævnes et hotel på Lolland og en frisør. Alligevel forventer indehaverne hos The Jane, at en del vil betale med BitCoins, når de lancerer muligheden fredag.

»Der er stor entusiasme omkring ideen, så jeg er sikkert på, at der er nogle, der kommer for at prøve det og støtte ideen sammen med os«.

Men kræver det ikke en længere forelæsning for gæsterne, før de forstår, hvad BitCoins går ud på? Har I givet jeres bartendere et kursus?

»Vi regner med, at nyheden om, at vi tager BitCoins vil sprede sig blandt dem, der i forvejen har sat sig ind i det. Det er lidt for kompliceret at forklare fænomenet for folk klokken halv to om natten«, mener Simon Haugaard Pedersen.

Hvis man ikke er frisk på at kaste sig ud i den nye digitale valuta tager The Jane fortsat imod både kontanter og almindelige betalingskort.

Brancheforeningen Horesta kender ikke til flere eksempler på BitCoin-brug i den danske restaurationsbranche. Endnu.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce