Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ØLVENNER. Michael Jensen (32), Kim Hoffmann-Madsen (33) og Claus Jordan (32) holdt et vellykket arrangement for venner og familie i går, dagen før åbningen af deres ølbar 'Dia'legd', som kun ligger få husnumre fra den populære ølbar 'Mikkeller Bar'.
Foto: Gregers Overvad/Dia'legd

ØLVENNER. Michael Jensen (32), Kim Hoffmann-Madsen (33) og Claus Jordan (32) holdt et vellykket arrangement for venner og familie i går, dagen før åbningen af deres ølbar 'Dia'legd', som kun ligger få husnumre fra den populære ølbar 'Mikkeller Bar'.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endnu en niche-ølbar åbner på Vesterbro

Tre uerfarne ølentusiaster slår sig ned lige ved Mikkeller på Viktoriagade.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hovedstadens øltunger er blevet glade for at sippe specialøl i glas og flaske.

I aften kan du smage på den fynske ølkunst, når tre ølentusiaster åbner op for de nye ølhaner på Vesterbro.

Dia'legd. Sådan hedder den nye niche-ølbar, og det er vennerne Michael Jensen, Kim Hoffmann-Madsen og Claus Jordan, der står bag hanerne, som siver med pilsner, ale og krydderøl.

De er alle mænd i trediverne. De er alle ølentusiaster. Men ingen af dem har beskæftiget sig med barliv, ølhaner og kasseapparater før.

»Vi har ingen baggrund for det her. Jeg brygger for eksempel ikke selv. Jeg er derimod fysioterapeut - hvilket ligger utrolig tæt op af at være barejer«, siger Michael Jensen og understreger dermed selv i en humoristisk tone, at der ikke er megen lighed mellem studiet og hans nyfødte hverv som barejer.

LÆS OGSÅ

Mens Michael Jensen læser idræt på kandidaten, arbejder de to andre barejere ved siden af barserveringen. Det er ikke noget problem, og bliver det det, så stopper den kommende fysioterapeut med at læse sin overbygning.

Jeg må jo forsøge at føre familietraditionen videre

»Jeg frygter det ikke. Men det bliver en udfordring. Det værste, der kan ske er, at vi må tage det op til overvejelse igen. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så må jeg stoppe på kandidaten«, siger Michael Jensen.

Beslægtet med ølhaner
Ølkilden i 'Dia'legd' hedder 'Bryggeriet Refsvindinge', og det er Michael Jensens tipoldefar, som var bryggesten for den i 1885. Siden Michael Jensen var dreng, har han været beslægtet med det østfynske bryggeri:

»Jeg har smagt på øllet i 25 år. Det var derfra, min interesse for øl opstod. De sidste ni år har jeg arrangeret ølsmagninger på bryggeriet, og det har gjort, at jeg har forsøgt mig med den her ølbar«, siger han.

»Jeg må jo forsøge at føre familietraditionen videre«.

Det er også med inspiration fra hjemstavnen, at navnet på den nye ølbar - Dia'legd - er blevet brygget. Mens Michael Jensen er fra Danmarks tredjestørste ø, er Kim Hoffmann-Madsen og Claus Jordan fra Midtsjælland.

»Jeg får tit at vide, at jeg har en ret fynsk dialekt. Det er jo nærmest et samtaleemne, når man møder folk. På den måde, kan man socialisere omkring den – og det er jo netop også det, man skal gøre på Dia’legd«, siger Michael Jensen på rungende fynsk.

Vi er godt klar over, at Mikkeler Bar ligger nogle skridt foran

Få numre fra øl-konkurrenten
De nye ølbar ligger kun få husnumre fra den populære ølbar 'Mikkeler Bar', som er et dansk mikrobryggeri, der siden 2010 har skabt en god kreds af ølglade gæster, som flokkes om ølskænkeren bag baren for at fylde sig med specialøl.

Men det skræmmer ikke de nye bar-ejere at ligge så tæt på et veletableret ølserveringshus.

»Vi er godt klar over, at ’Mikkeller Bar’ ligger nogle skridt foran. Og i sidste ende gør vi jo det samme«, siger Michael Jensen:

Det skal være sådan, at man føler, man sidder hjemme i sin stue og drikker øl.

»De serverer øl i vinglas, og vi serverer øl i bryggeriets ølglas. Vi tænker dem ikke som konkurrenter. Vi tænker det derimod som samarbejdspartnere. Om sommeren kan vi servere sammen ved diverse loppemarkeder eller til grillarrangementer udenfor. Det er med til at gøre hele Viktoriagade hyggelig«, siger han.

I ølbaren på den anden side af gaden, er en af Mikkellers ejere sikker på, at der ikke bliver konkurrence om ølkunderne.

Også selvom Mikkel Borg Bjergsø er overbevist om, at nogle af ølkunderne vil smutte over til konkurrenten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tror ikke, det bliver et spørgsmål om konkurrence. Jeg tror tværtimod, det vil skabe mere opmærksomhed, måske Viktoriagade kan blive 'den nye ølgade'? Men selvfølgelig vil nogle af vores kunder dryppe ned til dem«, siger Mikkel Borg Bjergsø.

Han påpeger dog, at det ikke bliver et problem:

»Gaden er fuldstændig overrendt af ølturister. Vi har det positive problem, at folk slet ikke kan komme ind på Mikkeller i weekenden. Så må de gå forgæves. Og så vil vi selvfølgelig hellere have, at de går over til en anden ølbar end noget andet«, siger Mikkel Borg Bjergsø.

Han mener dog ikke, de to ølbarer i Viktorigade deler samme koncept.

»De kommer ikke til at stjæle vores kunder, vores kunder kommer fra udlandet for at smage vores øl. De bliver derimod et alternativ. Men jeg synes, det er ærgerligt, de ikke satser højere på kvaliteten af øl. Du kan jo gå ned og købe de øl, de sælger i Netto«, siger Mikkellers barejer:

»Men de skal have cadeaux for at lægge ølbaren det rigtige sted. Hvis jeg skulle åbne en ølbar, så ville jeg også gøre det her«, siger Mikkel Borg Bjergsø, som også satser på at komme ned og sige hej til de nye barejere i aften.

Hjemmelavede øletiketter

Ifølge Michael Jensen vil de tre venners 'Dia'legd' blive noget helt specielt. I modsætning til flere andre ølbarer - herunder 'Mikkeller Bar' - vil ølhuset med den fynske dialekt ikke servere helt nyt og ukendt øl.

Jeg tror ikke, det bliver et spørgsmål om konkurrence. Måske Viktoriagade kan blive 'den nye ølgade'?

»Øllet er kendt. Ale no. 16 kender langt de fleste. Og folk er jo også vilde med det øl, de kender i forvejen. Og vi sælger hele bryggeriets (Bryggeriet Refsvindinge, red.) sortiment, det gør man ikke andre steder i Danmark«, siger han.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han understreger dog, at 'Dia'legd ikke er »bryggeriets ølbar«. Samtidig lægger Michael Jensen også op til, at udtrykket for den nye ølbar skal være personligt og hjemligt. Bryggerieriet tegner eksempelvis selv etikketterne på øllene.

»Det skal ikke være for fint, men heller ikke for 'lousy'. Der skal ikke skrues op for noget. Det skal være sådan, at man føler, man sidder hjemme i sin stue og drikker øl. Bargæsterne skal føle sig hjemme her«, siger barejeren.

Han fortæller, at der ligeledes skal hænge noget på væggene som i en almindelig stue.

Det skal illustrere noget om dia'legder.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden